Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 14:05 6 212 10

Китайският космически телескоп Kuafu-1 показа първата си снимка на Слънцето

  • слънце-
  • космос-
  • телескоп-
  • китай

Kuafu-1, известен още като Advanced Space-Based Solar Observatory (ASO-S), беше изстреляна в космоса на 9 октомври 2022 г.

Китайският космически телескоп Kuafu-1 показа първата си снимка на Слънцето - 1

Китайският космически телескоп Kuafu-1, предназначен за проследяване на Слънцето, предаде на Земята първото си изображение на нашата звезда, което е направено в рентгеновия диапазон на спектъра. Това съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на данни на Китайската академия на науките. В доклада се казва още, че телескопът Kuafu-1 е изпратил обратно на Земята снимка на слънчеви изригвания, възникнали на 11 ноември. За да получи изображение, устройството използва оборудване с твърда модулация на рентгеновите лъчи (HXI).

Един от учените от мисията Kuafu-1 отбелязва, че телескопът все още е във фаза на тестване, но въпреки това ефектът от изображението е много добър, благодарение на който учените могат да идентифицират детайлите на слънчевите изригвания и фината слънчева структура. Въпреки че телескопът може да се използва за наблюдение на Слънцето през цялата година, от май до август той може да работи не повече от 18 минути на ден, тъй като ще бъде в сянката на Земята.

Припомняме, че Kuafu-1, известен още като Advanced Space-Based Solar Observatory (ASO-S), беше изстреляна в космоса на 9 октомври 2022 г. Предполага се, че с негова помощ учените ще могат да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и изхвърлянията на коронарна маса, които представляват изригвания на големи плазмени облаци от външната атмосфера на звездата. Очаква се телескопът да може да работи в космоса поне четири години.

Китайският космически телескоп Kuafu-1 показа първата си снимка на Слънцето


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    6 11 Отговор
    Бойните сателити на Русия днес са по-важни от космическите телескопи и орбитални станции.

    Коментиран от #2

  • 2 айде да се спреш

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Статията за наука и по-точно за спътник, посветен на изучаване на Слънцето, трола пак Русия намесва.
    Като някаква латерна - турят и в отвора една валка с издутини, завъртят я и тя едно си знае, това и дрънчи. Русия, та Русия.
    Сигурен съм, че ако публикуват как оправят приятелката ти в твое отсъствие, пак ще пишеш, че Русия, лично Путин я оправя.
    Смени си ролката с тая, на която пише Китай поне.

    Коментиран от #3

  • 3 Котка ученият

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "айде да се спреш":

    Русия няма да отслаби натиска. Времената се промениха.

    Коментиран от #9

  • 4 Кака Наска Байконурова

    7 6 Отговор
    Прилича на снимка на запъртък. Ако искат да им повярваме, че съществуват подобни телескопи, да го обърнат лъм Земята жълтурите и да покажат как австралийците хоят с краката нагоре.

    Коментиран от #5

  • 5 Алекс

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Наска Байконурова":

    И ти ако се погледнеш в огледалото кой знае какъв запъртък ще видиш ама.. Жалко, че еволюцията такива като вас ви е прескочила, щеше да ни е много по-леко.
  • 6 Котка ученият

    4 10 Отговор
    А какво става с телескопа на въглища където робсия и рогъзин го разработваха с талибаните и суданците, коя година ще то пускат в канал, някой от русоподлогите знае ли!
  • 7 Антикомунист

    1 1 Отговор
    Е все е нещо, ами какво да кажем за американската сонда , която многократно ще преминава през слънчевата корона.

    Коментиран от #10

  • 8 Антикомунист

    0 4 Отговор
    Комунягите, дали са руснаци или китайци бая ЛЯБ още трябва да изядат, че да се мерят със запада !!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антикомунист":

    Тя не кацна ли на слънцето ?