Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 16:27 771 0

Барселона минава между капките след корупционния скандал

  • барселона-
  • скандал-
  • футбол-
  • ла лига-
  • корупционен скандал

Разкритите плащания, извършени между 2016-а и 2018-а година, на обща стойност 1,4 милиона евро

Барселона минава между капките след корупционния скандал - 1

В сряда гръмна сериозен скандал в испанския футбол, след като беше разкрито, че Барселона е наела услугите на компания, собственост на бившия вицепрезидент на техническия комитет на реферите Енрикес Негрейра.

Разкритите плащания, извършени между 2016-а и 2018-а година, на обща стойност 1,4 милиона евро. Според сключения договор Негреирa бил ангажиран консултантски услуги, като да дава различни съвети на футболния клуб, в това число и как самите играчи да се държат с реферите. Паралелно с това обаче той е заемал ръководната си роля в Съдийската комисия, което се третира като конфликт на интереси.

Барселона публикува изявление, в което твърди, че е нормално клубовете да правят това и новината е пусната в този момент, за да се дестабилизира клубът.

Според Marca и Diario AS, обаче това едва ли ще доведе до дисциплинарни наказания за Барселона. Комитетът разглежда случая, но освен ако не могат да докажат, че Барселона е получил преференциално отношение от реферите, тогава е малко вероятно да има санкции.

Ако успеят да го направят, тогава каталунците може да получи наказание от отнемане на точки или дори да изпадне във втора дивизия. RFEF (Испанската футболна федерация) заяви, че съжалява за действията на Негрейра и, че поведението му поражда конфликт на интереси, за което може да понесе сериозни последствия.

Ето какво пише в Дисциплинарния правилник на Испанската футболна федерация:

1. Всяко поведение, насочено към предварително определяне на резултат в даден мач, ще се счита за много сериозно нарушение и ще бъде санкционирано в съответствие с разпоредбите на този член.

б) Тези, които правят тайни договорки, водещи до получаване на нередовен резултат в мач, или до анормално представяне на единия или двата отбора, или на някой от техните играчи, или използване като косвено средство за по-слабо представяна на някой от тях, пускането на състав, видимо по-лош от обичайната единайсеторка или друга процедура, водеща до същата цел, ще бъдат санкционирани, като автори на много сериозно нарушение, с дисквалификация за период от две до пет години и шест точки ще бъдат отнети от класирането на участващите клубове, обявявайки мача за невалиден, чието повторение ще се състои само в случай, че единият от двамата опоненти не е виновен и са нанесени щети за него или за трети лица, които не носят отговорност.

2. Този, който участва в извършването на нарушенията по точки а) и б), без да носи материална и пряка отговорност, се наказва с лишаване от правоспособност или отнемане на лиценз за срок от две години. За да определи степента на отговорност на тези субекти, дисциплинарният орган ще вземе предвид правилата за отговорност, установени от наказателното право.

3. Клубът, пряко облагодетелстван от поведението, описано в раздел 1 на този член, може да бъде наказан със загуба на категория, в случай че може да бъде доказана каквато и да е връзка с извършителите.

4. Във всеки случай ще се пристъпи към конфискация на сумите, ако са били дадени такива.

От друга страна обаче със сигурност може да се говори за конфликт на интереси, след като Ногейра е бил на поста си като шеф на съдиите, докато е изпълнявал функциите на съветник на Барса. Ето какво пише в етичния кодекс на съдиите.

„Лицата, подчинени на този Кодекс, не могат да упражняват функциите си - по-специално да подготвят и участват във вземането на решения - в ситуации, в които има конфликт на интереси, който може да повлияе на тяхното изпълнение, независимо дали този конфликт е реален или възможен“.

„Конфликт на интереси възниква, когато лицата, предмет на този Кодекс, имат или създават впечатление, че имат второстепенни интереси, които могат да повлияят на независимото, пълно и обективно изпълнение на техните задължения. Вторични интереси се разбират като всички онези, които, когато са приоритетни, могат да отклонят лицето от правилното упражняване на задълженията му, както и тези, които могат да доведат до търсене или използване на предимства, които водят до неправомерно облагодетелстване на лицата, обект на това код или свързани лица“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА