Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 10:03 2 509 8

В обществения транспорт е по-трудно да се заразите с COVID-19

  • обществен транспорт-
  • зараза-
  • covid-19

Рискът от разпространение на коронавирус в обществения транспорт по време на пандемията остава значително нисък

В обществения транспорт е по-трудно да се заразите с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Мерките за предотвратяване на разпространението на коронавирус, въведени в обществения транспорт по целия свят след избухването на пандемията, го превърнаха в „най-сигурното място на земята“, каза д-р Джулиан Танг, професор по дихателни науки в Университета в Лестър, пред Sky News.

Според проучването във Франция делът на случаите в обществения транспорт е 1.2% от общия брой заразени. В същото време две трети от всички случаи в страната са се заразили с инфекцията в офиси, училища, университети, клиники и на различни събития.

В Хонконг, едно от най-гъсто населените места в света (където хората най-често използват обществения транспорт), има 68 случая на предаване на вируса в обществения транспорт на 100 хиляди заразени. Това е много по-малко, отколкото в САЩ, където от 100 хиляди заразени 2 198 души са хванали вируса в обществения транспорт.

В Испания подобен показател е 1 602 случая на 100 хиляди. Няма консенсус сред експертите, но мнозина предполагат, че дисциплинираното носене на маски може да е една от основните причини за ниския процент на предаване на заразата в Хонконг.

В Япония, където процентът на заразяване в транспорта също е много нисък, жителите се придържат към следните три правила: трябва да избягвате тесни стаи с лоша вентилация, места с много хора, както и тесен контакт с други хора (и да не говорите, когато сте близо до събеседника).

Тъй като вирусът се предава по въздуха, поради изискването за носене на маска, инфекциите в транспорта се случват по-рядко. Освен това в автобусите и метрото хората рядко се хранят, общуват по-малко и прекарват там много по-малко време, отколкото в офис или ресторант.

Друг важен фактор е подобряването на вентилационните системи в обществения транспорт. Също така, за да спазват пътниците социална дистанция, в транспорта се появиха специални знаци и стикери. И накрая, тъй като някои от капчиците, издишани от заразен човек, са твърде тежки, за да останат във въздуха, те се отлагат на различни повърхности.

Поради това превозните средства редовно се дезинфекцират. На много места по света, в обществения транспорт се предприемат и други превантивни мерки - например монтирани са дезинфектанти на всяка спирка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    11 1 Отговор
    Няма нито една стюардеса в света заразена с Ковид.

    Коментиран от #5

  • 2 .....

    7 0 Отговор
    А преминаването на много хора през една и съща повърхност в рамките на 24ч.защо не се спомена?
  • 3 3мв43

    10 3 Отговор
    "Професор по ДИХАТЕЛНИ науки" ?! Брехх, че дисциплина в науката, брех!
    Звучи ми като "горски по млечъка" или като "оператор на водна струя под налягане".
    Какво ли няма да измислят, само и само да оправдаят една манипулация.
  • 4 Тошо

    11 1 Отговор
    Глупости , купища идиоти са без маски в транспорта
  • 5 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    И банкер мисирок, то и да има покажете ни масовите гробове
  • 6 гост

    3 0 Отговор
    А бе Радославе,що пишеш глупости бе чичовото!
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    За 7 месеца КОВИД истерия нито едно огнище в търговски обект няма - всичките вериги се оказа напълно безопасно място. Докато виж в училищата как се случват огнища. Странно а?
  • 8 Men Garov

    1 0 Отговор
    неможе да се заразите в градския транспорт, защото вирусите нямат пари за билет