9 Октомври, 2018 15:36 15 600 6

Как се измерва обем на багажник в литри?

  • автомобил-
  • багажник-
  • обем
Как се измерва обем на багажник в литри? - 1

Когато си купим автомобил, ние вярваме на паспортните данни, които ни дава производителят. Това важи както за мощност, така и за обем на багажното пространство. И докато първото може да се провери на т.нар. диностенд, проверката на второто е доста по-трудна. Измерването на обем на багажника не става с рулетка и базови познания по геометрия. За измерването са нужни много на брой картонени кутии с определен размер, но и този метод дава различни резултати, които зависят от размерите на кутиите.

Европейска проверка (VDA)
Кутиите трябва да са с габарити 50х100х200, като тогава обемът им е равен на един литър. Колкото кутии се съберат в багажника, толкова литра е обемът му. Този способ е измислен от германците от VDA (Verband der Automobielindustie - Съюз на автомобилната промишленост в Германия) и се прилага на европейските автомобили.

Американска проверка (SAE)
Този начин е значително по-сложен, защото изисква правоъгълни предмети с различни размери - от 229х483х610 мм до 152х114х325 мм. Всяка от тях съответства на стандартните размери на различни приспособления за багаж - куфари, чанти, сакове и т.н. Определената бройка от всеки вид, както и подредбата им в багажника става по сложна схема. Методът е на американците от SAE (Society of Automotive Engineers - Общество на автомобилните инженери) и важи за американските коли.

Кой способ е по-точен?
Ако един и същ багажник се премери по стандартите и на VDA, и на SAE, винаги ще има разлика. Разликата обикновено е в рамките на 10 - 15% в полза на европейския стандарт. По-малките кутии, използвани от европейците, много по-плътно се наместват в багажника и от там идва разликата. Но ние, като потребители, много по-рядко пълним багажниците си с еднакви товари с малки размери. Поради тази причина повечето от експертите са на мнение, че американският метод съответства повече на действителността, но пък европейският е по-точен.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    40 1 Отговор
    Пълним го с вода!
  • 2 зелето

    36 0 Отговор
    Щайги буркани бидони за кисело зеле тикви !!! Това е БГ метода !
  • 3 Греда

    6 7 Отговор
    За къф ч. ми е да знам колко е обема? Ако не е с мярка, какво - на почивка с 4 куфара няма да идем заради нея ли? Или ще взема нова кола заради по-големия багажник ли?
  • 4 куп

    12 2 Отговор
    Колкото и да го мерим, винаги остава нещо за в купето.
  • 5 Баш майстора

    12 0 Отговор
    Преди няколко години имаше един тест на Ауто билд с около 25 автомобила от Смарт до Ауди Кю7 за това, дали данните на производителя отговарят на истината. При измерването производителите включват обема за резервната гума, махат постелката в багажника(!), а тези с регулираща се по дължина задна седалка(голф + и Тойота Ярис) бутат седалката най-напред, нищо че тогава не може да се седне и накрая резултата беше, че се всички лъжеха, с изключение на един. Обичайната разлика беше между 20 и 30%.
  • 6 Иии

    2 0 Отговор
    Затова взимайте американски коли. Хората са винаги практични и реалистични. Показват винаги реалността, а не до някаква измислена немска микро "точност", която е с цел маркетинг и показва невъзможен за запълване обем, освен ако не използвате багажника като цистерна с течности. Немците обичат да се надуват с "уникалното" си инженерство.