19 Октомври, 2024 21:35 1 487 6

Голям успех за Григор Димитров: българинът ще играе на финала в Стокхолм

  • григор димитров-
  • стокхолм-
  • тенис-
  • талон грикспоор-
  • томи пол

Тази година в битката за трофея българинът ще излезе срещу Томи Пол от САЩ

Голям успех за Григор Димитров: българинът ще играе на финала в Стокхолм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на турнира от сериите ATP 250 в Стокхолм, побеждавайки на полуфинала нидерландеца Талон Грикспоор с 2:6, 7:5, 6:4.

За номер 10 в световната ранглиста това е един от любимите турнири, тъй като той е печелил титлата, а освен това е играл и на още два финала. Тази година в битка за трофея той ще излезе срещу Томи Пол (САЩ), който също има една титла в шведската столица. Американецът постигна доста лесна победа над швейцарския ветеран Стан Вавринка с 6:3, 6:2.

Срещата на Димитров и Грикспоор премина през доста обрати и в първия сет хасковлията допусна истински срив след четвъртия гейм. Втората част също не беше особено убедителна за Дивитров, който наложи волята си в края. По сходен начин се разви и третата, когато пак последните два гейма се оказаха решаващи, предаде БТА.

Началото на първия сет по нищо не подсказваше за по-нататъшния развой на срещата. Димитров спечели първото си подаване, макар да отрази една точка за пробив. Българинът можеше да удвои, но пропиля две възможности при първото подаване на Грикспоор в мача. в този дух срещата вървеше до 2:2, след което при българина настъпи истински срив. За 2:3 нидерландският тенисист показа няколко добри решения - излизане на мрежата, силни ретури, а за капак Димитров допусна двойна грешка. След това Димитров поведе с 30:0 и изглеждаше, че ще търси пробив. След това дори и грешките на противника не помогнаха на българина.

Българската звезда тръгна силно, но прати прекалено силни форхенди в аут и след 30:30 в седмия гейм позволи да се стигне до втори пробив в частта и 2:5. Българинът имаше един шанс да върне пробива в последния гейм, но четвърти ас на Грикспоор му гарантира победа и 6:2. Втората част започна като първата - първи гейм за Димитров, а сега от втори опит успя да реализира пробив и да поведе с 2:0. Солидната игра на българина продължи, а в третия гейм явно беше подобрил и защитата, след като отстрани два диагонални удара на противника. Григор Димитров затвърди пробива за 3:0, а след това остана в същата посока на мача, повеждайки с 4:1. След това обаче нидерландският тенисист взе подаването си на нула, а от втори опит осъществи пробив за 3:4. Неточностите на българина изглеждаха небрежни, но в крайна сметка макар да се спаси от двойна грешка, последвалият форхенд излезе в аут и пробивът на лице.

След това обаче физически мощният Грикспоор показа, че сервисът е негово силно оръжие. Той не само се спаси с ас от пробив, но и мощните му удари от началната линия затрудниха много сериозно българина. След това обаче Димитров експресно взе подаването си на нула, но съперникът му върна жеста почти по сходен начин и изравни за 5:5. В следващите два гейма обаче Димитров демонстрира много високата си класа. От на пръв поглед много трудна позиция той успя да измъкне и двата, за да изравни общия резултат със 7:5 във втората част. Особено впечатляващо беше когато направи феноменален минаващ удар в началото, а след това и форхенд на линията с хирургическа точност за 0:30. Точка за Грикспоор не спря устрема на Димитров, който още веднъж разходи противника по корта и накрая вдигна победоносно ръка.

В третата част и двамата започнаха по-внимателно, заложиха на стабилност в защитата и в първите девет гейма имаше общо една точка за пробив. Тя се откри за Грикспоор, който поведе с 40:30 при 2:2 и подаване на Димитров, който обаче бързо ликвидира опасността да изпусне подаването си. Развръзката настъпи в 10-ия гейм на третата част. При четвъртия си мач-бол Димитров завърши успешно. Той поведе в последния гейм с 40:0, но силният сервис на Грикспоор влезе в работа и се стигна до 40:40. Българската звезда обаче най-напред принуди нидерландеца да сбърка и взе преднина. След това той сбърка първия сервис, а при разиграването на втория изпрати топката в мрежата и съответно Димитров на финала.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво ,Грише!!!

    26 1 Отговор
    Успех!!! Утре печелиш и финала!
  • 2 Отстрани

    2 20 Отговор
    Вече на финал на махленски турнир ли се радваме ??
    АТР 250 ли е нивото на топ десет?

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мъдев

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отстрани":

    Алооу
  • 5 Град Козлодуй

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отстрани":

    Къде си ти
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отстрани":

    Това е много силен Турнир!Утре играе с Пол..За Димитров е важен-турнир за да играе на финалите в торино!