Last news in Fakti

15 Декември, 2022 18:33 1 016 0

ФИФА ще изплати общо €200 млн. на клубовете, чиито играчи взеха участие на световното първенство в Катар

  • катар 2022-
  • фифа

Това е част от програмата „Клубни бенефициенти“

ФИФА ще изплати общо €200 млн. на клубовете, чиито играчи взеха участие на световното първенство в Катар - 1
Снимка: БГНЕС

ФИФА ще изплати €200 млн. на всички клубове, чиито играчи бяха отделени от служебните им ангажименти тази зима, за да участват на световното първенство в Катар, като част от програмата „Клубни бенефициенти“, която служи за компенсации към отборите за работата им с националните състезатели, предаде The Athletic.

Над 800 футболисти пристигнаха в страната-домакин през изминалия месец, за да защитават националната си чест, но на всички би следвало да е ясно, че това са професионалисти, които изкарват своята прехрана именно с играенето на футбол. По тази причина организаторите на международните турнири са задължени да изплащат компенсации, макар и да не са базирани на договорните отношения на атлетите с техните клубни тимове.

Средно един участник на световното първенство ще струва на ФИФА около €10 хил. на ден. Тази сума е разделена на три - 1/3 отива при клуба, в който е играл за сезон 2020/21, 1/3 отива при онзи от 2021/22 и 1/3 е за настоящия отбор на състезателя. Целта е всеки един от тимовете, участвали пряко в подготовката на играчите за Мондиала, да получи своя дял.

Добър пример са Кайл Уокър и Калвин Филипс от Манчестър Сити. Двамата са английски национали и са прекарали еднакво време в Катар. „Гражданите“ обаче ще вземат около $280 хил. за Уокър и само $90 хил. за Филипс, защото единият е част от състава повече от 3 години, а другият се присъедини едва през миналото лято.

Сити междувременно ще се превърне в един от най-големите бенефициенти с оглед продължилото количествено участие на играчи от клуба по време на световните финали. Опростена калкулация гласи, че английският гранд ще получи около $4 млн. компенсации за целия турнир.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА