Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 11:59 17 681 49

АвтоВАЗ обясни защо новите "лади" са от тънка ламарина (ВИДЕО)

  • автоваз-
  • lada-
  • ламарина

Немалко автомобилисти си спомнят с носталгия за добрите стари времена, когато колите се правеха от дебела и здрава ламарина. Съветската школа в автомобилостроенето никога не е пестяла метал и на фона на тогавашните "лади" днешните им наследници сякаш имат каросерии от фолио, което закономерно разстройва много руснаци.

За да поуспокои малко духовете, пресцентърът на АвтоВАЗ публикува видео, в което експерт обяснява защо днешните тенекии са много по-тънки и меки от някогашните, а новите "лади" се смачкват до такава степен дори при лек удар. Както лесно може да се предположи, всичко това е свързано с безопасността.

Определени части от каросериите на всички съвременни автомобили се изработват от меки метални сплави съвсем умишлено. Целта е да бъде сведен до минимум рискът от тежки травми при удар на пешеходец. Така щетите по колата при катастрофа са тежки, но дори един спасен човешки живот няма цена.

Меките ламарини имат и друга функция. В предната и задната част на каросерията има предварително програмирани зони на деформация, които поглъщат енергията от евентуален удар. Под тънката и чуплива обвивка обаче се крие свръхздрава клетка от специални сплави, която предпазва пътниците.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    102 42 Отговор
    Безопасност? Глупости! Всичко е заради икономия и по-високи печалби.

    Коментиран от #15, #49

  • 2 Да бе

    72 22 Отговор
    вервам ви!А случайно да влияе на печалбата?
  • 3 Townboy

    53 34 Отговор
    Новата лада е Рено сглобено в Русия. Ужас!

    Коментиран от #16, #39

  • 4 Само питам

    70 68 Отговор
    Има ли още идиоти в България, на които им дреме какво става във ВАЗ и се интересуват от Лади?

    Коментиран от #5, #22

  • 5 Миризлив пор

    58 35 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    А ти качвал ли си се на новите им автомобили например Гранта и Веста? Не забравяй също че имат огромен вътрешен пазар.

    Коментиран от #6, #7, #13, #29

  • 6 Бор

    29 36 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Аз не бих рискувал!
  • 7 гост

    39 33 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Брех , не думай !!! Чак пък "огромен" , хахаххаха !!! Че една Южна Корея , дето е четири пъти по-малка по население и не знам колко стотин по територия има бая по-огромен , да не говорим за други !! А в световен мащаб е доста ПОД 1 (един) процент от световния и така ще си остане мнооого години , колкото и да продължавате с опорките !!

    Коментиран от #20

  • 8 глупости

    23 6 Отговор
    И най-меките тенекии са по-здрави от човешки кости. Днес във Варна момичето е пострадало от удара с глава в стъклото. С тези меки тенекии да не срещаш КраЗ.
  • 9 ЛЕНИН

    28 24 Отговор
    еее съсипаха я тази прекрасна РУСИЯ тия говеда вее кому е нужно тия нови пласмасови коли едно време какви здрави ЛАДИ 7ци имаше върха на сладоледа евтини здрави вечни
  • 10 майстора

    31 10 Отговор
    Правеха ги от дебели листове ламарина не здрави !!! Идеята на всички пластмасиарии ,стиропори и какви ли не боклуци дето слагат е да абсорбират кинетичната енергия при удар и дават шанс човек да оцелее при инцидент поне на теория ....при старите няма дори теоретичен шанс ...също така само да ви светна че от производствена гледна точка пластмасовия демек съвременния вариант е по-скъп
  • 11 Пламен

    53 11 Отговор
    Като не ви харесва статията не я четете бе хора! Длъжни ли сме пък постоянно да четем "яки" статии за WV и BMW и да ръкопляскаме? А за италиански и френски "боклуци" до десето коляно да ги плюем? Кой каквото му душа иска това да си чете........
    Браво на Лада.
  • 12 РЗС

    24 5 Отговор
    VW имат 500 евро печалба на автомобил, трудно е за вярване, но ако си представим колко печелят от продажбата на части, консумативи и услуги, то нещата си идват на мястото
  • 13 асдадса

    19 27 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Май е по-добре да не си се качвал на тея Лади ! Тея Лади си се продават само в Русия,защото за обикновенния мужик си е достатъчно,пък ако ще и да е полуавтомобил.Какво има да се качваш на тея бракми.Лада Гранда дори не успя да запали от първия път на представянето й,както и багажника не й се отваряше.Минали са покрай автомобили,тея бракми.
  • 14 Borislav Popov

    18 20 Отговор
    На кой му дреме за тез тенкиени корита, Ладите ? Каскетнята тук само им се кланя като на свещенна крава и разправя, че били много хубави и не знам си какво. Но по улиците на страната ни, кьорава нова Лада не можеш да срещнеш, значи и каскетите тук са ни фалшиви като Ладите и ги харесват само тук и срещу определено заплащане.

    Коментиран от #40

  • 15 Random

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ви":

    Има всякакви закони и регулации - на евронкап теста включва удар на "крак" в предната броня и "глава" в предния капак. Затова един ютубър руски ги беше оплюл че капака бил като от пластмаса, щото не мисли. Иначе важна в днешно време е пасажерската клетка, двигателния отсек и багажника са да поемат силата на евентуален сблъсък.
  • 16 Random

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Townboy":

    Само хрей и ларгус са рена, веста и гранта са руски

    Коментиран от #17

  • 17 Borislav Popov

    9 9 Отговор

    До коментар #16 от "Random":

    Аха руски, на френска платформа и проектирани от британец.

    Коментиран от #18

  • 18 Random

    23 7 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Гранта - проект от 2010/11, на базата на 2110, няма нищо общо с рено, двигателя е 8кл развитие на 2108.
    Веста - На платформа Lada C/B, англичанина само дизайна е нарисувал, двигателите са руски, ск. кутия е руска, окачването има отделни детайли от рено-нисан като спирачки и рейка, всичко останало е руско. Какви глупости си чел?

    Коментиран от #21

  • 19 софия

    2 4 Отговор
    има кафез, не клетка....гарантира тежка телесна
  • 20 Миризлив пор

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Всичко е въпрос на размер - колко е капацитета на завода и какво е търсенето. Заради ниската покупателна способност се търси нещо евтино, дават им го. За да не си пречат с другото евтино рено Дачия няма активна кампания за Европа. Иначе за тази цена не виждам какво друго би взел ново.

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Borislav Popov

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Random":

    Аз съм чел каквото и където трябва, а ти къде си ги чел тези простотии не те знам, още по вече, че Гранта и Веста, Х -Рей са на различни платформи, но и двете са на Рено-Нисан. Х--Рей всъщност си е жива Рено - Сандеро, преоблечена в друга рокля. Същата работа както и Лада-Гранта и Датсун Он-до, а Датсун Ми -до (хетчбек) си е жива Лада - Калина, Ларгуса и той си е на Рено-Нисан.

    Коментиран от #31, #32

  • 22 Селянин с кололо

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Аз карам Лада.Къф ти е проблема?

    Коментиран от #26

  • 23 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Миризлив пор":

    Всъщност за да няма поне загуба от "огромния пазар" , дори да включиш и средноазиатските републики , вече няма да има друго "евтино" Рено , освен Дачия с емблема на Лада , хахахха !!! Единствено за да пощадят "патриотичните" чувства на ушанките !! Иначе тая марка отдавна да е заминала в небитието !! Както всъщност и ще стане накрая !! Ако не си чул до 2 години НИЩО ДРУГО освен ребрандирани модели на Рено-Нисан , разбирай Дачия , няма да се произвежда от "АвтоВАЗ" , хахах !! За други "пазари" не може и дума да става !!

    Коментиран от #25

  • 24 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #20 от "Миризлив пор":

    И "тази цена" е такава , защото НЕ ОТГОВАРЯ на никакви европейски стандарти , като почнеш от емисии , минеш през безопасност и свършиш със задължително оборудване !!!! Ако трябва да я приведат по европейските изисквания , тази цена ще стане два пъти повече от на Дачия заради митата , така че никаква конкуренция няма да и бъде , не се залъгвай ! Марката Лада ще бъде погребана като стана с Москвич , просто след малко повече време !!

    Коментиран от #33

  • 25 Миризлив пор

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    От много време марката лада е собственост на рено-нисан и руснаците нямат много думата. Просто се продава нещо за което има части и кой да го поддържа. Карал съм Гранта за това купе с климатроник и кутия робот под 30 000 лева трудно може да намериш нов автомобил. Дали ще умре кой знае, само пазара ще покаже
  • 26 тъп ватник

    5 9 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин с кололо":

    Ти май се хвалиш, обаче заслепен от руските си господари не усещаш че имаш голям проблем карайки Лада. Ако се качиш на каквото и да е друго просто ще изхвърлиш боклука на момента.

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Миризлив пор

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "тъп ватник":

    Не знам кой е заслепения в случая. Според местния пазар, който хич не е малък е необходим евтин ремонтнопригоден автомобил със добро окачване поради ограничената сервизна мрежа да си го правиш сам. Във същото време не знам какъв експерт си НО автомобилите се правят доста проблемни от към ремонт, понякога за елементарни ремонти като смяна крушка на фар или свещи на бензинов двг се начисляват 15-20 часа труд не говоря за нещо по-сериозно. Придобиването на VW/Audi там е приключение - висока цена, липса на официален представител т.е. части се внасят "от някъде" на дебела цена и няма кой да ти погледне колата. Ако за теб е въпрос на престиж да вкарваш в сервиз всеки месец 3-цифрена сума заради марката на някои хора им трябва прост и евтин автомобил да си возят задника без да изплащат непосилни кредити.
  • 28 Шматарок

