22 Януари, 2018 13:20 29 869 55

Радар събра 1 млн. от глоби за 49 дни

  • камера за скорост-
  • дар-
  • швейцария-
  • глоби-
  • превишена скорост

Само за месец и половина мобилен полицейски радар, който бе монтиран в Швейцария, засече над 11 000 водачи, каращи с превишена скорост. По-конкретно, за 49 дни 17 часа и 35 минути, камерата за скорост е станала причина за наказателни постановления на стойност над 1 млн. швейцарски франка.

За времето, когато камерата е била монтирана на един от пътищата близо до град Шварценбах, през нея се преминали 380 452 автомобила, от които 11 822 са минали с превишена скорост. Общата сума, която е събрана от глоби е 1 106 470 швейцарски франка.

Изчисленията показват, че средно на всеки час, камерата е засичала по десет нарушителя. Въпросната камера е и своеобразен рекордьор по събиране на глоби в кантона Санкт Гален.

Швейцарците обаче имат и още по-производителна камера за скорост. Подобен мобилен радар, монтиран на път в кантона Тичино за шест месеца работа е фиксирал 68 000 нарушения, благодарение на които държавната хазна е забогатяла с 8 млн. франка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копеле

    109 33 Отговор
    А тука в МВР си клатят топките а нарушители бол, нали искат заплати, да събират
  • 2 Бай Тошо

    67 123 Отговор
    Законен начин за цоцане. По тая логика трябва да съм дал милиони долари в глоби лично аз, на какво основание обаче се взимат тия кинти не е ясно, щом няма причинено ПТП. Караш си пристигаш си жив и здрав но пък си глобен за което.

    Коментиран от #3, #21, #31, #42

  • 3 d3v1lStaR

    61 21 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тошо":

    Основанието, на което ,,взимат тия кинти" е правно такова - а именно констатирано по законен начин извършване на нарушение на Закона за движенията по пътищата, характеризиращо се с по-висока опасност, нищо че наказанието е от административно-наказателен характер. В нашата държава проблемът е, че дори и да се сложат множество камери няма да има ефект, докато не се измисли законосъобразен и бърз механизъм за събираемост на глобите. Тогава и ще намалеят и нарушенията.

    Коментиран от #5, #15

  • 4 Morgoth

    67 1 Отговор
    И това като се има предвид, че швейцарците са от най-дисциплинираните е цяла Европа! Истината е, че ограниченията на скоростта се спазват само от туристите и на местата с ясно обозначени камери. Когато се появи нова камера, дори и в Швейцария тя масово засича нарушители.
  • 5 Бай Тошо

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "d3v1lStaR":

    Малко е спорен тоя момент. Всички автомобили и шофьори се слагат под общ знаменател

    Коментиран от #7

  • 6 Roko

    43 8 Отговор
    Така е с остаряло знаково стопанство.При хубав път ниско ограничение.Събирай,събирай....Държавен рекет
  • 7 законен

    27 24 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Тошо":

    Ама естествено , ти си "неземния" пилот дето законите не са писани за него и трябва да може да кара с колкото си иска !!!! Напротив , точно за такива "самоуверени" трябва глобите да са двойни , ама те скоро застрахователите ще ви разкажат играта ! За едно фишче , айде тройна гражданска , пък ако е и неплатено , стой та гледай , на знак 50 ще караш с 30 !

    Коментиран от #18, #24

  • 8 Alex

    25 3 Отговор
    Важно е да се каче, че в Швейцария се наказва всеки, който превиши ограничението с над 3 км/ч. Там е препоръчително да се кара със скорост 10 км/ч под разрешената. Ако си под ограничението, но близо до него се случва често да те спрат и да те преупредят, без санкця, но с цел респект.
    В Швейцария и в Австрия полицай може да ти наложи глоба, че караш със несъобразена скорост, спрямо условията, без да има радар и въпреки, че си карате със скорост под ограничението.
  • 9 Боцмана

    34 3 Отговор
    Ами това показва, че там хората не са по различни от тук. Кара ли са с превишена скорост в участъка, защото не са знаели, че има камера. Като цяло там имат по-малко жертви, но това не е заради по-ниската скорост, събираемостта на глобите или наличието на камери а поради по-добрата култура на шофиране. Хората знаят кога и как да карат по-бързо и кога да и къде да карат по-бавно! Това то, трябва култура а не глоби!
  • 10 Расулюлах

    26 13 Отговор
    Концлагер европа честито на живущите там
  • 11 верноя

    38 1 Отговор
    Не го носете в България това, ЩЕ ГО ОТКРАДНАТ !
  • 12 Георги Колев

    9 14 Отговор
    Къде са депутати те?Да гласуват закон и да монтират в цялата държава на всеки участък със ограничение на скоростта.Ще трябват милиони но ще се изплатят точно за месец.И после да си вдигат заплатите с колко то си искат.Ще има парички и за фирмите който ще им възложат поръчките.От келешчетата се събират добри пари а и те винаги имат за даване.Пък нека си натискат педала и си бъркат в джоба.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Георги Колев":

    У нас тези депутата трябва да направят само едно: да гласуват адекватен закон за събираемост на глобите, конфискация на МПС. Така всеки ще е принуден да си плаща, ако не иска да влиза в ареста при проверка. Ако ли това стане то гаранцията да е в размер на глобите и актовете. Не може актовете да имат давност и нарушителят да може да си избира кое да плаща и кое да отпада по давност - много малоумно и угодно направено. Сега глобите се събират при 20% от случаите, другото е фира, което означава, че 80% са загуба: кое предприятие може да работи с такъв процент загуба, без да фалира, освен ако не е хранилка като МВР?
  • 14 Sliven

    11 3 Отговор
    Аз пък си имам антирадар в телефона без значение какъв е и женски глас ме предупреждава: Внимание радар!! Особенно по магистрала Тракия.
  • 15 Друг Път

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "d3v1lStaR":

    Правно ама друг път! По кое право е правно - по правото на самозванците от кръглата маса ли? Лакеите на СССР - лакеи на САЩ! Избрани да управляват от ... 16% със все фалшификациите! По правото на престъпниците демек! Ще има видовден - гответе се! Че нема да има и къде да се бега - и при големите братя ще е същото!

    Коментиран от #35

  • 16 Azzz

    7 9 Отговор
    Ами слагайте и тука няколко стотин такива и всички кухи лейки на свободния трудов пазар.
  • 17 Sliven

    7 4 Отговор
    Аз пък си имам антирадар в телефона за всички камери и женски глас ме предупреждава:Внимание радар! До сега не ме е подвеждал,особенно по магистрала Тракия! Така че не ми пука!!
  • 18 Бай Тошо

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "законен":

    Много внимателни шофьори си заминаха по една или друга причина, явно имаш сериозен стаж в км щом даваш акъли тук
  • 19 Тиквата с магнолиите

    24 5 Отговор
    Я да сметнем сега по колко са били,, одрани средно ""бедните швейцарци...12 000 платили 1 ооо ооо швейцарски франка или им идва средно по 80 франка глоба или да кажем 80 лв ..МНОГО ГОЛЕМИ ГЛОБИ В ТАЗИ ШВЕЙЦАРИЯ БЕ ..как ли ще ги платят бедните швейцарци .....ще им вземат половин надник ...а колко взима МУТРОТИКВАТА в Бългасрия ... една месечна заплата.. или две пенсии...пък не си плащали глобите Българите ...ПОСЛЕ КАМЪНИ ЛИ ЩЕ ЯДАТ.....Учудвам се на някои умници които реват че Боко не си събирал Глобите ...Та това глоби ли са ....тези високи глоби устройват единствено ченгетата и разбойниците от ГЕРБ
  • 20 защо

    10 1 Отговор
    Ама радара лично ли е ходил да ги събира ?
  • 21 Гост

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тошо":

    Като си направиш собствен път, си карай с колкото искаш. До тогава трябва да се съобразяваш, че не си сам на пътя. Точно заради такива самозабравили се джигити като теб, трябва и у нас да се налагат драконовски мерки!
    Тръгнали да ми философстват и да разсъждават - смешници!

