Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 07:54 1 550 7

Историческо: 8-годишен победи гросмайстор

  • спорт

Яцек едва ли е доволен...

Историческо: 8-годишен победи гросмайстор - 1
Снимка: БГНЕС

Дете постави рекорд в историята на шахмата. На 8 години, 6 месеца и 11 дни Ашват Каушик влезе в историята, като стана най-младият шахматист, побеждавал гросмайстор в класически шахматен турнир.

Момчето, което живее в Сингапур, постигна това постижение, след като победи 37-годишния поляк Яцек Стоп на турнир в Швейцария.

"Чувствах се наистина вълнуващо и се гордея от играта си и от начина, по който победих, особено след като в един момент бях по-зле, но успях да се върна в партията", каза роденият в Индия малчуган, който тренира по 7 часа на ден по думите на баща му.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    12 2 Отговор
    Дете с Талант
  • 2 Българин

    7 3 Отговор
    тренира по 7 часа на ден по думите на баща му.
    Браво на детето но да не превърни играта.
  • 3 РЕАЛИСТ

    4 7 Отговор
    На неговите години и аз побеждавах по- големите. Не съм побеждавал гросмайстор, но имах реми срещу международен майстор. После ми писна и не отидох на тренировка. Баща ми ме наби, щото виждал талант в мен. Мисля, че е бил прав.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Поляка му е пуснал за да остане в

    1 5 Отговор
    Историята и статистиката на шахматните турнири
  • 6 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    7 3 Отговор
    Където и да срещнеш поляк, трябва да му изтупаш прахоляка от гърба...
  • 7 Артилерист

    2 1 Отговор
    Браво на момчето! Когато за пръв път слушах 8-годишната Миа с нейното "О, мио бабино, Каро", си рекох, че на тази възраст да постигнеш такива висоти, освен талант, се иска и много дисциплина и трудолюбие. Същото се отнася и за този малък шахматен вундеркинд. Вместо да играят с другите деца или да джиткат телефоните те се трудят. Успех, Ашват! Да надминеш Ананд! Но като се срещнеш с Нургюл да не забравиш да отстъпиш на каката...