    5 1 Отговор
    Да, ламарините бяха дебели. Безспорно е така,но какво от това като ръждясваха като за световно. Никаква защита, некачествена импрегнация. Имал съм и лади ижигулита, бая. Като изключим поддръжката, която е елементарна, всичко друго е пълна скръб
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Идиот

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "тъп ватник":

    А ти като си послушното куче на Тръмп и Борис Джонсън да не по-добре..........
  • 31 Random

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    английска Уикипедия(Веста) : Platform Lada B/C Испанска уикипедия: The car is made on the basis of the Lada B platform, which was a development of the Lada C project. Руска уикипедия : Платформа LADA B - Автомобиль создан на платформе Lada B, дальнейшей переработке нереализованного проекта Lada C (2006 год). Дизайн автомобиля базируется на концепт-карах LADA XRAY. Сообщается, что автомобиль получил полностью оригинальную переднюю подвеску с L-образными рычагами и новыми поворотными кулаками и кастором в 5 градусов, и рулевое управление от Renault Megane..
    Та кое е френско-японското освен рейката, спирачките и радиатора?

    Коментиран от #38

  • 32 Random

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Ей ти и Гранта: Как и в случае со связкой "десятка"-Приора, Гранта является дальнейшим развитием Калины.................................................................................. Източник: https://www.google.com/amp/s/amp.kolesa.ru/article/ot-vosmerki-do-datsuna-za-30-let-platforma-peredneprivodnyh-avtomobilej-vaz-2016-05-06
  • 33 Random

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Отговаря на Евро 5, има ABS, ESP и въздушни възглавници. Предлага повече от Дачия на по-ниска цена.

    Коментиран от #35

  • 34 Чудомир и то учуден на макс

    1 0 Отговор
    Всеки път го казвам и пак ще го кажа: НЕПОБЕДИМИ, НЕПОВТОРИМИ. Просто няма такъв случай!!
  • 35 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Random":

    Остави го, явно е от хората пеещи мантрите "2 литра е бира а V8 е за мъже" или "само немците правят автомобили" или "газта е за готвене" пънат се по форумите какви са велики и казват че карат някой мерцедес AMG ама истината е коренно различна - затънали са в дългове за кола която не карат защото не могат да поддържат и зареждат, образоват се по форуми и от спонсорирани предавания и вече са големи капацитети за автомобили които не са карали. Истината е да, колата е ЕВТИНА и и личи, ако вземеш например Шкода със същите параметри и екстри трябва да се бръкнеш поне 2-но. На този фон трябва да се примириш със определени недостатъци като сглобка и материали. Просто е създадена за друг пазар със други изисквания това е, на кой не му харесва да не взема.

    Коментиран от #36

  • 36 Random

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Миризлив пор":

    Бе да ти кажа мантрите са си вярни, ама той не проумява че има пазар за евтини коли и руските са добри за парите си.

    Коментиран от #37

  • 37 Миризлив пор

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Random":

    Ако живееш "в страната на неограничените възможности" и галон бензин ти е долар, лихвите са ти минимални както за автомобил така и за жилище и вземаш едни добри пари мантрите са абсолютно верни. Кога живееш с 500 евра на месец а бензина/дизела 1 евро а кредита за "немски премиум" на 15 години ти е 15% нещата вече са различни и си склонен да ги попрескочиш. Да не обяснявам как се ремонтира немския премиум - специализиран сервиз и инструменти за елементарни неща. Кога обаче живееш в руската провинция с още по-малко пари, най-близкия свестен сервиз ти е на минимум 100 километра, имаш голям проблем с частите а пътищата са много зле - вече идва пазара за тези евтини коли. Въпрос на пазар е дали ще се наложат или ще си фалират, така само да се плюе нещо на което не си се качвал за спорта не ме кефи, колицата за тези пари са си доста добре.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Random

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Borislav Popov":

    Я дай тоя линк да ми припомниш.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Путкин

    2 1 Отговор
    Руска кола ми звучи като космическа станция от Кампучия! 😂
  • 44 Инж Илич

    1 1 Отговор
    Как защо Нали писаха че започват производство на летящи Лади Трябва да им намалят теглото
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ивайло

    1 2 Отговор
    Да бе, "Лада" от соца и дебела ламарина, ама друг път!!! Нали имаше лаф, че ако свалиш калника на лада, от вътрешната страна пишело "Русенско варено", демек тенекия от консерви!!!
  • 47 wrc

    0 0 Отговор
    Аналогия с пвц бутилките... По-тънка пластамаса означава по-малко замърсяване, вместо една бутилки - две и тук така, хем е в полза, хем е икономически съобразно. Имаше един краш тест на старо Волво с ново Рено модус, Волвото беше доста смачкано спрямо Реното...

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ви":

    Брей, ти голям инжинер ще ми дойдеш... Книги трябва да се четат, книги...