Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 16:44 595 5

Най-добрият ни скиор стана "Спортист на София" за 2023 година

  • алберт попов-
  • спортист на софия-
  • ски-
  • скиор-
  • спорт

Попов бе на церемонията в Музея на спорта в компанията на съпругата си и малката си дъщеричка Кая

 Най-добрият ни скиор стана "Спортист на София" за 2023 година - 1

Най-добрият ни скиор в алпийските дисциплини Алберт Попов стана първият победител в анкетата "Спортист на София" за 2023 година. Спортистът, който бе в България и заради провеждането на състезанията от Световната купа по ски в Банско миналия уикенд, получи наградата си от заместник-кмета на София Яна Генова и от президента на федерацията по ски Цеко Минев.

Попов бе на церемонията в Музея на спорта в компанията на съпругата си и малката си дъщеричка Кая.

"За мен е огромна чест да съм част от първата церемония "Спортист на София". Искам да благодаря на Столична община и на журналистите, че са гласували такова доверие към мен. Искам да кажа, че не е важно кой ще бъде лице на София, защото всеки един спортист е пример за младите. Искам да направя послание към тях - да продължават да спортуват, да са пример и да са здрави деца", каза Попов, след като му бе връчена наградата.

Алберт Попов събра 29 точки и изпревари със 7 наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, а трета с общо 12 точки остана шахматистката Антоанета Стефанова.

Попов заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното първенство по фехтовка в Милано, което бе първи медал от Световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 година тя бе лице на инициативата "София - европейска столица на спорта".

Антоанета Стефанова беше капитан на шахматния тим на България, завоювал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора).

В класирането следват Боряна Калейн (абсолютна европейска шампионка, носителка на два сребърни медала от Световното първенство и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 години в Мексико сити и злато с отбора на България на Европейското първенство за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и със сребро от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (спечелил сребро в Италианското волейболно първенство с тима на Кучине Лубе Чивитанова, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със силна дебютна година в мъжкия национален отбор.

Дебютното издание на анкетата беше организирано експериментално сред авторитетните спортни журналисти, членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях посочи своята тройка, като за първо място се даваха 5 точки, за второ 3 и за трето 1 точка.

Най-много първи места събра Алберт Попов - 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    3 0 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    КОГА ПАДНА ПЪРВИЯ СНЕГ
    В КРАЯ НА НОЕМВРИ....
    ВСИЧКИ...СОФИАНЦИ БЕХМЕ...СКИОРЕ 🎿
  • 2 браво бе

    1 0 Отговор
    само цеко може да измисли такъв приз хумор сатира и забава...да си оправдае /разходите/ в банско а щангистите ни те на коя столица ще ги направим спортисти като вземат медали от евро първенство нещо няма точен критерий за оценки в спорта ни ???
  • 3 СПОРТИСТ НА СОФИЯ

    1 0 Отговор
    скиора попов ама за 2023година ама тя отдавна си замина сега сме вече 2024година а на кои столици ще направим спортисти медалистите от европпейски първенства назарян и момчетата от щангите или медалите от евро първенста са с по ниска стойност от едно трето място на една от многото световна купа по ски дето са всека събота и неделя през сезона им?или тия ръководители от ските понеже за 22 години не можаха да сътворят друго явно много им е ялова работата и си измислиха спортист на софия!
  • 4 НАБЛЮДАВАЩ

    0 0 Отговор
    отидох до банско да гледам единствения наш скиор,който ни приканваше да го гледаме /не знам защо имаме само един или бяха двама но единият се отказал / изглежда бф по ски организират тези състезания в негова чест или се мъчат само да популяризират само ски алп. дисциплини вече повече от 15 години с подобни прояви .смятам че с тези пари е по добре да създадат по силна вътрешна конкуренция първо и ще има по добър ефект. наблюдавах първия манш втори не се проведе гледах ги всичките и в гигантския и специалния всички атлети струва ми се че нашето момче е с наднормено тегло май повече се храни и по малко тренира или се готви за скоростни дисциплини където са нужни повече килограми хубаво е да му вземат диатолог? добре че нямаше втори манш канселираха състезанието ни та няма и класиране къде ли щеше да се класира първият спотрист на софия за 2023?
  • 5 ура ,ура ура

    1 0 Отговор
    а сега медалистите ни борци и от щангите на коя столица ще ги правим спортисти за 24г. смях в залата!