Last news in Fakti

7 Август, 2020 11:14 4 074 4

Google стартира за Android функция за бързо споделяне на файлове

  • google-
  • nearby share

Google стартира за Android функция за бързо споделяне на файлове - 1

Потребителите на устройства, работещи под ОС Android, вече имат възможност за бързо и безопасно споделяне на съдържание с помощта на вградена функция, наречена Nearby Share. Така устройствата с Android вече ще разполагат функция, подобна на AirDrop на Apple за iPhone, която работи от девет години.

Google за първи път обяви разработката на Nearby Share преди година, а бета тестовете започнаха това лято. Nearby Share, който осигурява бързо споделяне на потребителско съдържание, е логично продължение на остарялата технология Android Beam, която вече не се поддържа след пускането на Android 10.

Nearby Share в Android работи почти точно като Apple AirDrop и е достъпна за собствениците на устройства, работещи с Android 6.0 и по-високи. Обменът между устройства, разположени в непосредствена близост, позволява прехвърляне на файлове, връзки, снимки.

Google стартира за Android функция за бързо споделяне на файлове

В същото време разработчиците гарантират висока степен на защита на поверителността на потребителите. На първия етап връзката между Android устройства се осъществява с помощта на NFC или Bluetooth, а съдържанието се прехвърля с помощта на Wi-Fi. Когато Wi-Fi не е наличен, можете да прехвърляте файлове с Bluetooth или WebRTC.

Свързването към Near Share ще стане достъпно в менюто за бързо меню на Android, където ще му бъде назначена икона с две преплетени линии, представляващи потоци. Случайното или неоторизирано прехвърляне е ограничено от необходимостта да се потвърди прехвърлянето на файлове.

Понастоящем услугата е достъпна за потребители с устройства с Google Pixel и Samsung Galaxy. За останалите смартфони с Android, според Google, бързото споделяне на съдържание чрез Nearby Share ще стане достъпно през следващите седмици.

Междувременно, през следващите месеци функцията ще бъде достъпна и за потребители, работещи под Chromebook с Chrome OS. Инсталирането на Near Share не изисква пълна актуализация на Android, а само малка актуализация чрез Google Play. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    5 0 Отговор
    Чудно, ще гледаме още пикантни снимки на звезди от хакнатите им профили :)
  • 2 admin

    6 2 Отговор
    притежавам iOS като служебен и Android като личен, и двете платформи си мат предимствата и недостатъците, и честно казано AirDrop беше една функция която се усещаше че липсва при Andoird. Лесна за употреба и изключително бърза за прехвърляне на големи файлове. Някой ще каже - има Bluetooth, еми има но снимките и клиповете станаха с доста големи размери и освен ако не разполагаш Bluetooth 5.0 ще си отвисиш докато се прехвърли от едното устройство на другото.
  • 3 сектант

    3 11 Отговор
    само самсунг и айфон - всичко друго е прехвалено, без приложения или за някакви комплексари
  • 4 Brabus

    6 4 Отговор
    “Само” с девет години са изостанали... не е много..