Last news in Fakti

12 Април, 2020 22:02 4 566 19

Разработва се мобилно приложение за поддържане на социална дистанция по време на пандемията

  • тайван-
  • приложение-
  • мобилно приложение-
  • covid-19-
  • социална дистанция-
  • пандемия

Република Китай разработва приложение, което да помогне на хората да поддържат социална дистанция, като част от усилията за овладяване на Covid-19.

„Когато приложението бъде пуснато, след седмица или две, то ще издава сигнал на мобилните телефони, ако хората се твърде близко един до друг.“, заяви Чиен Хун-уей, директор на департамента по киберсигурност към кабинета.

Приложението ще дава информация и за пренаселени места, така че хората да знаят къде да не ходят. В допълнение ще има и статистически данни за това колко често в рамките на всеки ден човек се е приближавал твърде много до други лица.

Съгласно насоките за социално дистанциране, издадени от Центъра за управление на епидемиите, хората трябва да стоят на разстояние поне 1 метър навън и поне 1,5 метра на закрито.

Приложението се разработва от средата на март. То използва Bluetooth технология към момента е в начален етап на тестване.

Чиен категорично заяви, че информацията за движението на хората ще бъде криптирана и няма да бъде неправомерно използвана за други цели. Освен това приложението има една единствена цел – да помогне на хората да изградят навика да спазват социална дистанция, необходима за спиране разпространението на Covid-19.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    10 1 Отговор
    Разединието прави силата ама чия сила аджеба чия, питам аз и отговор не искам
  • 2 goldy

    7 3 Отговор
    Република? Или Народна Република? Комунистическа Република? (Досущ като нашата Еднолична Република)? А стига,бе!

    Коментиран от #3

  • 3 Радо Калинов

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "goldy":

    Аман вече, явно всички полуобразовани галфони са решили, че сайтът има въпиюща нужда от точно техния коментар, ама нали чукча е писател, а не читател, така и не научиха кое е Република Китай (Тайван) и кое КНР (Китай).
  • 4 Шекспир

    9 0 Отговор
    Хехе.Тези вече за съвсем тъпи ни взеха.Още колко приложения които няма да се използват неправомерно ще измислят и кога ще ни задължат да ги инсталираме

    Коментиран от #16

  • 5 ДАВИЕ БАМАЙ

    4 0 Отговор
    КАТА ..ОТКАЧЕНА

    Коментиран от #8

  • 6 Пако

    10 0 Отговор
    След приложението,идват електронните гривни...
    Честита ви диктатура на демоНокрацията.
    Кой не инсталира е червен,кой не инсталира е
    червен...
    За по-възрастните,диктатурата на пролетариата
    ще им се струва детска игра...
  • 7 челен опит

    8 0 Отговор
    Чипирането идва! Първо, ще го инсталира на главанаците си Диктатора от Банкя!
  • 8 Пижо

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДАВИЕ БАМАЙ":

    С псувни няма да стане,а с тояги!!!!
  • 9 Пако

    5 1 Отговор
    до:Виолина Ковидова 19,въпрос—А,който няма
    телефон,ще му купите ли,или ще е задължен да
    иска кредит????
  • 10 БРАВО ПИЖО

    9 0 Отговор
    ДА ВАДИМ ТОЯГИТЕ..И ДА ИМ ЗАВРЕМ МОБИЛНИТЕ "ПРИЛОЖЕНИЯ"..ФГЪСЪТ..
  • 11 6776

    4 0 Отговор
    ЗАЩО ЦЪРКВАТА СВЕТА НЕДЕЛЯ ПРИЧЕСТЯВА С ЕДНА И СЪЩА ЛЪЖИЦА ВЯРВАЩИТЕ? КАКЪВ Е СМИСЪЛА ЕДНИ ДА СЕДЯТ ВКЪЩИ,ДРУГИ ИЗЛИЗАЙКИ НА УЛИЦАТА ДА НОСЯТ МАСКИ И РЪКАВИЦИ, А ЦЪРКВАТА ДА ЗАРАЗЯВА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА И ЗАБРАНИ,ЩОТО ПРЕМИЕРА БИЛ ВЯРВАЩ.Защо са тези глоби,глобете първо църквата и после хората и работещите магазини.Държавата изисква, глобява, а в същото време една институция си прави каквото иска.Ми няма смисъл от карантината и от извънредното положение при това състояние.

    Коментиран от #14

  • 12 БОКО ПРОС-ТАКА

    4 0 Отговор
    АМА И НЕ СЪВСЕМ-ТАКА...ЯСНО ЛИ ВИ Е ЗАЩО-ТАКА..?!
  • 13 Аха

    8 0 Отговор
    Очаквам приложение за ходене до тоалетната,което да засича времето и мъките при изхождане и бъде в помощ на работодателя.Колкото повече отстъпваме толкова по-грубо ще ни стъпват на главите
  • 14 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "6776":

    Щото всички са идиоти, що... Бил вярващ бунака... Изкараха се по-вярващи от гърците нашите идиоти... Гърците затвориха църквите, хем там църквата е държава в държавата, нашите се правят на много вярващи... Иначе са толкова вярващи, че свещите у нас са с пари, иначе няма да дават нищо, докато византийците ги дават без пари и никой не съм виждал да става за срам, да не говорим, че сами слагат повече... Което е друга простотия, но това е друга тема.
  • 15 А чип

    4 0 Отговор
    Кога?
  • 16 Тумба лумба и ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шекспир":

    Те са писани за западняците не за нас. На запад и връзките немогат да си завържат без някой да им показва на смартфона. Да не сме толкова изтъпели, че да неможем да стоим на една ръка разстояние, че да ни го напомнят постоянно. Също като децата в детската градина или новобранци и да ни казват кво да праим и да искаме разрешение да го направим. Сигурно ще тръгнем по улиците като диваци, не че сега не сме с тия телефони всеки забил нос и не гледа кво става около него. А и тая криза дето стана с тия ограничения ще се завърнем в каменната ера. Не съм против ограниченията, а съм против хората заради които ги наложиха. Ако не бяха те досега да сме минали Италианците и Англичаните взети заедно. Как може да си толкова прост, че да качваш снимки къде си бил и кво си правил. Като ти е плитка паметта ще изпълняваш квото ти кажат. И не сме само ние а и целия свят е изпростял и вървим назад в развитието си.
  • 17 HohoBoho

    1 0 Отговор
    Сега очаквам да пуснат и електронни примки за гушата. Ако не дишаш правилно, както Диктаторът е наредил ...и кръъц
  • 18 Име

    0 0 Отговор
    За да работи правилно трябва всички да ползват приложението ако са 2-3 няма да върши работа
  • 19 Вече има и приложение

    2 0 Отговор
    за мерене на температурата в ануса - обвързва базата данни с локацията, поддържане на социална дистанция по време на пандемията и скъсяване на същата в клубове по интереси, след нея