Last news in Fakti

31 Август, 2020 12:57 9 186 44

Илон Мъск иска да "чипира" човечеството

  • чип-
  • илон мъск

Илон Мъск иска да "чипира" човечеството - 1

Компанията Neuralink, основана от Илон Мъск, проведе планирано представяне на прототип на мозъчен имплант. Домакин на събитието беше самият Илон Мъск, който заяви в първите секунди на презентацията, че целта на показването на прототипи не е да се привличат инвестиции, а да се демонстрира успеха на начинанието, като целта е по този начин да се привлекат високопрофесионални специалисти в областта на роботиката, програмирането, микрохирургията, материалознанието, инженерството и развитието на т.нар. преносима електроника.

По време на демонстрацията беше представен актуализиран неврочип с размер на монета. Диаметърът на чипа е 23 мм, а дебелината е 8 мм. Чипът има 1 024 тънки електроди (миналата година беше показано устройство с 3 072 електрода), които се имплантират в мозъка. Дължината на електродите е около 45 mm, а работната част, която се имплантира в мозъчната кора, ще бъде около 4 mm. Дебелината на електродните проводници е около 20 микрона (една пета от дебелината на човешки косъм).

Процесът на имплантиране на чипове ще бъде автоматизиран възможно най-много, като се използва роботизиран хирург, който също се разработва в Neuralink. В крайна сметка роботът ще извърши всички операции: пробиване на дупка в черепа, имплантиране на електроди, които предават и отчитат електрическия сигнал на невроните в мозъка, инсталиране на чипа на равнината на черепа (средната дебелина на черепната кост е 10 мм), фиксиране на чипа с помощта на специално лепило на част от кожата, за предпочитане с коса. Новият чип ще бъде напълно невидим след инсталирането.

Илон Мъск иска да "чипира" човечеството

Мъск дори се пошегува, че може би вече има инсталиран сензор Neuralink. Процесорът ще работи в самостоятелен режим и ще се презарежда с помощта на безжични устройства. За управление се използва специално приложение в смартфон, а комуникацията се осъществява чрез икономичен Bluetooth LE с нисък разход на енергия и обхват до 10 метра. В представлението участваха три прасета. Първото животно не е претърпяло никакви операции и просто е било представено като еталон.

Второто живее с чип Neuralink от два месеца. На него беше показано как се разчита мозъчният сигнал, как се променя амплитудата на сигнала. Третото прасе преди това е живяло с импланта, а след това той е отстранен. То има за цел да покаже, че операцията по инсталиране на чипа е обратима и не засяга поведението на животното. Заедно с Илон Мъск в студиото присъства екип от неврохирурзи, инженери, ветеринарни лекари, програмисти и други специалисти по Neuralink, които разказаха принципите на системата и споделиха планове за по-нататъшни изследвания.

По време на презентацията беше заявено, че работата се осъществява в тесен контакт с Администрацията по храните и лекарствата (FDA) - основният медицински регулатор на САЩ. Основната цел на чиповете Neuralink на първия етап ще бъде да възстановят здравето на пациентите след наранявания и заболявания, засягащи нервната система, да възстановят зрението, слуха и физическата активност.

В бъдеще функциите на чиповете ще бъдат разширени и с тяхна помощ ще бъде възможно психически да се обадите на Tesla от паркинга, да играете игри и да получавате информация от външни източници на данни. Илон Мъск също заяви, че компанията ще се стреми да намали цената на импланта до сума от няколко хиляди долара, което ще я направи достъпна и сравнима по цена с операция за лазерна корекция на зрението.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Бил Геноцидис

    44 5 Отговор
    Илончо е пич, ама е моше, та дрънка. Чиповете съм ги патентовал аз. wo/2020/060606 cryptocurrency system using body activity data
  • 2 ИВАН

    130 9 Отговор
    Болни мозъци общо взето, не си влагат усилията да създадат нещо добро за планетата, това са същите тарикати, които замърсиха земята с пластмаси и отрови, избиха милиони животни, пожари, катаклизми - всичко е заради алчните им болни мозъци

    Коментиран от #16

  • 3 Behemoth

    23 52 Отговор
    Супер !Ще бъдем киборги и ще се зареждаме с ел.енергия от слънцето....и Мъск ще бъде новия месия а не оня с порочното зачатие!
  • 4 Никой

    10 74 Отговор
    Това има голям потенциал да помогне на хора с проблеми с движение, зрение и говорене. Да не говорим пък колко може чрез него да научим за мозъка и да спомогне за третиране на сериозни болести.

