Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 18:33 15 159 39

Жесток удар по българите, кражбата е огромна...

  • футбол

Време е за футболна еволюция

Жесток удар по българите, кражбата е огромна... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Българското участие в евротурнирите завърши за този сезон. Лудогорец беше близо, но не се класира за 1/8-финалите на третия по престиж турнир на УЕФА. Левски, ЦСКА 1948 и ЦСКА не влязоха в груповата фаза на това състезание. Като грандът от "Армията" отнесе историческо сборно 0:6 от Сепси, Румъния. Мачът-реванш близо до замъка на "Дракула" ще се запомни с "червената" публика, която на моменти при 0:5 и 0:6 общ резултат заглушаваше феновете на домакините, но и със "заглушената" игра на футболистите на ЦСКА. Такъв срам на терена трудно може да се "постигне".

Както и да е. Като коментираме ЦСКА от "Българска армия".

В разстояние на броени години от 1980 до 1982-а ЦСКА отстранява Нотингам (действащ първенец на Европа) от Купата на европейските шампиони. Побеждава и шампиона на Полша Шомбиерки след 2 победи, едната с 4:0. Отстранява първенеца на Испания Реал Сосиедад и Гленторан от Северна Ирландия. Изхвърля от евротурнирите действащия шампион на Европа Ливърпул. Побеждава в крайния резултат и първенеца на Франция Монако.

Отпада от бъдещия европейски шампион Ливърпул, от Байерн Мюнхен след историческо 3:0 във временния резултат на първия двубой от 1/2-финалите на сегашната Шампионска лига. И от шампиона на Португалия след 2 равенства и предимство за Спортинг Лисабон в головете на чужд терен.

Всичко това със старши треньор Аспарух Никодимов. Смея да твърдя, че Никодимов има за 3 сезона по-значими успехи от всички български треньори в евротурнирите за 21 век общо.

2 пъти отстраняване на действащия шампион на Европа, елиминиране на първенците на Испания и Франция, 3:0 за 18 минути срещу Байерн Мюнхен...

Моето поколение, предходното (били са бебета или дечица) и сигурно следващото подобни мачове ще гледаме предимно по телевизията (извън тези, които симпатизират на чуждестранни тимове и от време на време посещават техни големи двубои) и то без участие на български отбор.

Това си е емоционален удар, жесток, както и да го коментираме.

Според мен лично е емоционална кражба, от българите към българите, защото така сме си го построили футбола сега. И всеки българин, който обича родния футбол е потърпевш.

Какъв е изходът? Много пъти съм го писал, не е утопия.

Например 100 000 цесекари или левскари по 1000 лева начална инвестиция прави бюджет от 100 милиона лева. Някой ще каже няма толкова "червени" или "сини" сърца, не се знае, а ако има някои, които биха влезли в началния капитал на гранд с 1 милиона лева или повече лична инвестиция примерно, сигурно ще компенсират, ако се наложи.

Това няма да са дарения, а инвестиция. След това следват договори с всевъзможни престижни компании в сферата на телекомуникациите и огромни вериги занимаващи се с продажба на каквото се сетите - техника, дрехи, храна. Много лесен диалог с правителството и БФС, защото сте десетки хиляди акционери и всеки трябва да ви чуе най-внимателно. По-лесно противодействие на порочни практики - побоища, бомбички и всичко, което може да удря в негативен план по маркетинга.

Един вид не държавата, а ЦСКА и Левски да дадат тон срещу футболното хулиганство.

Футболно започвате да търсите таланти от света. Но не на свободни трансфери, защото бюджет ще има, и да създавате в България.

Модерни стадиони изградени със сътрудничество с правителството. Пълни до откат при всички домакинства, вкарващи чрез билети и продажби на артикули и т.н. сериозни приходи.

Идеални школи в сътрудничество с държавата и БФС.

Продажба на талант с класата на Георги Аспарухов или Димитър Якимов (защо да нямаме следващи такива гении във футбола) ще вкара в касата на гранда сигурно над 100 милиона лева (началния капитал).

Щом ЦСКА с Аспарух Никодимов е бил гигант в Европа, защо сега наши отбори да не пишат такава история?

Има 2 варианта. Саудитска Арабия или Катар например да решат да застанат зад български тим, трудно ми е да си го представя.

Или Футболна Демократична Еволюция. Това не само си го представям, а и накратко съм го описал.

И да, би ставало въпрос за инвестиция. Защото, ако клубът е на печалба, а предпоставките за това са огромни, всеки би могъл да изтегли своите акции при финансов плюс, но защо да го прави?

