Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 21:01 3 565 23

BMW ползва иновативна технология

  • bmw-
  • технология-
  • алуминий

Ще купува алуминий произведен чрез слънчева енергия

BMW ползва иновативна технология - 1
Снимка: Shutterstock

Автомобилният концерн ВМW АG ще купува алуминий произведен чрез слънчева енергия от най-големия производител на метала в Близкия Изток – Glоbаl Аlumіnіum РЈЅС. Компанията ще доставя 43 000 метрични тона от суровината годишно на германския производител. В прессъобщението до медиите, BMW съобщава, че цената на сделката е „трицифрена сума в милиони“, което означава, че е минимум 100 млн. EUR.

Технологията за производство е, чрез топене на метала с помощта на слънчева енергия. Използва се мощност, генерирана от соларен парк в пустиня в близост до Дубай. За момента германският концерн е единствен клиент. Плановете са договореното количество алуминий да осигури 50% от нуждите на завода на BMW в Ландсхут.

Новата технология дава възможност за намаляване на емисиите на СО2 в зaxpaнвaщaтa мpeжa c 20% дo 2030 г. Очаква се концернът да нaмaли въглepoднитe cи eмиcии c 222 000 мeтpични тoнa гoдишнo. Ползата за околната среда ще е по-голяма като се има предвид, че BMW планира да yдвoи пpoдaжбитe нa eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa пpeз текущата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 7 Отговор
    Аууу ми сега !!!! Кво стана с опорките , че "индустрия" без ТЕЦ , АЕЦ или в краен случай газ няма и не може да има , хахахах !! И то баш от арабите , дето уж никога нямаше да се откажат от петрола !! А това е само началото , дори не са загрели , хахахах !!

    Коментиран от #4, #9, #11

  • 2 Ффффф

    11 3 Отговор
    И аз намалявам емисиите като не изпускам газове 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 3 Boxer 3.0

    35 0 Отговор
    Най-голяма полза за околната среда ще има ако се премахне планираното съкращаване на експлоатационният живот на елементите!
    Ако се зададе минимален експлоатационнен живот 20г, който да нараства постоянно, няма да се налага да се произвеждат толкова много автомобили и стоки.
    Компанията която започне да произвежда по-малко от миналата година, поради повишеният живот на продукти те й, ще бъде първата реално допринасяща за намаляване на замръсаването!
  • 4 Rado

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Опорките идват само от тролфабриката на една държава, която се издържа само от ресурси и без тях е изгубена.
  • 5 Анонимен

    13 0 Отговор
    А защо емисиите са намалени само с 20 процента след като електричеството идва само от фотоволтаици . Също така бихте ли ми обяснили какво става с алуминиевите пещи през ноща когато фотоволтаиците не работят ? Доколкото съм запознат точно те са изключително чувствителни към прекъсвания на електричеството . Спре ли тока алуминия изстива в тях и резултата е че се налага смяна с нови пещи. Най вероятно са ги включили към завода , но когато не дават достатъчно ток си ползват електричество от изкопаеми горива. Но за пред хората говорят че е възобновяемо .

    Коментиран от #6

  • 6 Къде видя фотоволтаици

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Топенето става със слънчева енергия.

    Коментиран от #8, #19

  • 7 Знайко

    7 2 Отговор
    А колко емисии СО2 са нужни за да се транспортира алуминия от Дубай до Германия? И колко алуминий с тези емисии може да се произведе в Германия?
  • 8 Знайко

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Къде видя фотоволтаици":

    Авторката надали разбира смисъла дори на една буква от това, което е написала. Тя не се ли занимаваше с пазара на недвижимите имоти. Кога стана инженер химик технолог и експет по добив на алуминий и вузобновяема енергия. Аз нямам претенции да разбира от това. Но от обща култура знам, че алуминия се добива чрез електролиза. А за електролиза трябва електричество.
  • 9 Лада Веста Крос

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Лошото е че пак са арабите... щото пустинята и тя е най голяма при тях. А там пече яко целогодишно. Петрола не го мислете толкова, има къде по смислена употреба от горенето му. Газта няма алтернатива все още, единствено АЕЦ биха могли да произведът толкова много и толкова ефтина енергия която е и екологична че да замести газта.

    Коментиран от #10

  • 10 Няма причина

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лада Веста Крос":

    И при нас да не стане. Но за разлика от арабите, при нас едно си баба знае, едно си бае. АЕЦ та АЕЦ, независимо че новия АЕЦ ще произвежда най-скъпата възможна енергия, когато бъде завършен.

    Арабите мислят прагматично и се възползват от цикличността на производството на енергия от слънцето. Когато енергията от него е на практика безплатна, няма значение, че не пече денонощно.
  • 11 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Арабите имат пустиня за слънчева енергия, да захрани цял свят. Май не мислиш много.

    Коментиран от #14

  • 12 Гост

    3 1 Отговор
    Ако един килограм наркотик се добие чрез слънчева енергия, става ли полезен?

    Коментиран от #13

  • 13 Зависи от гледната точка

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Марихуаната се произвежда и за медицински цели, като определено е полезна за здравето на пациентите. Много по-полезна отколкото изкуствено създадените химични аналози.

    Само не разбрах каква е аналогията ти в сравнение с алуминия. Защо ги поставяш на един кантар с наркотиците?

    Освен това, точно както марихуаната, зависи за какво ще ползваш произведеното. Един нож може да бъде много полезен в ръцете на добър готвач и много вреден в ръцете на сериен убиец.

    Същото е и с този алуминий. може да бъде много полезен за производството на безвредни и безопасни електромобили, но също така може да бъде вреден при производството на автомобили с ауспух, от който излизат отрови убийци. И в двата случая автомобилът ще върши една и съща полезна работа - транспорт.

    Чистото производство на алуминий ще направи ли пушещия автомобил по-безвреден? Ще убие ли по-малко хора, отколкото сегашните 400 хиляди годишно само в Европа?

    Чистото производство на батерии и ток за зареждане, ще направи електромобила по-безвреден.

    Коментиран от #21

  • 14 Тъй Тъй

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    А на каква цена ша ни я докарат за зимата ТУКА.......... АМИ АКУ СИЧКИ КОЛИ СА НА ТОК ИМАШ ЛИ ПОНЯТИЕ КОЛКО КАБЕЛИ ЖИЦИ И МОЩНОСТ ТРЯА ДА СА ПОДСИГУРЯТ..... Затуй девирсикацията с НАФТА Е ПОЛЕЗНА И КОНКУРЕНТНА.

    Коментиран от #16

  • 15 Москвич

    2 0 Отговор
    Ние сме на лунна енергия
  • 16 Е тъй де!

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тъй Тъй":

    Нали точно защото тока е конкуренция на нефта пишеш този коментар. Очевидно си против конкуренцията!

    Коментиран от #17

  • 17 Да Ама

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Е тъй де!":

    Те ЗАБРАНЯВАТ ДВГ! /! /! / ТВА КОНКУРЕНЦИЯ ЛИ Е ИЛИ ЛОБИЗЬМ...

    Коментиран от #18

  • 18 Кога го забраняват?

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Да Ама":

    Ще забранят за продажби ДВГ най-рано през 2030-та, но това е само за продажби. След това ще може да се кара поне до 2040 година.

    В момента в който цените на електромобилите и бензиновите автомобили се изравнят, повечето шофьори биха предпочели електромобила, ако има къде да го зареждат. А зарядната инфраструктура, дори на настоящия ранен етап вече е достатъчно развита в голяма част от развитите страни, за да позволява безпроблемно пътуване на дълги разстояния. За в бъдеще ще става все по удобна.

    При правни условия, ДВГ няма никакъв шанс, дори без да намесваме екологията, от която 95% от шофьорите въобще не се интересуват при покупка на нов автомобил.
  • 19 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Къде видя фотоволтаици":

    Публикувано във факти.бг:" Използва се мощност, генерирана от соларен парк в пустиня в близост до Дубай" Те тук се вижда къде

    Коментиран от #20

  • 20 Соларен

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "дончичо":

    А не фотоволтаичен. Слънчевите централи с концентриращи огледала също са соларни, а тук става въпрос за топене на метали. Тези соларни централи разтопяват соли и съхраняват топлинната енергия при хиляди градуси, които могат да бъдат използвани за топене на алуминий, което е много по-ефективно, отколкото използване на 20% КПД на фотоволтаиците, които след това с допълнителни загуби да нагряват реотани.
  • 21 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зависи от гледната точка":

    Чак ми ставаш скучен и не мога да те чета до край. Научи се да се изказваш по-кратко.

    Коментиран от #22

  • 22 Да правя като вас ли

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Един два реда обиди към събеседника стигат нали? Какви са тези дълги постове с разсъждения и факти?
  • 23 дявола

    2 0 Отговор
    Е сега вече може да са спокойни поне за скрап ще взимат повече като цветен метал