16 Юли, 2024 11:59 1 411 0

Nvidia обясни как 150 от нейните видео карти захранват огромния екран Sphere в Лас Вегас (ВИДЕО)

  • nvidia-
  • msg sphere

Именно те осигуряват безпрецедентната производителност, необходима за предаване на три потока при 16K резолюция при 60 кадъра в секунда

Nvidia обясни как 150 от нейните видео карти захранват огромния екран Sphere в Лас Вегас (ВИДЕО) - 1

Развлекателният център MSG Sphere, разположен в Лас Вегас, е уникална структура, чиято външна и вътрешна повърхност са LED дисплеи с обща площ от около 70 хиляди м². Вътрешният е с резолюция 16K, а външният е изграден от 1.2 милиона блока с форма на шайба, всеки от които съдържа 48 светодиода.

Тази система се захранва от графични карти RTX A-серия на Nvidia, BlueField DPU копроцесори, ConnectX-6 Dx адаптери и DOCA Firefly Service и софтуерни решения за стрийминг Rivermax, за да се гарантира, че всички панели работят като едно синхронизирано пространство.

Развлекателният център е домакин на представления на големи артисти и други събития, наречени Sphere Experience. Един от тях е „Пощенски картички от Земята“ на Дарън Аронофски, специално заснет за Sphere – шоуто включва не само видео с висока разделителна способност и висококачествен звук, но и тактилни ефекти в седалките и атмосферни ефекти, като вятър и миризми.

Съдържанието за развлекателния център се създава в Sphere Studios в Бърбанк, Калифорния и след това се изпраща цифрово до самия развлекателен център. Тук се предава в реално време към монтирани в стелаж работни станции с приблизително 150 графични ускорителя Nvidia RTX A6000.

Именно те осигуряват безпрецедентната производителност, необходима за предаване на три потока при 16K резолюция при 60 кадъра в секунда. Софтуерът Nvidia Rivermax помага за ускоряване на поточно предаване на медии с директни връзки към графични процесори, елиминирайки грешки и закъснения при рендиране. Синхронизирането на данни се осигурява с помощта на BlueField DPU и услугата DOCA Firefly, която се използва за синхронизиране на часовници в мрежата с микросекунда точност.

Sphere Studios съдържа версия с четвърт размер на екрана на Лас Вегас, наречена Big Dome, която служи като специално съоръжение за скрининг на съдържание и производство, както и производствена лаборатория. Компанията разработи и системата за камери Big Sky, която заснема некомпресирано 18K видео специално за Sphere. Софтуерът за обработка на изображения, използван от студиото, работи на сървъри на Lenovo с графика Nvidia A40 - използва се за създаване на 3D видео, виртуализация и проследяване на лъчи. Визуалните ефекти са разработени с помощта на Unreal Engine, Unity, Touch Designer и Notch. Вижте повече!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА