Last news in Fakti

14 Април, 2019 11:30 6 591 29

Huawei ще продава 5G модеми на Apple

  • huawei-
  • 5g-
  • apple
Huawei ще продава 5G модеми на Apple - 1

От години Huawei разработва свои собствени високопроизводителни процесори и модеми, като така увеличава портфолиото си от мобилни устройства. И досега компанията почти напълно е отказала да продаде някое от тези на своите конкуренти. Носи се мълва, че компанията може да смекчи тази позиция. Източници потвърдиха пред Engadget, че Huawei вече е "отворен" за продажбата на своите 5G Balong 5000 чипсети, но само за една компания: Apple.

Huawei е компания, която се стреми да стане най-големият производител на смартфони в света през 2020 г., а предлагането на 5G като маслинено клонче на един от най-големите си конкуренти е изненадващо. На този етап обаче не е ясно дали компаниите са участвали в някакви преговори - нито Huawei, нито Apple са отговорили на искания за коментар по време на публикуването.

Изненадващата промяна от страна на Huawei наистина има значение, защото Apple изглежда е в трудно положение с единствения си доставчик на модеми, Intel. Производителят на чипове предоставя безжичните модеми, които влизат във всички iPhones и iPads, и в края на миналата година заявиха, че неговите 5G XMM 8160 модеми ще бъдат достъпни за своите клиенти през втората половина на 2019 година.

Скорошен доклад на Fast Company, обаче, цитира анонимен източник, който твърди, че Apple е "загубила доверие" в Intel, след като производителят на чипове не е спазил определени срокове за развитие. (Когато беше попитан за коментар, говорител на Intel просто каза, че компанията планира да подкрепи пускането на устройства на клиентите през 2020 г. с модела XMM 8160 5G multimode. ”)

Huawei ще продава 5G модеми на Apple

Междувременно продължителните правни битки на Apple с Qualcomm продължават да правят мрачната възможност за бъдещо 5G партньорство. По-рано този месец журито в делото Qualcomm-Apple реши, че Apple дължи на Qualcomm 31 милиона долара за три случая на нарушение на патентите, а двете компании ще влязат в съдебната зала 15 април в битка за милиарди долари. Възможно е Apple и Qualcomm да решат сегашните си проблеми и да работят заедно в бъдеще, но не е ясно дали биха могли да сортират всичко във времето, за да произведат 5G iPhone за 2020 година.

Случайно, отделен съдебен иск от FTC-Qualcomm също така даде ясно потвърждение, че Apple е отворена за работа с различни производители на модеми, тъй като започва да очертава пътя си към 5G. Изпълнителният директор на Apple за снабдителната верига Тони Блевинс заяви, че компанията е разгледала 5G чипсета, произведени от Samsung и Mediatek като част от инициативата, наречена "Project Antique", защото не искаше да разчита на един доставчик.

Ясно е, че Apple поддържа открито мнение за това какви модеми може да използва и Huawei е отворена към идеята за сделка. Представителите на Huawei на тазгодишния Mobile World Congress посочиха, че Balong 5000 е "вече наличен", като се позовава на използването му в устройства като Mate 20X и сгъваемата Mate X, която ще се появи това лято са доказателство. И поне на пръв поглед, Balong 5000 изглежда като чип, от който ще се нуждае Apple. Той поддържа mmWave 5G мрежи и е обратно съвместим с 2G, 3G и 4G LTE мрежи. Това ще даде възможност на Apple да създаде iPhone, който да поддържа 5G мрежи, изградени от съществуващата 4G инфраструктура, както и "самостоятелни" 5G мрежи, които ще последват.

Ако Intel вече няма доверието на Apple, Qualcomm все още не е опция, а Samsung и Mediatek не са практични, то предложението на Huawei за откритост може да доведе до предоставяне на Apple на компонентите, от които се нуждае, за да произведе 5G iPhone през 2020 година. Въз основа на съображения от различно естество, ние сме склонни да кажем, че това вероятно няма да се случи. Но дори и така, работните взаимоотношения между Huawei и Apple могат да бъдат от полза и за двете компании.

Huawei ще продава 5G модеми на Apple

Най-общо казано, Huawei ще спечели доходоносен, високопрофилен клиент и ще отвори напълно нов поток от приходи за себе си. И въпреки че изданието за 2020 г. все още не е сигурно, чипсетът, готов да се интегрира и тества по-рано, ще даде на Apple по-сериозно време да работи върху своя iPhone 5G.

По-рано тази година, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук зашемети медиите и пазарите, като преразгледа ръководството на Apple за продажбите на iPhone, по-специално в резултат на забавянето на продажбите в Китай. Ако Apple се съюзи с Huawei в Китай - ще демонстрира, че е сериозно настроена да ухажва нарастващия потребителски клас на пазара.

Докато потенциалната връзка между Apple и Huawei може да се окаже плодотворна, очевидно има много причини, поради които Apple биха искали да избягват подобна сделка.

От една страна, последните доклади твърдят, че Huawei е използвала много служители на Apple и партньори по веригата за доставки в опит да разчупи търговските тайни на компанията. В един такъв сценарий, Huawei съобщи, че е заблудил доставчик с новина за потенциално доходоносен договор, за да научи повече за сензора за пулс на Apple Watch. Освен това, според информацията бивш служител на Apple, който е интервюиран за нова работа в Huawei твърдял, че компанията е по-заинтересована от това, което могат да научат за Apple, отколкото да се интересува от него като действителен кандидат.