След като може да е съсобственик в гигант, гранд, който при това обича!

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куче касичка

    47 4 Отговор
    Дайте да дадем!
    А аз ще събирам и разпределям парите!
  • 2 Гуньо Простиа

    60 2 Отговор
    Ти да не си друсан ве майко??? Какви са тия мокри мечти? То и аз мога да ти кажа как на теория да си направиш ядрен колайдер, ама ти ще успеш ли? Я стига сте разтягали локуми ! Българския футбол е там където го закарахте !
  • 3 Това

    45 2 Отговор
    В България не може да се случи,първо трябва да се уточни ,как ще крадем ,а не да дадем
  • 4 Доктора

    34 4 Отговор
    Тервел, това са хапчетата. Повече няма да правим промени.

    Коментиран от #18, #27

  • 5 Муа

    46 0 Отговор
    Да съберем 100млн..... шшш..ей ти де се намираш бе!
    Всяка година по няколко милиарда от нас, народът. Крадат ни бъдещето, бъдещето на нашите деца......тоя ми се размечтал за футболът. Затова и футболът ни е такъв окраден......Всичко е наниз, на пластове.
    Докато има хора на тая земя, все ще изскочи някой талант, та бил той и не футболен. Но тази футболна мечта в момента е химера.
  • 6 Тра-ла-ла

    47 1 Отговор
    И за какво да ги даваме? Омръзна ми да слушам, че парите са големия проблем на нашия футбол. От 20 години не го гледам, защото се срина на ниво каквото бяха някога аматьорските зони. Ако ставаше въпрос за хокей на лед щях да се съглася - при две пързалки на кръст в цялата страна е нормално да нямаме хокеисти, но футбол мога да играя на всяка поляна. Само в моя блок половината хлапета ходят на тренировки, само слушам какви таланти са (иначе родителите ще ги спрат и няма кой да дава пари) и после тия таланти изчезват някъде и футбол отново няма. Нека си го кажем - проблемът е не е в липсата на стадиони, по мое време бяха 20 пъти по-малко от сега и ходехме да играем в най-добрия случай на асфалта в близкото училище, а в това, че никой не учи децата, и след това ако случайно някой наистина излезе талантлив влиза в клуба на чалгата и край.
  • 7 Ръмпо Михайлов

    34 0 Отговор
    Къде видяхте българин в този отбор? Ех, ако имаше...
  • 8 Некой си

    20 13 Отговор
    Литекс не е ЦСКА !

    Коментиран от #12

  • 9 шефа

    36 2 Отговор
    Статията и написана от кръгъл иди.т,в изброените отбори особено в Делиорманския отбор няма нито един българин футболист или са по двама трима.
  • 10 ОфицераЗапасняк

    27 6 Отговор
    клуб на Армията няма бе момче, има клуб на Ганчев, да присвоиш чуждо име се случи срещу пари, няма никаква база за сравнение, стига с тия спомени ......
  • 11 Новичок

    37 1 Отговор
    ЩАСТЛИВА СТРАНА

    Закъсала държава! Продънена хазна!
    И кой ли ще оправи таз глупава страна,
    щом всеки смахнат правник - ерзац специалист
    минава за държавник, дори за финансист?

    Разпъната държава - ограбена страна,
    с закони, ред и право - без никаква цена.
    И куц, и сляп, и блъснат - известно е това
    се учи тук да бръсне народната глава.

    В Дермен дере завършил с успех университет,
    във София се връща велик капацитет,
    и само тъй, от скромност, не става президент,
    а само прост министър в критичния момент.

    Един учил финанси при някой дърт лихвар,
    но се родил със шанс и изскача секретар,
    а друг видял на кино Париж или Берлин
    и ето го - заминал за дипломат във Рим!

    Закъсала държава, затънал параход
    и никой грош не дава за своя „мил" народ -
    министрите в чужбина, избраниците спят,
    а вълчите дружини спокойно си крадат!
  • 12 Фен

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    Искаш да кажеш Цска е Литекс.
  • 13 Левскар

    43 1 Отговор
    Тервел,мисли с таз глава бе..Говориш за времена,когато в България сме 9 милиона..Сега сме 5 милиона и половината Пенсионери..А децата,които биха станали футболисти играят футбол на компа...Чакат да завършат училище и на терминал 1 за някъде ...България приключи и с Футбола...Преглътни го!?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 славист

    35 1 Отговор
    Гледах филмче за футбола в Мали.Трева нямат,ритат на утъпкана земя,боси....Но личи огромно желание и ентусиазъм.Най- добрите изчезват във Франция.Наблюдавам го Краев в Уелингтън.Непрекъснато е в състава,личи си как се старае,защото е попаднал в рая.У нас бащите дават подкупи на треньорите,за да пускат децата да играят.Мърлява държава,футболът ни е като всичко друго.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Опааа

    10 5 Отговор
    Тервел много си прО ст!
  • 18 Опааа

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Доктора":

    😆 Да! И да ги взима всеки ден в 19.00ч. Голям малоУ мник е Тервел! 🤦‍♂️
  • 19 Бе колко пъти я пускат

    15 0 Отговор
    тая нелепа статия...

