9 Юни, 2020 12:43 2 567 4

Използвате ли уязвима парола?

  • парола-
  • интернет

Много от най-лесните пароли са базирани на числа, така, че съветът на експертите е да не използвате парола само от числа. От години наред паролата "123456" оглавява списъка с най-лошите пароли в света, но най-странното е, че интернет потребителите продължават да игнорират съветите на експертите за създаване на сложни, трудно подлежащи на разбиране пароли и продължават за използват "123456" най-много.

Компанията за приложения за сигурност SplashData анализира повече от 5 милиона пароли и установи, че числовият код от 1 до 6 е най-често използваният, а веднага след него се нарежда паролата "password". От 2018 година насам една от популярните и лесно разбиваеми пароли е "Donald". 

Друга популярна парола, която е лесна за разбиване е "12345678". Трето място в класацията е за "sunshine", а след нея се нареждат "iloveyou" и "princess". "Monkey", "football" и "qwerty" също са от лесните и непрепоръчителни за използване пароли.

Компанията изчисли, че около 10 на сто от хората са използвали поне една от първите 25 пароли в тазгодишния списък, докато близо 3 на сто са използвали "123456" в миналото.

"Хакерите имат голям успех с пароли на имена на знаменитости, термини от поп културата и спорта, както и прости модели на клавиатурата, за да пробият онлайн сметки.", са казва още в анализа на SplashData. От компанията препоръчват да не се използват и комбинации, които  са лесни за запомняне.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 High

    1 0 Отговор
    Ами не даже като забравя паса на някой зип с по 16+ символа после с години не мога да го декриптирам...

    Коментиран от #2

  • 2 Напреднал потребител

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "High":

    Не, Мак-а ми генерира парола за всяка услуга, която полазвам на компютъра, телефона и всяко устройство, на което имам Айклауд акаунт.
  • 3 сектанта

    5 1 Отговор
    Моята парола е S16Ta$55tf#SI, ако някой успее да ми я хакне давам 100лв и бутилка водка.
  • 4 ОпОп

    0 0 Отговор
    Няма как да ти хакнат паролата, ако нямаш такава :D