Чрез сключването на сделка с Huawei, дори ако устройствата, които произтичат от нея, се продават само в Китай , Apple може бързо да се окаже в трудна ситуация с правителството на САЩ. Като се има предвид слабата връзка, която съществува между Apple и администрацията на Тръмп, публичното съгласуване с Huawei може би е последното нещо, което Тим Кук би искал да направи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    12 6 Отговор
    Седерасти, хапвате ли китайски фекален материал?
  • 2 Хрониките на Негростан

    23 2 Отговор
    Слава на САЩ, по-изостаналият събрат на Китай.
  • 3 Баси мангалите и негрите

    26 3 Отговор
    Как така САЩ не могат да направят 5G модем???

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Ицо Багера

    12 8 Отговор
    Ако това го чуе Стив Джобс ще се обърне в гроба. По голяма измишльотина от тази марка телефони не съм притежавал.
  • 5 Ивайло

    5 12 Отговор

    До коментар #3 от "Баси мангалите и негрите":

    В САЩ бе направен първия 5G модем,само дето статията е за Aple не за САЩ.
  • 6 инженерче 30 г

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баси мангалите и негрите":

    Ами вече не са страната на неограничените възможности. А и може да те осъдят за едно кихане или усмивка към колежка. Сега сериозно - китайците правят развойни центрове по целия свят. Плащат много добре и все повече инженери работят за китайски компании. Китайските технологичните гиганти са подпомагани от държавата и могат да си позволят разходи за R&D и възнаграждения два три пъти по-високи от "старите фирми" - от типа Ериксон, Интел и т.н.
  • 7 инженерче 30 г

    11 1 Отговор
    Да допълня - Само в София една от големите китайски фирми са наели около 300 човека персонал - писачи на код и хардуеристи.
  • 8 Анти милиционер

    8 11 Отговор
    Жалко, че Путин е уникален лумпен и не е в състояние да повтори китайския успех.
  • 9 бмв

    3 5 Отговор
    И 2те марки съм ги отписал.
  • 10 осъзнайте се

    5 19 Отговор
    Китайският успех се дължи на амриканска благосклонност. Японскят също. Западно-германският и той. Болшевиките също са имали успех, когато американците са им давали технологии, но това е било преди втората световна.

    Коментиран от #11, #14, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Huawei са номер 1

    16 7 Отговор
    Huawei не случайно са номер 1 в света !!!!!!!
  • 13 Huawei са номер 1

    14 6 Отговор
    Нахапаните ябълки няма скоро да стигнат развитието на Huawei и Samsung ...... даже ползват техни части за собствените си уж иновация!!!!

    Коментиран от #21

  • 14 Huawei са номер 1

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "осъзнайте се":

    Ле ле колко си далече от истината !!!!
    Китайците създават технологията а тъпите американци не могат нищо да направят!!!!!!
  • 15 Huawei са номер 1

    11 3 Отговор
    Топ 5 най добри марки за смартфони през 2019 !!!!!!!
    Huawei #1 🏆
    Samsung #2 #🥇
    Xiaomi #3 👍
    Leagoo #4
    Cubot #5
  • 16 бмв

    5 13 Отговор
    Теб да не ти плащат за реклама , че ги хвалиш толкова тея китайски чек**и.Те пък да не да са създали нещо.
  • 17 Анани Куртев Пурков

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "осъзнайте се":

    Аз осъзнавам, че Вие имате спешна нужда от медикаменти но лечение, което само специалист - психиатър може да Ви назначи. Поздравете американските президенти, когато отидете в спешното :)
  • 18 Тъпи ИдЕоти

    1 6 Отговор
    Huawei типичен китайски боклук,кара 1 година и внезапно мре,баламурници обаче бол

    Коментиран от #22

  • 19 леле мале

    4 0 Отговор
    "но не е ясно дали биха могли да сортират всичко във времето, за да произведат 5G iPhone за 2020 година."
    Само не разбрах какво "сортират" тези хора - ябълки, боклук, поща??
  • 20 Да бе

    4 1 Отговор
    Затварям четвърта година с P8 Light !
  • 21 Ицо Багера

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Huawei са номер 1":

    Да те светна - шефката на HUAWEI я арестуваха с обвинения - да подчертая - за кражба на технологии и иновации. Но към момента не знам какво се случва с нея.

    Коментиран от #24

  • 22 :)))))))))))))))

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тъпи ИдЕоти":

    Купи си Р20 и ще говорим, всяка марка има и масови модели
  • 23 trb

    1 0 Отговор
    5G мрежата трябва да бъде забранена, тъй като е изключително опасна за здравето!!!
  • 24 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ицо Багера":

    НЕ Е ВЯРНО! Арестуваха я защото са търгували с Иран а пък Големия брат казва че Иран са лоши, лоши хора и да не се търгува с тях
  • 25 Tervel bitcoin

    1 0 Отговор
    Apple много сгрешиха за дето не платиха на Qualcomm навремето
  • 26 Tervel bitcoin

    1 0 Отговор
    Но и без това голяма част от частите на iPhone са направени от Samsung така че защо Apple не искат да ползват и Exynos 5g модема ?
  • 27 Tervel bitcoin

    0 0 Отговор
    Но и без това голяма част от частите на iPhone са направени от Samsung така че защо Apple не искат да ползват и Exynos 5g модема ?
  • 28 Terrvel Technologies

    1 0 Отговор
    Huawei и Apple части в един продукт .... ще бъде супер
  • 29 Tervel Technologies

    1 0 Отговор
    Kirin 1000 2020 ще бъде 5нм SoC