22 Септември, 2024 12:32 1 214 12

Магомед Рамазанов: В Дагестан и Русия не мога да бъда независим

  • магомед рамазанов-
  • борба-
  • дагестан-
  • русия

Финансово може би е постижимо, но моралът и културата ми не го позволяват, каза олимпийският шампион

Магомед Рамазанов: В Дагестан и Русия не мога да бъда независим - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Олимпийският шампион на България в борбата (кат. до 86 кг, свободен стил) - натурализираният дагестанец Магомед Рамазанов, разкри навръх Деня на независимостта, че в родината си не може да се почувства толкова свободен, колкото у нас.

От година борецът живее и тренира във Велико Търново и София, а на олимпийските игри в Париж триумфира със златото, което му донесе и званието "Почетен гражданин" на старопрестолната ни столица.

"Независимостта за мен зависи от това до колко един човек желае да я постигне и колко усилия полага. Това е благородно дело. Като мъж аз трябва да се грижа за спокойствието и у дома. Аз идвам от ислямска държава. В България символите са едни, в Дагестан - други, в Русия - трети. За съжаление у нас аз не мога да бъда истински независим. Финансово може би е постижимо, но моралът и културата ми не го позволяват. Да бъдеш напълно независим и според мен не е възможно, винаги имаш отговорности, които трябва да изпълниш", заяви той в предаването "Тази събота и неделя" по bTV.

Рамазанов сподели, че все още свиква с еуфорията около триумфа му в Париж, въпреки множеството срещи с представители на държавните институции. Не те обаче му засвидетелстват най-голямо уважение.

"Беше ми повече от приятно да стана почетен гражданин на града, който носи историята на България, старата столица. Докато се подготвях дори и не очаквах, че ще се стигне до това събитие, в което аз да бъда така уважен. Града като свой", заяви Магомед и добави:

"Моето село е доста по-малко, аз не крия произхода си, но медалът е за България, и най-вече посветен на Търново. Знам, че златото значи много за страната, дори понякога се смущавам, когато срещам търновалии и те ми стискат ръката, благодарят ми. Тук е моментът и аз да благодаря за това отношение и искрено уважение на младежите, които спортуваха заедно с мен. А пък децата, които тепърва тръгват по моя път и начина, по който ме гледаха, когато се прибрах... много емоционално беше".

Роденият в Дагестан представител на България вече крои планове и за следващите Игри - през 2028 г. в Лос Анджелис. В медалите си той вижда и по-висша цел - възможност да осигури добро бъдеще на децата си.

"Мечтая следващите четири години да преминат успешно в подготовката за Олимпиадата в Лос Анджелис и в много работа с моя треньор. Това е планът. Защо го правя? Най-вече за да подсигуря добро образование на децата си. Искам моите момчета да бъдат грамотни, да им е по-леко в живота от на мен", заяви той. Рамазанов има и послание към българите на този празничен ден: "Да са по-смирени, да правят компромиси понякога, търпение и тогава ще бъдат щастливи".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Кинти Кинти!
  • 2 бою циганина

    8 1 Отговор
    само аз съм независим

  • 3 Сталин

    13 4 Отговор
    Онзи ден в петък Путин подписа указ с които българите и граждани от още 47 държави могат да искат и получат политическо убежище в Русия ,много българи ще се спасят от феодализма и от Тикви и Прасета в България ,като избягат в Русия

    Коментиран от #7

  • 4 Баце ЕООД

    3 0 Отговор
    🤣🤣🤣 Ех, младите просто за нищо не стават
  • 5 Браво

    3 2 Отговор
    Евала
  • 6 толкова си наивен, братО,

    4 1 Отговор
    ела в нЕкоя страна на ЕС или в обора и ще видиш каква независимост ще те нападне.Нещата не са както ти зглеждат.
  • 7 Ленин

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    - слагам с ирония некнейма по аналогия на твоя Сталин. Нерде - нерде. И все пак - бедна фантазия е твоето. И после - пак бедните духом смятат, че като ДУХНАТ в друга страна, ще си оправят живота. СТОЙТЕ тук, ангажирайте се в нашите дела. ТОЛКОВА красива и благодатна е България - от всички нас зависи да я направим и богата.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Хахахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ленин":

    Само не правете нашата красива държава, губерния на една ко чи на!
  • 9 Да бе

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ленин":

    не ги спирайте, нека заминават в любимата им росия... не ни трябват такива тук
  • 10 Политкоретен

    2 2 Отговор
    Прав е човекът. Хайде честита независимост на всички във форума, защото от нас скъпи приятели зависят много неща.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 шекер

    0 0 Отговор
    Поне е честен и не ръси глупости за патриотизъма и пр. Прави го за децата си - да получат образование и да бъдат грамотни и имат по-добър живот. Не забравяйте, че е израсъл на село, с тоалетна навън, беднотия и под власт на местни дерибеи.
    Отделен е въпросът, че жена му е еврейка и живее с децата в Москва, не ще и да чуе за БГ, но за него бъдещето на децата във всички случаи е по-важно.