1 Август, 2024 13:59 1 788 26

Китайка спря Станимира Петрова по пътя към медалите в бокса на Игрите в Париж

  • сатнимира петрова-
  • бокс-
  • олимпиада

Юан Чънг спечели четвъртфиналния двубой с 4-1 гласа

Китайка спря Станимира Петрова по пътя към медалите в бокса на Игрите в Париж - 1
Снимка: БГНЕС

Станимира Петрова загуби с 1-4 съдийски гласа четвъртфиналния си двубой на Олимпийските игри в Париж 2024 от китайката Юан Чънг, предаде sportal.bg.

Станимира спечели първия рунд, а отстъпи в следващите два и така приключи участието си във френската столица точно преди разпределението на медалите.

Петрова победи същата тази Юан Чън на финала на “Странджа” тази година с 4:1 съдийски гласа.

В първия си мач на Игрите в Париж 2024 Станимира записа страхотна победа над световната шампионка в категорията Хуан Сяо Вън с единодушно съдийско решение. Като първа поставена тя почиваше в първи кръг.

Станимира в типичен стил обхождаше средата на ринга и да опитва с ляв прав да намери съперницата, която беше с обратен гард и по-дефанзивно настроена в началните минути. Китайката не се свенеше да ползва нечисти прийоми от самия старт на двубоя. Петрова не поемаше рискове и държеше да контролира дистанцията с ляв прав, като вкарваше и десния прав при удобни възможности. Юан нанесе също някои попадения с десен прав, но комбинациите ѝ не се получаваха. Тя обаче завърши рунда с хубав десен прав в целта.

Съдиите присъдиха първата част на българката с 3-2 гласа.

Станимира започна с левите прави втория рунд, като опитваше да преодолее ескиважите на азиатката с десен прав. Винаги, когато за секунди Петрова се озоваваше в ъгъла, от ъгъла я наставляваха да се измъкне оттам. Със сигурност българката беше по-активна в опитите за попадения, а китайката пак я удари нечисто, но съдията Уейд Питърсън от Канада не направи забележка. Станимира завърши силно с десен прав и комбинация в тялото, като след гонга вдигна победоносно ръка.

Съдиите обаче отсъдиха втория рунд за Юан с 1-4 гласа.

Китайката направи добра комбинация в началото на решителната част, а през първата минута тя имаше определено по-добрите попадения. Юан отново провокираше единоборства и загуба на равновесие. Станимира нанесе ляв прав в целта минута и половина преди края, но имаше нужда от още акции, за да стигне до победата. Дясно кроше сложи край на атака на Юан, която обаче беше по-активната в броя опитани удари. Последните 20-ина секунди преминаха без значимо действие, а накрая и двете вдигнаха победоносно ръце.

Съдиите присъдиха победата на китайката с 1-4 гласа.

33-годишната боксьорка от Асеновград е световна шампионка от 2014 година в Джеджу (до 54кг), двукратна европейска шампионка от 2016-а (до 54кг) и 2018-а в София (до 57кг), както и двукратна победителка в Европейските игри през 2019-а в Минск (до 57кг) и 2023-та в Краков (до 54кг). Тя има два бронзови медала от европейски първенства през 2019-а в Алкобендас (до 57 кг) и 2022-ра в Будва (до 54кг).

Петрова участва на Олимпийските игри в Рио 2016 и Токио 2020, като отпадна в първи кръг и в двата случая.

"Много труден мач. Според мен равностоен. Явно малко не ми достигна. Потокът ми беше много труден. Явно не ми е било писано да имам медал от Олимпийски игри. Разбира се, много ми е гадно, но така е било писано. Опитах всичко. Като разбрах, че втория рунд го дават за нея нямах друг избор освен да опитам да дам всичко. Опитах - не успях. Просто явно в този момент е по-добра от мен. Този път подходих по по-различен начин. Няма как да ми е приятно, но има много по-важни неща в живота", сподели Станимира след загубата си, цитирана от ФОКУС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 чичак

    16 2 Отговор
    А, вчера бяха големи приказки.....

    Коментиран от #4

  • 3 Мисля

    14 1 Отговор
    че нашето момиче имаше проблем с дисциплината. Само така си мисля. Чупките, които правеше са за малко по-слаби противници.
  • 4 гост

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "чичак":

    Подариха и предната победа и сега всичко лъсна./нямаше никакъв нокдаун в края на предната среща, но съдията брои на съперницата и това реши резултата/ Не може само да врякаш и да подскачаш насам натам, и да чакаш победа. Не става така/
  • 5 Гост

    5 6 Отговор
    Искате да кажете, КИТАЕЦЪТ!!!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 4 Отговор
    Това е спорт!Срещу себе си имаш .противник!Той също иска да победи.Поскоро се възмущавайте,защо тротоарите и пътищата са ви счупени!!!Защо лекарите ви не могат да работят така както Германските им колеги.........Защо политиците ви крадат като световни шампиони,а това е спорт.Днес е загубила,утре ще спечели!

