Last news in Fakti

26 Юли, 2021 16:29 3 112 8

НАСА представи изображение на пръстеновидно слънчево затъмнение, направено от космоса (ВИДЕО)

  • наса-
  • слънчево затъмнение

По време на пръстеновидно слънчево затъмнение Луната е в една от най-отдалечените точки на своята траектория спрямо Земята

НАСА представи изображение на пръстеновидно слънчево затъмнение, направено от космоса (ВИДЕО) - 1

Сателитът на НАСА за дълбоко космическо наблюдение на климата (DSCOVR) засне гледка към Земята по време на пръстеновидно слънчево затъмнение на 10 юли. За да се получи уникалното изображение, е използвана полихроматична камера за изображения на Земята (EPIC) за проследяване на растителността на Земята, озоновия слой и височината на облаците.

Слънчево затъмнение се случва всеки път, когато луната е между слънцето и земята, което кара сянката на луната да се проектира върху земята. По време на пълно слънчево затъмнение Луната изцяло покрива Слънцето. По време на пръстеновидно слънчево затъмнение Луната е в една от най-отдалечените точки на своята траектория спрямо Земята и изглежда по-малка от Слънцето. В този момент затъмнението на Слънцето изглежда като огнен пръстен, заобикалящ тъмния диск на Луната.

Пръстеновидното затъмнение на 10 юли можеше да се наблюдава от жители на Канада, Гренландия и Русия. Жителите на бреговете на Карибите, Азия, Европа, източната част на САЩ, Аляска и Северна Африка успяха да видят частично слънчево затъмнение, когато само част от Слънцето е покрито от Луната.

По време на затъмнението спътникът DSCOVR обикаля Земята с надморска височина от около 1,6 милиона км в точката L1 Лагранж. Видео с изображения на Земята по време на слънчевото затъмнение на 10 юли бе представено в канала на NASA Goddard в YouTube. Вижте го.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NASA

    6 7 Отговор
    Земята е плоска!
  • 2 Кака Наска

    3 2 Отговор
    НАСА отново си е играла да изписва с фотошопа SEX из облаците. Земята е ПЛОСКА, планетите и космосът - Дядо Коледа за възрастни.
  • 3 ПростоБизнес

    4 1 Отговор
    НАСА напоследък се изявява като холивуд. Чака млади напористи играчи и тя само да снима и да прибира парите. Това вече не е агенция с цел, това е просто бизнес при тях.
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    9 0 Отговор
    НАСА що не покаже, с мощните си уреди, снимка на гордо веещия се флаг на Луната !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Грульо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ветара го отвел в космосот. :D
  • 6 Въпрос

    4 1 Отговор
    Кога НАСА ще стъпят на Луната?
  • 7 Някой

    0 0 Отговор
    Тва луната е много подозрително тяло! На точната орбита с точните размери, куха вътре, обърната само с едната си страна към Земята, доста странно!
  • 8 Един

    0 0 Отговор
    цитат от дядо Рашо Маджара (85+) повод: посещение на обсерватория от ученици :" ..., на звездите хляб няма! Не лъжете децата! Тука , тука е хляба!" 1981г.