    Коментиран от #6, #29

  • 5 Патето яки

    55 1 Отговор
    Нищо ново, още дедо Мони каза че ще ни смени чипа.
    "Трябва да си сменим чипа", каза Симеон Сакскобургготски през 2011 година.
  • 6 Вие

    44 8 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    Бихте ли се зомбирали, а тоест чипирали?
  • 7 Румен

    36 0 Отговор
    Абе я съм у село и да питам. С тоя чип може ли да е——ба га си искам

    Коментиран от #9

  • 8 Бафомет

    60 5 Отговор
    Това е белега на Дявола. Или на челото или на дясната ръка. И пистите на чипа които се виждат под микроскоп са все завършващи на 666........илюминатски простотии.И този господинчо чрез сателитите старлинк ще ви задава команди отгоре докато работите на полето с рало от типа,,гласувай за ГЕРП,, ,,Гласувай за Крым-Наш,,.....

    Коментиран от #11

  • 9 00000014

    50 3 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Няма да можеш, защото с чипа ще те скопят и само ще можеш да копаш картошките на нивата.
  • 10 И закакво е тоя брзмислен чип

    36 3 Отговор
    това е само едно чуждо тяло в мозъка, по същата логика може да му пуснат и 9 грама олово в черепната кутия.
  • 11 Фобос и Деймос

    5 22 Отговор

    До коментар #8 от "Бафомет":

    Почти позна. Само че Илюминати нямат нищо общо! Това с ваксините и чиповете е опит да се запази Стария световен ред. Илюминати се борят за Нов световен ред.

    Коментиран от #12

  • 12 Не точно

    2 19 Отговор

    До коментар #11 от "Фобос и Деймос":

    Основната цел на ,,Илюминати,, още от създаването, е противопоставяне срещу религиозните догми. За да защитят фашистките си идеи, религиозните измислят какви ли не конспирации, за да очернят съществуванието на илюминатите. И на днешно време се използва като име за световна конспирация, но реално е отживелица от изминали векове
  • 13 Госあ

    29 7 Отговор
    😂 поредния цирк на палячото с колежанско полу-образование 😂
  • 14 Диверсант

    56 5 Отговор
    Определено смятам че има вече чипорани. И българите като най големите партньори са се ползвали с предимство. Поведението на Иво Инджев, Александър Йорданов, Росен Плевнелиев, Соломон Паси и други от родните атлантици говори красноречиво

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 шуме

    8 26 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    Напротив, точно за добро го правят! Ако утре паднеш и си удариш сериозно главата не искаш ли да те направят отново човек?
  • 17 дивака

    16 1 Отговор
    МАЛЕЕЕЕЕЕ................ и това ако е вярно
  • 18 емо73канар

    30 5 Отговор
    На тоя олигофрен Мъск искам да му имплантирам един 9 мм в главата.
  • 19 Емил

    5 24 Отговор
    Браво - намерил е лекарство за русофилия в трета степен!
  • 20 Четете внимателно

    12 31 Отговор
    "Основната цел на чиповете Neuralink на първия етап ще бъде да възстановят здравето на пациентите след наранявания и заболявания, засягащи нервната система, да възстановят ЗРЕНИЕТО, СЛУХА И ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ."

    За неразбралите, слепите ще прогледнат, глухите ще чуват, а парализираните ще се движат. Обаче всички тук май стигнахте само до края на заглавието и не вникнахте в смисъла. Какво лошо виждате в приложението на тези чипове? Ако вие или ваш близък сте сляп, глух или парализиран, надали щяхте да изпишете всички тези глупости отгоре. Поне малко човещина не ви ли е останала?

