12 Август, 2024 03:47 1 825 27

Закриха парижката Олимпиада пред 70 хиляди на "Стад дьо Франс"

  • франция-
  • олимпиада-
  • париж-
  • закриване

270 артисти и изпълнители се включиха по време на спектакъла

Закриха парижката Олимпиада пред 70 хиляди на "Стад дьо Франс"  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри в Париж. 270 артисти и изпълнители участваха в спектакъла, предаде БНР.

Церемонията започна в градините Тюйлери, където бе поставен Олимпийският огън по време на Игрите. Звездата на Франция в плуването, Леон Маршан, се приближи до Олимпийския огън с фенер и го запали. С него той се отправи към "Стад дьо Франс".

Президентът на МОК Томас Бах и президентът на Франция Еманюел Макрон, бяха посрещнати от хората по трибуните.

Последва изпълнението на "Марсилезата" по аранжимент на Виктор льо Масне. След това бе време за парада на нациите, като всички знаменосци излязоха заедно. Българското знаме бе развято гордо от Боряна Калейн и Семен Новиков. Атлетите продължиха да се забавляват по време на парада, като чухме хитове като "Les Champs-Elysées" от Жо Дасен, "Freed From Desire" и великата песен на Queen "We Are the Champions".

По традиция на церемонията по закриването обикновено се състои награждаване за медалистите в маратона. Обикновено това е за призьорите в мъжкия маратон, но този път дамите имаха честта да получат отличията си на "Стад дьо Франс", за да се подчертае "Женския марш във Версай" през 1789. Сифан Хасан, Тигст Асефа и Хелън Обири получиха медалите си. След това бе обърнато внимание на маратона, който се проведе в Париж на 10-ти август. Над 20 000 се включиха в събитието. Този масов маратон "Маратон за всички" (Marathon Pour Tous) се провежда за първи път на Олимпийски игри.

Нямаше как и доброволците да не получат заслужените аплодисменти. Бяха представени и четиримата новоизбрани членове на Комисията на спортистите към МОК - Алисън Феликс, Ким Буи, Джесика Фокс и Маркъс Даниел. Те връчиха подаръци на представителите на доброволците.

След това последва и артистичната част от церемонията. От небето се появи златен пътешественик. Този герой е вдъхновен от препратки към френската история.

Гръцкото знаме бе издигнато и прозвуча националният химн на страната в знак на признание за ролята ѝ старта на Олимпийските игри. Тук видяхме много оригинален начин за спазване на традицията, като бяхме пренесени по стъпките на Пиер дьо Кубертен в края на XIX в., когато той възражда древните Олимпийски игри.

Нике, богинята на победата, която е изобразена на всеки олимпийски медал, се появи в средата на сцената.

На трибуните LED гривни, раздадени на зрителите, създаваха изображения на спортисти, нарисувани върху керамика, след това гълъби на мира и накрая - олимпийските пръстени.

Във впечатляващ хореографски балет златният пътешественик откри олимпийските пръстени. През това време френският оперен певец Бенжамен Бернхайм изпя "Химна на Аполон". През това време Ален Рош свиреше на пиано, докато е окачен вертикално във въздуха.

Спортистите се качиха на сцената, която е подредена така, че представлява картата на света. За музикалната част от шоуто първа на сцената се качи групата Phoenix, а в един момент се присъедини Анжел. Kaminsky, Air, и Vannda също се включиха.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИТЕ ОЛИМПИАДИ

    25 7 Отговор
    НАВРЕМЕТО СА ДОПУСКАЛИ ВРАЖДУВАЩИ СТРАНИ ДА СПОРТУВАТ И СЪСТЕЗАВАТ.БОЙКОТИТЕ И ДЕТСКИТЕ СРЪДНИ БЯХА ЗАПОЧНАТИ ОТ УСА.А УЖ СА МНОГО ЛИБЕРТА.....
  • 2 12340

    26 4 Отговор
    ".... Последва изпълнението на "Марсилезата" по аранжимент на Виктор льо Масне...."
    Роже дьо Лил се е завъртял в гроба!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 джендърология

