Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 15:01 3 890 7

"Боят" в щангите настава: Абсолютен прецедент с Карлос Насар-Херкулес и Китай?

  • спорт

Не е лошо Херкулес да стане световен рекордьор в двубоя в София. Може най-големият му конкурент за Олимпиадата въобще да не участва на Игрите. Китайците ще гонят 3 от 3 златни медала (Насар може да ги откаже от Категория 89 кг)

"Боят" в щангите настава: Абсолютен прецедент с Карлос Насар-Херкулес и Китай? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Остават броени месеци до Олимпиадата в Париж. Карлос Насар от България е фаворит за титлата в Категория до 89 килограма. Другият фаворит за злато е Ли от Китай. Той е световен рекордьор в двубоя с 396 кг. Насар има 395. Ли обаче се провали на последното Световно, когато Карлос беше контузен. Китаецът стана втори в двубоя с 383 килограма.

Негови сънародници обаче разбиха конкуренцията си на Световното. В Категория до 61 кг съименник на Ли стана световен шампион с 6 килограма разлика спрямо втория най-силен щангист. Лиу пък е световен шампион при 102-килограмовите с 5 килограма разлика. При 67-килограмовите Чен е първи на Световното с унищожителните 12 килограма разлика. В категория 73 кг Вей спечели първото движение, но се нареди втори в двубоя.

Олимпийските категории при мъжете вече са 5. Всяка страна има право на максимум 3 участника. Китайците нямат опасен човек при най-тежките във вдигането на тежести. Те ще искат 3 златни медала.

Световните шампиони от Китай при 61 и 102-килограмовите изглеждат сигурни за Олимпиадата.

Другите две категории на Игрите при мъжете са 89 кг и 73. T.e пред треньорите на Китай ще стои дилема да хвърлят Ли, който се провали на Световното в битката за първата позиция в двубоя, при отсъствието на Херкулес от България, в борбата за злато на Олимпиадата срещу Карлос и действащия световен шампион от Иран, всички други претенденти.

Другата опция е двойна. Вей да опита да победи световния шампион от Тайланд при 73-килограмовите. Направи го, но само в Изхвърлянето на СП 2023. Или машината Чен да качи 6 килограма. Той стана световен шампион с двубой от 333 килограма, а Вей беше втори в олимпийската категория с 337.

Много вероятно е именно Чен да е третият представител на Китай на Олимпиадата. Той е олимпийски шампион от Токио във вече неолимпийската 67 кг.

Ако олимпийският шампион Чен, Ли Фабин, който също е олимпийски шампион в титулярната му 61 кг и 22-годишният световен шампион при 102-килограмовите Лиу отидат на Олимпиадата в Париж, най-опасният конкурент на Насар, действащият към момента световен рекордьор в двубоя в Категория -89 кг. няма да излезе на подиума във Франция заради правилото за максимум 3 квоти за 1 страна.

Европейското в София, което започва след броени дни, е идеална възможност за Карлос Насар-Херкулес да си върне световния рекорд в двубоя, при това в София. И може би да откаже китайците от категория до 89 кг за ОИ 2024.

Със сигурност целият китайски щаб в щангите вече е в подготовка как отборът да се прибере с 3 златни медала при мъжете от Игрите в Париж. И ще насочат погледи към София, за да преценят колко точно опасен е Карлос Насар. Ако Херкулес оправдае прякора си на Европейското, най-вероятно категориите, в които китайците ще атакуват златото ще са ясни още през февруари. А именно без най-тежката и тази на Херкулес от България.

Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 6 Отговор
    Китай да натурализира Карлос. И без това достатъчно сигнали даде, че чака оферти червенобрежкият.
  • 2 Госあ

    12 3 Отговор
    А ?! Какво пък ви е прихванало за олимпийски медали …я кажете отбора на везенков как е ? И хасковския бек как е отпразнувал рождения ден на мама…
  • 3 Везенков игра супер 2,5 минути

    5 3 Отговор
    Ха ха ха
  • 4 Опааа

    2 3 Отговор
    Тервел,пиши за Сашката! Колко точки?
  • 5 Кажи за Саша

    3 2 Отговор
    Казвай за Везенков бе, какво ни занимаваш с Насар!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЯНКО РУСЕВ

    2 1 Отговор
    АБАДЖИЕВ. .СМЕ ГО ПОГРЕБАЛИ ПО КОРЕМ....ДА ХОДЯТ ДА ГО ЦЕЛУВАТ ПО Г.ЗА!!!