Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 11:52 4 980 2

Екзоскелет за спорт и туризъм (ВИДЕО)

  • екзоскелет-
  • спорт

5 е най-лекият и компактен екзоскелет в света, тежащ само 2.5 кг.

Екзоскелет за спорт и туризъм (ВИДЕО) - 1

Съвременните екзоскелети се използват активно за военни нужди, в индустрията и за рехабилитация на пациенти в медицината. Базираната в Хонконг компания Enhanced Robotics обаче се опитва да вкара роботизирани екзоскелети в спортната индустрия. Проектът за спортен екзоскелет Sportsmate 5 стартира на платформата за краудфандинг Kickstarter, като се твърди, че осигурява комфорт и висока ефективност при тренировки както във фитнес зали, така и на открито.

Според разработчиците Sportsmate 5 е най-лекият и компактен екзоскелет в света, тежащ само 2.5 кг. Устройството се прикрепя бързо, за по-малко от една минута, към кръста и бедрата на потребителя. Комфортът по време на работа се постига с помощта на надуваема подложка, която осигурява плътно прилепване на частите на екзоскелета към тялото на потребителя. Основното предимство на Sportsmate 5 е възможността за свързване на два режима: единият осигурява разтоварване на мускулите на потребителя по време на движение, а вторият, напротив, увеличава съпротивлението и тренира мускулите на потребителя, без това да се отразява ставите.

Екзоскелет за спорт и туризъм (ВИДЕО)

В първия режим на Sportsmate 5, специални сензори следят стъпките на потребителя и след анализ на данните, системата за изкуствен интелект последователно стартира двигателите, за да свали товара от краката на потребителя. Това отчита не само индивидуалните навици и характеристики на походката на собственика, но също така анализира естеството на обучението: ходене, джогинг или катерене в планината. Вторият режим, който създава допълнителна устойчивост, ще осигури повишено натоварване на мускулите и ще увеличи ефективността на тренировката. Генерираният от системата въртящ момент може да бъде до 10 Нм.

Sportsmate 5 използва модерни материали като високоякостна пластмаса, подсилена с въглеродни влакна и алуминиева сплав от космически клас. Двигателната система се захранва от 3000 mAh батерия, която гарантира до 3 часа автономна работа. Вторият режим активира системата за възстановяване на енергията, което увеличава автономността на Sportsmate 5.

Разработването на системата Sportsmate 5 отнема 4 години. Успешният старт на платформата Kickstarter (в първите дни вече са получени инвестиции в размер на 90 хиляди долара, като за стартиране на производството са необходими 10 хиляди долара) ни позволява да се надяваме, че първите спортни екзоскелети Sportsmate 5 на цена от 900 долара ще се появят на пазара през май 2022 г. В търговската мрежа Sportsmate 5 ще се продава за 1 517 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    7 2 Отговор
    Аааа това не е за мен, ще ми стяга на корема, а след 6-тата бира да не говорим...
  • 2 О.Р.

    1 0 Отговор
    Супер! Ама искам и екзо мозък.