Last news in Fakti

9 Март, 2020 09:57 2 922 1

Коронавирусът поставя авиокомпаниите на ръба на оцеляването

  • коронавирус-
  • авиокомпании-
  • самолети

Избухването на китайския вирус принуди компаниите да намалят пътническия трафик драстично

Авиокомпаниите по света се подготвят за мащабна криза заради коронавируса, който вече ги принуди да намалят пътническия трафик. Този бизнес, който се крепеше трудно и преди епидемията, е изправен пред многомилиардни загуби и най-лошата година през последното десетилетие.

Първата жертва стана регионалната британска компания Flybe, която дълго време висеше на косъм от фалит. Коронавирусът беше последната сламка. Други все още се държат, но облаците над тях се събират с всеки изминал ден. Преди две седмици Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) оцени спад на въздушния трафик поради избухване на вируса на 30 милиарда долара.

До 5 март цифрата се е удвоила до 63 милиарда долара. И това е в най-добрия случай. Ако разпространението на вируса не може да бъде ограничено, загубите ще се удвоят първоначалната оценка и ще достигнат 113 милиарда долара. „Ситуацията е крайна“, заяви президентът на IATA Александър Джуниак. - Събитията се развиват според сценарий, който почти няма прецедент. Само за два месеца перспективите за индустрията по целия свят се влошиха драстично."

След кошмарните атаки над кулите близнаци в САЩ, избухването на т.нар. ценова война от нискотарифните авиокомпании и глобалната финансова криза, изминалото десетилетие се превърна в десетилетието на ренесанса за авиокомпаниите. Те се възстановиха поради намаляване на разходите чрез сливания и поради увеличеното търсене на въздушно пътуване, предимно от китайците, които, като станаха богати, тръгнаха да пътуват по света.

Растежът продължи, но сега най-лошото изглежда предстои. И въпреки че 2019 г. не оправда очакванията поради търговски войни, брекзит и други геополитически проблеми, все пак беше печеливша и 2020 г. не предвещаваше нищо лошо. Точно обратното. Преди новата година IATA публикува розова прогноза: световната авиация се готви да увеличи приходите с 4% до 870 милиарда долара и да реализира почти 30 милиарда чиста печалба. С коронавируса ситуацията обаче се промени драстично.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    13 2 Отговор
    ми сваляйте цените бе шамани на мисълта, всичките ви цени са с 40-50 процента по-високи от миналата година когато търсих миналия месец. Айде, който няма акъл как да си пълни самолетите, да затваря. То няма да е само уиски и миски.