    Коментиран от #23, #38

  • 22 да се вземе предвид че

    5 2 Отговор
    Ако камерата е тази на снимката и беше на такова място в България максимум до една седмица щеше да е начупена и да не работи. В БГ такива камери трябва да се слагат някъде нависоко дето да не бъдат достигани лесно от хората, не че е гаранция де.
  • 23 тъпоумен

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    За драконовски си прав ...НО НЕ ФИНАНСОВИ ...директно в трудово изправителен лагер две седмици да бърка бетон и да прави тухли....защо да страда семейството му заради него защото ще трябва да ги изгладуеат тези пари ...а мутрите от ГЕРБ си пълнят банковите сметки а ченгетата си вдигат Мизата ...Такива глоби няма никъде по света ...а и богатия ще си я плати и пак ще мачка деца с джипа.....
  • 24 Тарикат

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "законен":

    Какво ще ни разкажат застрахователите . В населените места съм съгласен да има някакви ограначения но извън населените не ми пука грам карам си колкото може да вдига колата и ми позволява пътя. Карам без книжка от 2008 година , и ще карам още 10 години , ни гражданси плащам нито прегледи , да не говорим за винетки. Колите са ми без прехвърляне , тоест не са на мое име. Нито могат да ме намерят нито има какво да ми вземат.

    Коментиран от #36

  • 25 незнайко

    6 1 Отговор
    Значи и в Швейцария се крият в храстите. Дали ние сме ги научили или те нас, това е въпроса ???
  • 26 Митьо

    6 0 Отговор
    До коментар#24тариката

    А бе ти един ден ще се накараш при свети Петър...!!
  • 27 абе

    1 1 Отговор
    Според мен трябва да се направи, като в Емирствата.. Демек плащаш дървена глоба, но не ти взимат книжката и за ден даже! Повечето хора ще си плащат, като ПОПОВЕ (може и онлайн) и ще си карат, НО НЯМА ДА СЕ КРИЯТ, като мишки.. Така поне си мисля..
  • 28 ТМВ

    4 0 Отговор
    Да това е вярно,защото там в края на годината се прави нова регистрация за следващата като номерата не се сменят! И ако имаш неплатени глоби няма как да си регистрирал колата!А да караш като в България няма как да стане! Риска е голям,солидна глоба затвор и евентуално екстрадиране..!!

    Коментиран от #29

  • 29 555

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТМВ":

    Колко солидна ..80 франка ..няма и половин надник ....за него по ценно е времето което ще изгуби за оправяне на глобата , отколкото да плати самата ГЛОБА ....ДА ДОЙДАТ В бЪЛГАРИЯ ТА ДА ВИДАТ мУТРИНСКИ ГЛОБИ .. ще им се види нанагорно и техните заплати.и недейте да правите сравнение с другите държави защото изглежда много смешно освен ако нямате развито чуство за хумор.
  • 30 ЯЪЮАЙ

    3 1 Отговор
    МОЖЕ ЛЯТОТО.
    ЗИМАТА НОМЕРАТА НЕ СЕ ЧЕТАТ ПОРАДИ НАВЕТИЯ СНЯГ.
    В РУСИЯ НЕ СТАВА ПОНЕЖЕ ОНИЯ КАРАТ НА 3 ВОДКИ И МАЖАТ СТЪКЛОТО НА КАМЕРАТА С ГРЕС , ХАЙВЕР ИЛИ НАПРАВО ПОВРЪЩАТ ОТГОРЕ И.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 krrrr

    2 2 Отговор
    Карам много бързо и внимателно!!!
  • 33 цоле

    2 2 Отговор
    Е АКО СПАЗВАМЕ ОГРАНИЧЕНИЯТА ОТ КЪДЕ ЩЕ ПАПКАТ
  • 34 Vasik Atanasova

    11 3 Отговор
    няма ли кой да е счупи
  • 35 d3v1lStaR

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Друг Път":

    В случая, по правото на Швейцария. Четеш ли изобщо ?
  • 36 законен

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Тарикат":

    http://medianews.bg/bg/a/deset-mesetsa-zatvor-za-shofirane-bez-knizhka-i-sled-upotreba-na-alkokhol
    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-bez-knizhka-karal-kola-bez-dvigatel-shte-izkara-zimata-v-zatvora-1638575
    https://dariknews.bg/regioni/vraca/zatvor-za-shofirane-bez-knizhka-2058442
    https://nova.bg/news/view/2017/09/13/192826/пет-месеца-затвор-за-шофиране-без-книжка
    Успех , продължавай така , може да зачестиш , че по-бързо да се свършва !
  • 37 законен

    0 3 Отговор
    Да успокоя всички "тарикати" тука дето се имат за много умни ! След една година при пускането на т.н. ТОЛ система , няма да има разклон на повече от четвъртокласен път БЕЗ КАМЕРА , а на първокласните и магистралите ще са през 4-5 км най-много !! И тези камери не само ще снимат преминаващите , а ще могат да сметнат СРЕДНАТА СКОРОСТ с която е минал между тях !!! Освен това ще се поддържат ДЕНОНОЩНО и ще се сменят за няколко часа при повреда !! Та ако сте решили да си купувате или сте горди собственици на "антирадари" , честито !!

