24 Февруари, 2019 11:30 9 285 25

5G смартфоните са готови

  • 5g-
  • qualcomm
5G смартфоните са готови - 1

Миналата седмица Qualcomm Inc представи второто си поколение от така наречените модемни чипове, които позволяват да свържете телефона си към 5G мрежите, ускорявайки трансфера на данни при по-бързите безжични връзки.

Qualcomm, който е най-големият доставчик на мобилни чипове в света, се надява, че устройството ще захранва много от бъдещите 5G телефони, които се очакват по-късно тази година. Китайските производители на телефони като Xiaomi Corp например, миналата година използваха чип от първото поколение на Qualcomm за малки партиди от 5G телефони. Сега, чипът от второ поколение, е предвиден за масово производство.

Huawei Technologies Co Ltd, третият по големина производител на смарт телефони в света, миналия месец обяви, че е изградил 5G чип, който ще използва в телефоните си. Samsung също има 5G модем, наречен Exynos 5100, който ще захранва много от устройства им, продавани извън САЩ.

5G смартфоните са готови

И базираната в Тайван MediaTek Inc има 5G чип, а Intel Corp се очаква да представи такъв през втората половина на тази година. Междувременно телекомите в Корея и Китай са готови да започнат да работят по изграждането на мрежите тази пролет, а в САЩ планират внедряването им по-късно през годината.

Някои елементи на 5G телефоните, като например проектирането на антени и чипове за управление на аналогови радиовълни, са по-сложни от преди използваните. Qualcomm има за цел да ускори приемането на 5G чрез продажбата на тези технологии на производителите на мобилни апарати.

Любопитно е, че докато останалите са готови с продукти или решения, свързани с навлизащата 5G мрежа Apple Inc не е потвърдила, кога iPhone ще има възможност за 5G, но според информация на Bloomberg това ще стане най-рано през 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bot

    70 12 Отговор
    зомбитата ги чакат с нетърпение„кредисимо също
  • 2 Голям Слон

    35 10 Отговор
    Новата адикция.... В заведения, в автомобили, вкъщи, на работа, на училище. А абстиненцията започва тогава, когато ти изчезне 4G-то или барчетата на обхвата въобще :-)))
  • 3 Идиот

    44 9 Отговор
    Направо ще ни изпържат с още по високи нива на високочестотни електромагнитни вълни. А и лесно ще ни следят, след като ни чипират.
  • 4 Mark Haynes Rukaisho

    34 1 Отговор
    Според световните стандарти 4G трябва да гарантира минимална скорост от 100 mb/s Моят Samsung Galaxy S8plus би трябвало да гарантира скорост от 1 GB/s
    Според бенчмарка на телефона ми аз имам скорост на нета от 35/60 mb/s в центъра на софия като един единствен път за 2 години съм постигал 95 mb / s и то в голяма близост до антена
  • 5 Mark Haynes Rukaisho

    44 0 Отговор
    5G смартфоните скоро няма да са рядкост но нека бъдем реалисти българските оператори едвам се справят с 4G връзката а едва ли скоро ще пуснат 5G ще отнеме години и ще струва много пари
  • 6 Mark Haynes Rukaisho

    26 0 Отговор
    Смисъл от 5G телефон в България няма
    А 4G гигабиговите флагмани от преди години ще постигнат 5G без проблем въпреки че няма да са със максималната скорост
  • 7 Mark Haynes Rukaisho

    17 1 Отговор
    Добавете в статията поне имената на чипсетовете първият се казва Qualcomm X50 а новото поколение X55
  • 8 Голям Слон

    32 13 Отговор
    Докато има балами, ще има и тарикати. Връзките са толкова лошо, както никога преди това в България. Сменям оператори, сменям телефони - без промяна! За какво ми 4G телефон, когато връзките са некачествени? За какво са ми и повече от 50 мегабита връзка на мобилно устройство? Пълна лудост и тъпанарщина. Rat race, както му казват в един друг свят. Като знам, че 99% от моите познати си ползват мобилната връзка за чат, фейсбук и четене на новини, наистина не ми става ясно кому точно е нужно 4G-то. Че и 5G, чукащо на прага на празноглавите зомбирани кратуни.
  • 9 1944

    2 21 Отговор
    куалком руска компания ли беше?