    Коментиран от #21, #24, #30, #38

  • 21 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Четете внимателно":

    😂😂😂 Осанна Св. Илон халилуя 😆
  • 22 наблюдател

    18 2 Отговор
    Мъск не се бъркай в божиите работи,защото може да пострадаш.
  • 23 минчо

    16 3 Отговор
    Защо говърите за Мъск като за частно лице.Тоя си е държавен служител на Сащ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Христо

    8 1 Отговор
    Крайно време е да го инатират с олово тоя...
  • 26 фен на сидеров

    11 0 Отговор
    първо бих му препоръчал да си тури един естествен кожен чип в аналния отвор....
  • 27 pasi

    6 0 Отговор
    Криминалния престъпник илон маск да се чипира в главата и да си чипира бебетата и прасетата а ако даже се опита насила да започне чипиране на хората ще гние в ада и никога няма да излезе оттам ...
  • 28 Гост

    6 0 Отговор
    Ами ако някой чипиран клиент, вместо да се обади мислено на централата на Тесла, вземе че почне да халюцинира за интимни ласки с Мъск, какво ли чудо ще е на мониторите им?
  • 29 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    А какви са възможностите на тази технология, ако не гласуваме за правилните хора? Главоболие, неразположение, припадъци...... докато ни дойде акъла и пуснем правилната бюлетина.
  • 30 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Четете внимателно":

    Приложението им за медицински цели е похвало. Но познай, дали военните ще останат безучастни, настрани от тази технология? Много брилянтни идеи, за благото на хората, са били опорочени.
  • 31 Диоген

    8 1 Отговор
    Пътят към Ада е постлан с добри намерения!Ще си мислите,че прекарвате времето си на Малдивите,в компанията на прекрасни хора,докато копаете въглища,в някоя прашна мина в действителност.,,Хубавото" на тая джаджа е,че нашите чипирани ръководители могат да продадат или подарят Родината ни само с натискане на на едно копче...
  • 32 ахоихо

    8 0 Отговор
    Да си чипира г*за,този мазен американец.Казано на прост език-да си го завре отзад!Не,мерси.Не ща краваря Илон,или както там се казва да ми казва какво да правя.Той,Очко-Бибочко(Б.Г.)СЗО и всички л*йняни богаташи,ил'минати,масони и т.н.
  • 33 '.;лляьж

    9 1 Отговор
    Чакайте, нали това беше конспирация...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 незнайко

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Четете внимателно":

    Всичко което сте написал не съществува в статията ! Само се споменава за какво са чиповете !!! Никой глух по рождение няма да почне да чува нито сляп по рождение ще прогледне !!! За парализиран вследствие травма в гръбнака да не говорим !!! ЧИПОВЕТЕ СА ЗА ДРУГА ЦЕЛ - ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ИНДИВИДА !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 мдам

    3 0 Отговор
    Робството идва...
  • 41 И защо им е

    0 2 Отговор
    И за какво да ти слагат мозъчен имплант, за да те следят? Достатъчен е GPS тракер, който можа да се вкара с най-обикновена спринцовка където и да е в тялото. Това е технология, която се използва от години, включително да си следиш местоположение на домашни любимци и добитък. Пак си влязъл във филми. Този имплант позволява външен източник да ти предава директно в мозъка звукова или визуална информация, например от камерата или дисплея на телефона, следователно можеш да "виждаш" дори с повредено зрение и да слушаш през микрофона на телефона или директно от аудио файл без помощта на звукови вълни. Може да управляваш и машини директно с мисълта си. Така ще е възможно да управляваш автомобил дори с ампутирани крайници директно управлявайки автопилота мисловно. Също само с мисълта, може да управляваш механични протези или да предаваш импулси на собствените си мускули, прескачайки увредените нерви при травма на гръбнака.
  • 42 xyz

    2 0 Отговор
    Още през 1971 г. в романа си "Галактическа балада" писателят Емил Манов описва "планета" на която в/у главите на хората са монтирани "антенки" с чиято помощ управленците ги контрилират. Е има ли желаещи да се превърнат в дресирани послушни кученца???
  • 43 Щастивецът

    2 1 Отговор
    Хайде откога ги чакаме ръка във България .......след короните и маските ,следват ваксинациите и чипирането .....ОХ,че хубавоооооо mhmhmh oh . Йешуа е в Плевен си чакаме наградата най -накрая да станем супер човеци и да се доближим възможно най-близо до бок
  • 44 Р. К.

    3 0 Отговор
    Бог ще накаже всички които вървите срещу народите. Спрете се!