Last news in Fakti

17 Юни, 2022 06:50 3 172 4

Доклад за британската гимнастика разкри насилие

  • гимнастика-
  • насилие-
  • разследване-
  • великобритания

Обединеното кралство направи мащабно разследване

Доклад за британската гимнастика разкри насилие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 30 подадени сигнала за сексуално посегателство в отборите по гимнастика, Обединеното кралство направи мащабно разследване, което завърши с доклада “Уайт ревю”. В него има констатации за физическо и емоционално насилие, прилагани в този спорт, съобщава телевизия “Скай нюз”, цитирана от БНР.

“Уайт ревю”, в който се разглеждат над 400 оплаквания, разкрива “неприемлива култура“, която е накарала много млади хора да се почувстват унижени, засрамени и трайно психологически или физически увредени от времето си в спорта.

Разследването е установило, че треньорите публично са унижавали младите момичета заради теглото им. Те са били възпрепятствани да ходят до тоалетната и им е било забранено да пият вода по време на дълги тренировки. Манията да се държи на теглото и външния вид на спортиста също е изтъкната като основен проблем, съобщава още “Скай нюз”.

Посочват се случаи, в които гимнастичките са били принуждавани да гладуват и са карани да висят от ринговете за наказание, което се оказва практика в британската гимнастика, пише в доклада.

Тиранията на везните управлява този спорт, а често пъти е ненужна, споделят младежите, които се занимават със спорт. Гимнастичките предприемат всичко, което се описва като нездравословно пречистване или дехидратация, за да запазят теглото си и да задоволят изискванията на своите треньори, се посочва още в доклада.

Културата на мълчание, която съществува в спорта, разчита на това, че гимнастичките не говорят за техните треньори, а това означава, че те не се оплакват и не съобщават за проблемите си, поясняват авторите на документа.

Ръководният орган Бритиш Джимнастикс (British Gymnastics), е описан като "изолирана организация", която е отделена от спорта и гимнастиците. В прегледа се казва, че те не са успели да гарантират на спортистите, че клубовете и треньорите, включително националните треньори, ще действат отговорно.

Сара Пауъл, поела организацията през 2021 г., поднесе извинения и заяви, че практиките от миналото няма да бъдат практики на бъдещето, защото това е преломен момент за защита на онези, които се занимават не само с гимнастиката, но и с всички други спортове. Спортът трябва да бъде различен заради смелостта на тези, които казаха истината, подчерта тя.

Според нея правителството трябва да предприеме действия за защита на децата, които участват в спорта, сектор, в който треньорите нямат централен регулатор и където повечето оплаквания нямат независими резолюции.

В съвместно изявление на организациите Британски спорт (UK Sport ) и Спорт Англия (Sport England ) се заявява, че опитът на гимнастичките, споделен в този преглед, е мъчителен и тревожен, затова никой в спорта никога не трябва да бъде подлаган на такива злоупотреби. За всеки, който е бил засегнат от констатациите, описани подробно от доклада, вече е създадена безплатна, поверителна гореща линия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко си има цена

    12 0 Отговор
    и всеки сам избира дали да я плати. Жал ми е само за децата, които нямат избор и не могат да избягат от слабоумните си родители.

    Коментиран от #2

  • 2 Само коментирам

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко си има цена":




    "Манията да се държи на теглото и външния вид на спортиста също е изтъкната като основен проблем, съобщава още “Скай нюз”."



    ТЕГЛОТО на СПОРТИСТИТЕ е от първостепенно значение за ефективността на тялото им. Заедно с доста други характеристики, разбира се. Тези сега ще ни убеждават, че наднормените са спортисти ли?




    😃😁😉

    Коментиран от #3

  • 3 Не вярно

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само коментирам":

    в много голяма част от спортовете теглото не е от значение и не се подържа целенасочено. Самия спорт определя теглото на спортиста.
  • 4 Валхала

    1 0 Отговор
    Що глупост е тази статия.По добре да се закрият всички федерация и всичко ще е голямо ОК.