    Коментиран от #44, #54

  • 38 Бай Тошо

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Не карам спортно в населено място или когато е натоварен трафика, мога да си позволя малко да по настъпя на магистрала, или на скоростните отсечки но не винаги . Не скоростта е опасна а зад кормилното устройство
  • 39 Патето Яки

    5 0 Отговор
    По нашите пътища знаци за ограничена скорост щяло и нещяло без нужда.
  • 40 Расулюлах

    5 2 Отговор
    Значи не се анализира колко птп е предотвратил радара а за колко дни е направил 1 милион.....чист рекет е тва....концлагер затвор ти плюем на европата ти плюем
  • 41 Расулюлах

    2 1 Отговор
    Кирка или пистолет от упор нема ли за камерката?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Тошо

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "ГОШО":

    Двама ли го мислихте
  • 44 Темиме дарий

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "законен":

    Продават се радарни заглушители и камерата не може да те снима щото си и заслепил радара които казва кога камерата да почне да снима по много кадри в секунда и от там да ти смята скоростта...така че на всяко деиствие има и контра

    Коментиран от #47

  • 45 ончо

    2 0 Отговор
    Полза от големи глоби няма!Това не го разбраха нашите тъпаци!Как ще платиш глоба от 300 лева при положение че заплатата ти е 600 а върху нея висят заеми ток вода телефон?И затова никой не плаща а и да иска то просто няма от къде!И аз искам да си платя данъците но просто не стигат парите!

    Коментиран от #50, #51

  • 46 ончо

    3 1 Отговор
    В НЕТА СЕ ПОЯВИ И ФОЛИО КОЕТО СКРИВА НОМЕРА ЗА КАМЕРИТЕ!
    Който иска може да го потърси под името умно фолио!

    Коментиран от #48

  • 47 законен

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Темиме дарий":

    Мноооого си назад с материала , мимеее , даже идея си нямаш !! Това не са ти катаджийски камери ! ТОЛ камерите снимат ВСИЧКИ наред , щото проверяват сто неща , а "мисленето" им е мааалко по-сложно и бързо от "старшина Лазар" и средна скорост се засича от едната до следващата , а не в "много кадри" , та могат да ти кажат как си карал от София до Бургас по километри ,а в следствие на това , да ти "напраскат" глобички за ВСЯКА камера по тоя път , така ясно ли ти е или ще развиваш теории за "скриване" на номера , което значи директно "гонка" с патрулка ???
  • 48 законен

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "ончо":

    Супер , откога го чакаме , само обещай , че плащаш глобите по десет и ти поръчвам 1000 бр. !!!
  • 49 Цингито

    4 0 Отговор
    Ако е в България, братята роми ще го гепят тоя радар и ще го изгорят или ако има някъв метал ще замине за вторични...
  • 50 законен

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "ончо":

    Оооо има , имааааа , има отнемане на МПС в полза на държавата , има конфискация на лично имущество , има лишаване от свобода , ако знаеш колко още работи имааа !!!
  • 51 законен

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "ончо":

    Мислех да не те отварям , ама чувал ли си на запад за едни дето им викат събирачи на дългове , ама официални , не кат наште мутри , ама то те ще са първите дето ще се пишат , само да излезе закона скоро !!!
  • 52 Бат Вес

    1 2 Отговор
    Ок сабрал е 1 милион ама каде са какво е направо с тях
  • 53 ПЕШО

    1 0 Отговор
    Има малка разлика с България.Там събират глобите, а тук има измислен срок след който се опрощават. Не за всички де. Само за редовните нарушители.
  • 54 hmhmhm

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "законен":

    Много си запознат аз ще си сменям номерата и как ще ми сметнат средната скорост да те питам
  • 55 Красимир

    0 1 Отговор
    Прочетете си коментарите, от там се разбира защо Швейцария е Швейцария, Австрия е Австрия, а България си я знаем. Ако ще и премиера на Швейцария да е минал с превишена скорост, ще му приберат глобата. Тук всичките са минимум Шумахер. Имаше навремето карта на жертвите на комунизма, ако се направи такава на ненормалниците убили човек на пътя, България ще е с черен цвят на картата на Европа.