Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 17:33 5 489 21

Продава се първият в света портативен калкулатор

  • texas instruments-
  • калкулатор

През 1967 г. американската компания Texas Instruments представя компактен калкулатор, който променя завинаги електронната индустрия. Съществува само един прототип на устройството, който ще бъде предложен на търг на британската аукционна къща Bonhams на 5 ноември в Лос Анджелис.

Продава се първият в света портативен калкулатор

Първият калкулатор в света трудно може да бъде наречен джобен, макар че работи на батерии. Корпусът е изработен от алуминий, но въпреки това теглото е над 1 килограм.

Продава се първият в света портативен калкулатор

Електронното сметало има 18 стандартни бутона с цифри и символи за изчисление. Резултатът от сметките може да бъде отпечатан с помощта на вградения термопринтер.

Продава се първият в света портативен калкулатор

Прототипът е изработен от инж. Джери Мериман, който получава задача от президента на Texas Instruments Патрик Хагърти да създаде калкулатор. 72 часа по-късно Мериман излага на хартия принципите на работа на сметачен уред с възможност за печат, след което сглобява и първообраза му - няколко големи кутии с изчислителни блокове, които изпълват цяла стая.

Продава се първият в света портативен калкулатор

Инженерите на Texas Instruments посвещават следващите две години, за да вместят цялото оборудване в преносимо устройство. Работещият прототип е показан през 1967 г. и веднага е подадена заявка за патент.

Продава се първият в света портативен калкулатор

Американското Патентно бюро връща документите за допълване на два пъти и правата върху новото изобретение са защитени законово чак през 1974 г. Още през 1970-а обаче Texas Instruments и японската компания Canon пускат в продажба първия серийно произвеждан джобен калкулатор в света на цена $150 ($1 006 или €851 в днешни пари). Ориентировъчната цена на прототипа, който ще бъде продаден на търга на Bonhams, е между $30 000 и $50 000 (€25 370 - €42 283).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    46 10 Отговор
    Пак дезинформация! Българският калкулатор ЕЛКА 101 е патентован и произведен 1965 г.! Доказано първият калкулатор - с много по-добър дизайн!!!

    Коментиран от #2, #12, #13, #14

  • 2 Курти Капанов

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Нещо си се объркал, производството на портативната ЕЛКА 101 започва през 1974. България е една от първите държави производителки на калкулатори с модела 6521 от 1965 г., но той не е портативен (8.5 кг.)

    Коментиран от #3

  • 3 zeus

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "Курти Капанов":

    Точно, трябва да се отбележи, че ЕЛКА-6521 е третия в света електронен калкулатор и първия с корен квадратен. Разработката е изцяло българска на базата на транзистори.

    Коментиран от #4

  • 4 коко

    3 30 Отговор

    До коментар #3 от "zeus":

    уауууу, първият в света с корен квадратен! Ето защо и тогава бяхме толкова успели и сега продължаваме! Както и заради чушкопека!

    Коментиран от #5, #19

  • 5 zeus

    35 5 Отговор

    До коментар #4 от "коко":

    И да не ти отърва, това е факта. Да, имахме кадърни специалисти и реална индустрия, не като сега само тикви и калинки.

    Коментиран от #11

  • 6 Шум

    3 27 Отговор
    Нищо не сте имали през комунизма. От къде откраднахте Правец?

    Коментиран от #7, #8, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Много ШУМ

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шум":

    За нищо!? Типична реакция на еднокнижен и д и от! В едно е прав 🎃 - останалия матрял на територията е кофти, зажалост! Един съвет - напиши още нещо, като направиш каша с Орешарски, Путин и русофили и МУ се обади - готов си за министър!
  • 9 един от стадото

    3 3 Отговор
    тъй кат гледам тая Елка ще е с цели проводници, имах в училище една Елка по- малка. Трябва да е била с полупроводници галиба

    Коментиран от #20

  • 10 Джон Атанасов

    27 3 Отговор
    „Елка-6521“ е първият български електронен калкулатор. Пуснат е в производство и употреба през 1965 г.Калкулаторът е създаден през в Института по математика към БАН от Стефан Ангелов, Любомир Антонов и Петър Попов, удостоени по-късно с Димитровска награда --- за съжаление либерал-демократите с вили в Драгалевци убиха индустрията след 1989г ... но пък всички вече можете да изкасвате мнение и протестирате свободно ... нищо че сте без работа и доходи
  • 11 Hoho Boho

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "zeus":

    И сега имаме кадърни хора.
    Трябва да се отървем от тиквите.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шум":

    Кое не сме имали? Ти кога си живял през комунизъм, че да знаеш? Панелката, в която живеете с вашите, по кое време е построена? Токът ти от къде идва? Кой и кога построи тецовете в България? А колата ти по чии пътища се движи? Да не мислиш, че през войните сме имали асфалтирана пътна мрежа? Или че Бойко ги я е строил? А училищата кога бяха построени? А болниците? А язовирите, водоемите? Какво се построи сега? Слънчака ли? хахахахахах

    Коментиран от #21

  • 16 Гост

    12 0 Отговор
    Не само елката, ами и първият електронен, ръчен часовник Пулсар (1971), е дело на българина Петър Петров.
  • 17 Тряс да го подаряват на даньчните

    6 1 Отговор
    Скоро ми писаха акт в който те писаха/описвайки) покупката си- три по 4 е единайсет и две по 8 е 14.Сьдих ги за неправилно и некоректно написани субтитри на акта НО сьдаказа; няма проблеми и на ОБУХА.В момента Сичко са КОМБИНА за ДРАНЕ на народеца..
  • 18 Рико

    0 0 Отговор
    Единствена бройка ! Цената на търга трябва да счупи скалата.
  • 19 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "коко":

    В първите модели ако искаш да извадиш трябва да събереш два пъти. Например: 4-2, не изписваш 4, знака за изваждане и 2, а трябва да напишеш : +4 +2 и тогава - . Нещо такова беше. Досадно и объркващо. Имаше,разбира се чужди модели със съвсем други характеристики и размери. В Кореком например Елка струваше 13 долара, а чуждите(много по-компактни)-45 долара. Разликата в цената говори.
  • 20 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "един от стадото":

    На един от панаирите в Пловдив виждам на щанд за изчислителна техника близък роднина да демонстрира на вид много готина настолна електроника. Виждаме се после в София и разказва : идват японци и искат да купят модела,обаче искат да се отвори! Казва, как да го отворим,когато вътре е само американско и японско? Разликата е в дизайна на кутията и че има лампа да свети когато работи. Работеше в някакъв институт и е било само за изфукване, нямам спомен да съм виждал модела повече някъде.
  • 21 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Я пак за пътищата......Абе вие като пишете вярвате ли си? Къде бяха тия пътища в соца. Пълни глупости.