    Коментиран от #21

  • 20 Бачкатор

    29 1 Отговор
    Тервелчо, днес взех заплата 1200 лв. Тъкмо се чудех какво да правя с толкова много пари, но след като прочетох твоя призив, аз реших вместо да си купя храна, да си платя сметки, наем, заем и т н. да ги дам за каузата българските отбори, срамещи имената на националните ни герои, и отбори пълни с цветнокожи туристи и сибственост на откровени мошеници мутри и мафиоти, отново да побеждават в Европа! Кажи къде да ти донеса парите?
  • 21 Д. Иванков

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бе колко пъти я пускат":

    Трие жълтоклюното като му напишеш някои истини. И актуализира, щото иначе нема ядене, повече се четат порняците на колегата му.
  • 22 Варналията

    4 6 Отговор
    От статията нищо не се разбира... Този Тервел (драскача) въобще не е запознат с футболът... ЦСКА и наследникът му Литекс Ловеч никога не са играли в групите на ШЛ в този му формат.
  • 23 Тома

    13 0 Отговор
    А бе ти чуваш ли се какво приказваш.Искаш тази вечер перуката и сие да не могат да спат като знаят че си им приготвил 100 милиона лева
  • 24 Абеее...

    11 0 Отговор
    Цялата държава ни е като футбола, закривай и заривай
  • 25 Читател

    5 0 Отговор
    Свобода!
  • 26 Срамота

    6 1 Отговор
    Направете още две три цесеката, па барем върже
  • 27 Доктора? По неграмотност?

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доктора":

    ТервелЕ - на това, аланкоолу, му казват звателни форма. Какъвто ни е футболът, такова ни е образованието, че и "държавата" като цяло.

    Коментиран от #35

  • 28 БЕРБАТОВ Е ВЕЛИК С ТАЯ

    3 1 Отговор
    МАЛКА ГЛАВИЧКА КАТО НА КОМАР БОЛЕН ОТ МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ ! СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ РЕЗУЛТАТА ОТ КОМАРСКОТО МУ УСИЛИЕ ДА УПРАВЛЯВА ФУТБОЛНАТА МАФИЯ !
  • 29 МЕЧТАТА МИ Е ЛЕВСКИ В СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОД

    2 0 Отговор
    ДА УСПЕЕ ДА ПОБЕДИ ВСЕ НЯКОЙ ОТБОР ОТ ПО - НИСШЕСТОЯЩИТЕ ГРУПИ ИЛИ ПОНЕ ДА Е РЕМИ С НЯКОЙ ОТ ТЯХ !
  • 30 какво е заглавието а пък какво четеш

    1 0 Отговор
    псвен мечтите какво друго са му откраднали мамафтора че не се тазбира от драсканиците???
  • 31 Българин

    3 1 Отговор
    Дайте да дадем всеки по 100 000 лева някой да ги краде законно а ние да събираме капачки.
  • 32 Българин

    1 1 Отговор
    А бе тук няма ли цензура тука,какво сте се разпищовили нямате държава а искате да имате футбол.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Доктор

    0 0 Отговор
    Хапчето , вземи си хапчето и тогава пиши .
  • 37 Така ще стане.

    2 0 Отговор
    Поредната дебилна идея. Като чуя "има 1 000 000 левскари и всеки като даде 100 лв...." и ми се повръща. Тоя път са направо 1000 лв. На кой ще ги дадеш? На Насо ли? Или там в Литекс на Гришата? На Киро Гела? По-добре ги хвърли през прозореца. Повече добро ще направиш. А футбол, както и държава, няма и едва ли повече ще има. Тука сме на доизживяване. Това е.
  • 38 ДеКа

    0 0 Отговор
    1923гДнес ще се срещнат Бразилия и Аржентина.Коментар за мача Левски Берое.

    Коментиран от #39

  • 39 ДеКа

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ДеКа":

    Извинете 2023година