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Сандо

    6 1 Отговор
    И тоя един глас за нашата беше проява на евроатлантическа солидарност.Китайката,без да блести с нещо особено,но с повече хъс и характер спечели заслужено.Жалко,но така е7победите не се подаряват,когато излизаш на ринга не го правиш за да се наслаждаваш,а за да се биеш с всички сили за победата.
  • 8 Сандо

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това,което предлагаш,в някои книги е наречено "Страничен пас",т.е. проблемите от едно място се прехвърлят на друго с цел да се омаловажат или забравят.Но от това нищо не се променя,нашия спорт продължава да е в трагично състояние независимо от дупките по улиците или там каквито други проблеми цитираш.

    Коментиран от #11

  • 9 Чата

    7 0 Отговор
    Ммдаааа! Боксът не е танци! Сериозно китайче! Нашата не показа, че заслужава победата, но не знам как ги таксуват съдиите? По скоро зогуби първия рунд, а в следващите бе малко по добре, а те отсъждат обратното. Накрая се радваше, че приключи с този спорт! Вече е на 30!
  • 10 Хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да, това е спорт! В спорта обикновено по-можещия и подготвен печели, така че жалко за Станимира! Колкото до другия ти "пример", ами то и строителите ни, готвачи, шивачи и т.н. не работят, като "германците", опс.... Те германци това не работят отдавна - имат си гастарбайтери, вкл. българи и други български граждани....
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    ганчо,овца докато гледам тенис,ще се опитам да ти обясня,че спорта е огледало на общественият дух на една нация.Когато лекарите направят такава операция,каквато правят германските лекари,когато Пътищата ви са като Германските,когато и тротоарите ви станат такива като германските тогава и спорта ще стане!Сега въпреки всичко имате спорт,за това благодарете!ПС.Преди време бе топло,вероятно миналата година,отивам към Напа да подавам Декларации 1 и 6 и минавайки покрай спортното училище до стадиона на Локомотив в надежда виждам младо момиче, жена върви срещу мен с носило и носи бебето си отпред.Едно време жена ми така носеше децата ни и ми направи впечатлеие.ВИдях ви Олимпийската шампионка, сами се сетете....Нямате толкова олимпийски шампионки по бокс!ЕЕЕ,КАкво направихте за нея????

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 12 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Когато лекарите направят такава операция,каквато правят германските лекари,когато Пътищата ви са като Германските,когато и тротоарите ви станат такива като германските тогава и спорта ще стане!"
    какво общо имат лекарите, пътищата и т.н. със спорта?! Какво пречи на Насар, братя Пулеви, европейските шампионки по волейбол за девойки, художествените гимнастички и т.н. да са на топ световно ниво.......и държави с "пътища" и "лекари" да нямат техните постижения в спорта?! Зали има ли в България, фитнеси бол, игрища, стрийт фитнеси, басейни, една топка, бутонки, кецове, бански, трико не можеш ли да си позволиш да си купиш!? Треньори също има! Но..... нямаш ли желание, мотивация и стратегия за къртовска работа - няма как да имаш спортни постижения! Така е с всяка една сфера на живота и държавата ти е най-малко "виновна" за неуспехите!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Олигавен Олигарх

    8 0 Отговор
    Нищо, Станимира ще продължава да се хили глуповато и да ни обяснява, че е била по-добра и съдиите са я ощетили, като на предните две олимпиади ! Поредния провал !!!
  • 16 Сандо

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Отговорих ти,но веднага ме изтриха.Толкова за свободата на мненията в демократичната,свободна и евроатлантическа България.ВСе пак се надявам,че няма да ядосам Голямата баданарка с препоръката да прегледаш списъка със страните-медалисти и да сравниш нивото на нашата държава с нивото на разни други държави-медалисти.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Чата

    4 1 Отговор
    Турция, Сърби,, Румъния да не говорим, вече имат медали, Косово - два! И ние ще имаме!
  • 18 само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Руснаците колко медала спечели
    ха?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    мен ме трият яко.написах ферман,поне ще го сложа в архива
  • 22 Ганчев

    5 0 Отговор
    Нашата беше по-слаба.Това трябва да се отбележи!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Обясних подробно защо като малки сме по добри и защо след това като възрастни сме по зле ,но уви ушанката изтри и прибра написаното от мен за своя лична мисъл.Лъжа е,че има тук басейни и зали!Лъжа е,че имате лекари и качествена медицина.При соца ги имахте,защото "ножицата" тогава между нас и запада бе по малка.Бедни ми бедни,ганчоовци!!!Каквито и пари да имате,ако ще парите на света да държите вие няма да знаете какво да правите с тях!!!
  • 24 Гост

    1 3 Отговор
    Китайка или китаец ,че в това шоу вече не се знае кой кой е .
  • 25 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Още една завърши екскурзията , без медали ще се върнат повечето спортистчета . Най добре за другата да не пращат никой . Няма нужда да харчат пари.
  • 26 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    КАК ЖЕНА ДА ПОБЕДИ --- ТРАВЕСТИТ С МЪЖКИ МУСКУЛИ ???????????????????????