    Коментиран от #16

  • 10 Голям прос

    15 10 Отговор
    Като влезна в мазето да си пия винцето не 4, ами и 2G няма. Скорост от порядъка на 0.4mb/s колко ли G e. Мижай да те лажем са тия реклами. Няма да им струва много на тия тъпуци от мобилните оператори да усилят малко излъчването. Така и така ни пържат мозъка, поне да е качествено.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 незнайко

    5 15 Отговор

    До коментар #11 от "Dop":

    Има голяма доза истина във Вашия коментар. Но трябва ли да спре развитието на технологията ? Ако само за момент си помислите, че няма да можете да се обадите в чужбина, ако не отидете до пощата при телефоните ! Даже и тогава не е сигурно дали ще приказвате, ако ЧОВЕКА не е при телефона си в къщи ! Щяхте ли да имате такава хубава картина на стария си КИНЕСКОПЕН телевизор ? ЕДВА ЛИ !!! Лошото в случая е, че наистина ще ни вкарат в МАТРИЦАТА !!!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Голям Слон

    17 14 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    И от кога не се редим по опашки в кварталната поща, за да проведем междуградски или международен разговор? От поне 35 години. 83-а имахме домашен пряк телефон вкъщи. Да, удобно е с мобилен телефон. Но вече в стремежа да правят печалби ни взеха за опитни зайчета. На мен бърз интернет ми трябва да стационарно устройство. И 4G-то ме устройва идеално. Не виждам за какво друго мога да ползвам интернет, при това много бърз. За кинескопните телевизори също съм съгласен. Но има и много техника, която не бих си купил нова. Съвременна искам да кажа. Аудиотехниката вкъщи е средно на 30 години. Най-старият ми усилвател е колкото мен :-) Колоните и те. Трите премиум автомобила са от 90-та до 2005-а. Вчера пристигна четвъртия - "пура" :-) И в следващите 20 години не ми трябват пластмасови легени с таблети вътре, wi-fi модули, адаптивни светлини, лед осветление и всякакви тъпизми, които освен, че вдигат първоначалната цена и последващите разходи, имат и задача да те разсейват и зомбират. Но иначе сигурността на първо място :-)
  • 15 623

    4 9 Отговор
    Сефте чувам за аналогови радиовълни :ПППП Малеей, пренаписахте електрониката.
  • 16 Алфонсо

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "1944":

    Американска.като не ви е ясна връзката 4g I 5g защо приказвате глупости не ми е ясно.първо прочететемалко информация и после приказвате.
  • 17 Христо

    8 1 Отговор
    Както винаги от епъл чакат някой да им продаде чипове.
    Мен друго ми е интересно... На кому е нужно скорост по-висока от подържаната в момента 4г/4г+? На тоя телефон сървър ли ще се пуща, че му е необходим такъв трафик...

    Коментиран от #18

  • 18 Mark Haynes Rukaisho

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Христо":

    Новият Huawei Mate X подържа 4.8 GB/ s което е найстина пълноценен 5G модем за сравнение Snapdragon X50 подържа едва 2.5 Gb/s
    Всичко това е съчетано с 8 ядрен процесор който далеч превъзхожда много от настолните процесори продавани днес не само по нанометрова технология но и по изчислителна мощ
    Що се отнася до въпроса защо му е на някой подобно нещо за 5G съм съгласен че е глупост но смартфона вече може да извършват 8k рендиране да подържат 48 mp камера и какво ли още не така че за мен най важното не е колко G е модема а колко е изчислителната мощ на всяко ядро и на всеки изчислителен блок в него
  • 19 123

    4 0 Отговор
    Реално не можеш да усетиш разликата между 4G и 5G. Само че 5G ще ни пържи мозъците в пъти повече.
  • 20 ЪЪЪ

    2 0 Отговор
    Драги ми много прости,най важното тук е носещата честота, а тя е 24 гигахерца т.е. сравнима с големината на мозъчните клетки. Разбирате ли вече как "някои" искат да ви изпържат. ..... Но от друга страна тази честота се използва при сателитите за връзка с .... Марс. Така че можете да си говорите с чичовците си там.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бгман

    0 0 Отговор
    Да, голямо облъчване ще става с това 5G. Хубавото е, че за него се изиква и нов тип ретлансаторни антени, тоест още инвестиции и да се надяваме нашите оператори да не се вдъхновят да ги правят бързо. Иначе вредното вълново облъчване ще нарастне не съм сигурен точно, но около 20 пъти в сравнение с 4G. Смятайте особено за децата какво влияние ще има....
    На всички препоръчвам нощем да държат моб. телефон извън спалнята си, или поне да го пускат на самолетен режим, преди да заспят.
  • 23 Таралясников

    2 0 Отговор
    Аз си купих и ползвам МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН! За 18€- " Нокия/ а/ 105 " с копчета....
  • 24 Terrvel Technologies

    1 0 Отговор
    5G варианта постига почти 2000 mbps
  • 25 Tervel Technologies

    1 0 Отговор
    5G през 2020 и 6G през 2030