Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 15:09 4 259 4

Ключов момент за спортна България

  • спорт

Щангите ни при мъжете може да са приятната българска изненада в Париж

Ключов момент за спортна България  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От 12-ти до 20-ти февруари Арена София ще е домакин на ЕП по вдигане на тежести.

Първенството е и олимпийска квалификация.

Олимпийските ни надежди в щангите за Игрите в Париж са свързани с мъжкото подразделение.

Олимпийските категории са 5. Ангел Русев, Валентин Генчев и Христо Христов сигурно ще атакуват европейски титли в София, но в категории до 55, 67 и 109 кг. Те не са олимпийски. Категориите на Олимпиадата при мъжете ще са едва 5. До 102 килограма е може би най-конкурентната олимпийска категория въобще сега. Над 102 Христов не би имал шанс. За Русев и Генчев олимпиадата също изглежда трудно постижима за тази година.

Надеждите ни обаче са огромни за Категории до 61, 73 и 89 килограма.

Карлос Насар е фаворит дори за олимпийска титла при 89-килограмовите.

21-годишният Иван Димов е скрит фаворит на България за медал от Игрите. Той е сред най-талантливите в света в Категория 61 кг. На последното Световно остана на 4 килограма от четвъртата позиция. Първи и трети станаха китайци, единият със сигурност ще е аут от Олимпиадата, правилникът сега не позволява двама щангисти от една страна в категория в Париж. Т.е младият Димов има потенциал за медал от Игрите. Супер фаворит в категорията е Ли Фабин от Китай.

В олимпийската категория до 73 килограма Божидар Андреев е енигма. На Световното през вече далечната спортно 2019 година той стана бронзов медалист в категорията в двубоя с 346 кг.

На Световното миналата година 337 килограма бяха достатъчни за сребърен медал, а Божидар беше в горната категория и след спорно съдийство събра 349 килограма.

Т.е ако е в идеалната си форма, Андреев може да вземе медал от Олимпиадата.

Европейското се очертава важно и интересно. А категории до 61 кг, до 73 кг и до 89 кг ще са индикатор какво може да очакваме от щангите ни на олимпиадата.

На последната Олимпиада в Токио България имаше 6 медала. 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови. Всичките дело на жени.

Сега мъжете в щангите ни може да се върнат с 3 медала от Олимпиадата в Париж (при мечтан развой). Европейското в София изглежда като ключова стъпка за евентуален триумф на тежкоатлетите ни във Франция.

Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 5 Отговор
    Зарежете ги тия щанги и художествена гимнастика ! Кажете как е отбора на везенков и как е прекарал хасковския бек на рождения ден на мама, докато в България имаше тенис турнир !
  • 2 Акула

    6 4 Отговор
    Успех
  • 3 Карлос

    3 12 Отговор
    Стига сте ни занимавали с този арабин. Имаме си достатъчно успели българи.
  • 4 Методиев

    4 1 Отговор
    Само да са здрави момчетата , другото ще се случи.
    Успех на Евро-2024.