    22 7 Отговор
    не се ли плющаха пе-да-ли ? ако не то какво закриване е било на тази обратиниада?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123456

    20 6 Отговор
    не съм гледал грам , имаше ли пак шарении и хаосово клецанье ?
  • 7 Отплющан гейзър

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "джендърология":

    Не ни разрешиха, останахме на сухо. Ама се готвим за ЛА, там ще видите какво чудо ще бъде, един нормален нема да се появи.
  • 8 голям праз

    19 7 Отговор
    Да закриват и Франция. каквато държавата , такива и игрите .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пари льо мари

    24 8 Отговор
    Най-накрая край на двуседмичната педерстия
  • 11 Сандо

    9 5 Отговор
    На мен ми заприлича на посрещане на някакъв извънземен Господар,естествено в златно облекло или както там се нарича това оперение, от подчинените му "сиви" извънземни,работещи на терена,наречен от аборигените Земя.Гледах докъм 24 часа,не видях нищо интересно и кротко си заспах.
  • 12 Сандо

    21 4 Отговор
    И понеже го гледах по Евроспорт не мога да не отбележа изпълнените с хвалебствия коментари на двамата водещи за една олимпиада,пълна с провали и скандали.Отделно си заслужава да се обърне внимание на признанието им за купените от нас спортисти-медалисти,че това е световна тенденция и ние не трябва да изоставаме - ето,хората ни показаха бъдещето на българския спорт.
  • 13 Механик

    15 4 Отговор
    А, Брадатата жена и синия, русокос метил бяха ли на закриването?

    Коментиран от #14

  • 14 Имаше

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Много брадати, също така и много метили имаше. Трудно е вече в тези времена, да диференцираш кой кой е!
  • 15 Безумие

    10 3 Отговор
    Кой е българин и носи знамето ни?
    Тълпа от купени и продадени…
    Не това е смисъла на олимпиадата..
  • 16 ПЕДАЛИАДАТА НА МАКРОН

    9 4 Отговор
    Това беше едно срамно събитие.
  • 17 Гост

    6 3 Отговор
    Урааааааа простотията свърши.
  • 18 Гост666

    5 3 Отговор
    Добре ,че свърши всеки втори само за тая глупост говореше .
  • 19 💀💀💀💀💀

    6 6 Отговор
    Най после затъпяването свърши , екскурзиантите се връщат с някое и друго медалче. Нищо ,че не носят български имена . Наемниците ще получат пари ,че са спортисти .
  • 20 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 3 Отговор
    И то ли беше толкова отвратително като откриването . Край на дебдаризма и простотията от Франция .
  • 21 ☢️☢️☢️☢️

    4 3 Отговор
    Нашите взехали някое медалче ,че спорт не гледам и не се интересувам. Знам ,че участваха някакви с чужди имена от цял свят . И добре ,че свърши на думи се главата в работа от спорт страсти и коментари.
  • 22 Много се радвам

    2 2 Отговор
    че свърши тая простотия. Кво ме интересува кой хвърля гюле или копие най-далеч?
  • 23 Стършел

    2 2 Отговор
    ОЛИМПИАДА=ПЕДЕРИАДА!ВЕЧЕ! А, какво ли предстои!
  • 24 az #СВО

    2 1 Отговор
    "Игрите на Сатаната", така ще останат в историята!
  • 25 ЗАКЪСНЯЛ

    0 0 Отговор
    Ами какво давахте по-специално от закриването,... то от постоянното ви ломотене не разбрахме къде минаваме, кой какво казал и т.н.
  • 26 Наталия

    3 0 Отговор
    ВСИЧКИ ОБИЧАТ СПОРТИСТИТЕ НИ, НО МРАЗЯТ ПОЛИТИЦИТЕ. Защото спортистите прославят България и носят радост на всички. Те обединяват хората. Докато политиците ограбват държавата и са най големия враг на хората. Много от тия еничари трябва да са в затвора.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.