27 Май, 2021 19:12 4 058 7

Основателят на „Амазон“ се оттегля от поста си

  • джеф безос-
  • изпълнителен директор-
  • амазон-
  • анди джаси

Новият изпълнителен директор ще заеме поста навръх 27-я рожден ден на компанията

Основателят на „Амазон“ се оттегля от поста си - 1
Снимка: БГНЕС

Новият главен изпълнителен директор на Amazon ще поеме юздите на 5 юли, навръх 27-та годишнина от създаването на компанията, заяви главният изпълнителен директор Джеф Безос по време на годишното събрание на акционерите в сряда, съобщи Блумбърг.

Вече е и известно и името на човека, който ще наследи Джеф Безос на най-важния пост в Amazon – това ще бъде е Анди Джаси, който в момента ръководи доходоносния бизнес с облачни услуги на компанията, информира Engadget.

По време на събранието на акционерите Безос бива попитан за размера на бизнеса на Amazon. Въпросът възникна, след като във вторник окръг Колумбия заведе антитръстов иск срещу компанията, твърдейки, че тя е злоупотребила с господстващото си положение на пазара в електронната търговия, за да навреди на конкуренцията.

"Бих казал, че сме изправени пред силна конкуренция от добре установени компании навсякъде, където правим бизнес, във всяка индустрия", каза Безос.

Все пак Amazon няма да продължи да съществува без Джеф Безoc, който ще продължи да има важнa, но по-ограничена роля в компанията. Създателят на търговския гигант ще се задоволи с позицията на председател, която ще му предостави повече свободно време за други инициативи, предаде Digital.

Датата 5 юли не е избрана случайно. Именно на този ден Джеф Безос създава Amazon, което се случва през 1994г. За в бъдеще неговият фокус ще е върху разработката на нови продукти и ще остави ежедневните операции на Анди Джаси, който познава много добре ценностите и вътрешната култура на Amazon.

Всъщност той има стратегическа роля в разработката на Amazon Web Services (AWS) oще от 2003г. През последните пет години е главен изпълнителен директор на тази дивизия, като за периода януари-март 2021г. са реализирани приходи от $13.5 млрд. Това превръща AWS в източника на 12% от общите приходи на Amazon.

Едно от първите управленски решения на новия шеф е да върне обратно Джеф Блекбърн, който да поеме контрол над новата консолидирана дивизия за медия и забавление. Това ще се случи на 7 юни. Скоро ще научим и какви ще бъдат другите приоритети в управленската програма на Анди Джаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    26 0 Отговор
    В складовете на Амазон се трудят съвреммените роби.Там поръчките трябва да се обслужват за секунди.

    Коментиран от #7

  • 2 Нямам срам пред вас

    7 1 Отговор
    Хич не ме интересува не използвам Амазон ...
  • 3 китайско куче

    9 1 Отговор
    Ползвам само АлиБаба, АлиЕкспрес и други комунистически сайтове. Там стоките са най-добри.
  • 4 Алабала

    2 0 Отговор
    '' важна но по- ограничена роля ''..сериозно се замислих върху мисиркиното словосъчетание, хем важна , хем ограничена
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боко от Банкя

    2 0 Отговор
    Боли ма фара за все!Топурдаци,музика и вести!
  • 7 Работил в Амазон

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Вярно е.. Работил съм в Амазон Лондон. Такова бяло робство не бях и сънувал, че може да има и така да се експлоатира човешкия труд. Отделно, всеки месец напускаха 40 човека, плакаха минимално и минавахме по 30-40км с бързо темпо за 8 часова смяна с 2 почивки от по 15 мин..