ФАКТИ.БГ

Проф. Аргирова пред ФАКТИ: Епидемията затихва, няма да има втора вълна през есента

Тя е на мнение, че опасните китайски пазари трябва да бъдат закрити

Публикувана: 19 Май, 2020 18:57
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 16504
Проф. Аргирова пред ФАКТИ: Епидемията затихва, няма да има втора вълна през есента
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.

''Разбира се, мечтая тази епидемия да я няма, но никак не мечтая да не се занимавам с вируси и с епидемии, все пак това ми е професията. Огромно е натоварването, отговорността също е огромна. Освен това очакванията бяха много големи, специално за себе си аз мога да кажа, че много често ми бяха задавани въпроси, на които отговорът е много труден. Примерно: как мисля, че ще се развие (коронавирусът), какво следва оттук нататък'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

''Според мен сме във фаза на затихване, вече това се чувства ясно. Аз самата трябва да ви кажа, че, известно е, извършвам от 80 до 100 PCR на ден (тестове за установяване дали даденият човек е заразен с коронавирус) в болницата и вече цяла седмица, даже 10 дни, не съм видяла положителен резултат. Това е сериозен признак на затихване'', изрази мнение специалистката по вирусология.

За мнението на колегата ѝ проф. Коста Костов, с който бяха заедно в Медицинския експертен съвет към Министерски съвет, че ако се тества в социални домове, сиропиталища или ромски махали, бройката на установените заразени с COVID-19 в България ще е по-голяма, проф. Аргирова заяви: ''Аз също мисля, че е така, защото обхващането на тези хора, които са изследвани, общо взето, няма някаква определена представителност. Например по възраст, или по професия, или по местоживеене, особено по местоживеене - голям град, по-малък град, село. Етническо представяне също, защото виждаме заразени хора от всякакъв вид. Виждаме и роми, виждаме и български граждани, мъже, жени, деца, така че много трудно е да направим някакво обобщение. Въпреки всичко обаче затихва епидемията.''

За работата на Медицинския експертен съвет, която прекрати дейността преждевременно, проф. Аргирова: ''Основната ни задача беше, преди всичко, широко разяснителна работа сред хората, да се обясни що за епидемия е това, що за вирус е това, какво можем да очакваме от него, какви последствия, какви усложнения, има ли лечение и какво е то. Второто нещо, което трябваше да направим и проф. Костов много държеше на това, а и с право, беше да се направят алгоритми по всички медицински специалности за времето на епидемията, затова защото от страна на Националния оперативен щаб изобщо не бяха дадени никакви указания, или каквито и да е било дори намеци за поведение по специалности, а това се оказа изключително важно. Ето например моята работа е диагностика. Как да се сложи, как да се постави изобщо въпросът за диагностиката, какво да се търси, с какви тестове да се работи, това беше много важно. Същото се отнася и за другите.''

За потайността на Щаба що се касае до данните, проф. Аргирова предположи, че това може да се дължи на военната им същност, визирайки вероятно шефа на ВМА ген. Мутафчийски, който е и началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в нашата страна.''От друга страна аз съм свидетел и на нещо друго. От начало беше така - нямаше, нямаше почти две седмици открити хора, които да са заразени с вируса. След това започна постепенно да се наблюдава едно увеличаване на броя на новооткритите заразени лица, започнаха да се увеличават и т.н. И когато вече стана сериозна в края на април, например, преди 1-и май, някъде там, бройката на откритите новозаразени лица, изведнъж се появи една умора от получаването на тези данни, едно такова чувство, че едва ли не това е заплаха. Аз тогава си помислих, че преди години искахме да ни казват истината, визирам ''Чернобил'', например, ето сега ни казват истината, казват ни цифрите, но ние дали сме готови да ги приемем и какви изводи можем да си направим за тях? Има и такъв момент'', изрази мнение тя.

В разговора стана дума и за изследване в голяма търговска верига, по желание на ръководството й: ''Това е едно много голямо изследване, което вече е обхванало до този момент 2800 души, всички работещи в тази верига. Има още няколко предприятия, които ще бъдат последните, като завършителен етап на това изследване. Работи се по този метод, за който преди около месец аз говорих, мисля, че беше в bTV, с пулове. Пуловете са по 20. Специално, преди да разкажа за този метод, лично аз съм проверила до каква степен тестовете, които използваме, могат да определят, ако там има дори и най-малкото количество вирус. Това е проверено, така че напълно сме сигурни в получените резултати. Свидетели сме на много добра организация от страна както на лабораторията и болница ''Токуда'', които са организатори откъм медицинската страна на изследванията, така и от страната на самата верига, на работодателите'', каза проф. Радка Аргирова. Попитана от водещата за резултата от тестването на тези 2800 човека от търговската верига, на която умишлено не се споменава името, проф. Аргирова отговори така: ''До този момент не сме открили нито един положителен''.

''Може би трябва да се преразгледа добре как точно се изработват и формулират смъртните актове, как се декларира смъртта. Защо го казвам? Защото има смърт от COVID и смърт с COVID. Значи, ако един човек, е примерно с тежка сърдечна недостатъчност, или бъбречна, и прихваща вируса, така да се каже, заразява се с него и умира благодарение на него, този човек не умира от COVID, а с COVID. Той и без това е бил с една тежка сърдечна недостатъчност. Докато съвсем друго положение е, когато здрав и прав човек върви, заразява се, изкарва пневмонията, тежката белодробна, дихателна недостатъчност и в края на краищата умира. Това са две различни причини за смъртта. Впрочем, Италия прави в момента това. Италия преразглежда данните си за смъртта и счита, наскоро четох от един техен професор епидемиолог, че всъщност смъртността е по-ниска от това, на което бяхме свидетели, на цифрите, които вървяха по време на най-големия пик на тяхната епидемия'', обясни опитната вирусоложка.

Тя заяви още, че е получила поздравления от ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и премиера Борисов. Последният я поздравил заради идеята ѝ за изследването на пулове, защото по този начин може да се обхванат по-голям брой хора с по-малко тестове. Проф. Аргирова отбеляза, че не го е измислила тя, то е измислено отдавна и просто е трябвало да си приложи, но преди да се приложи е трябвало да се изпита и тя е направила именно това.

За недостига на хората в българското здравеопазване и в частност в областта на вирусологията: ''В областта на вирусологията проблемът е огромен. И той има защо да бъде огромен. Няколко са факторите. Но на първо място слагам и упреквам изключително ръководството на Националния център по заразни и паразитни болести. И до ден днешен проф. Кантарджиев, който е микробиолог, казва: ''Няма такова нещо вирусология. Всичко е микробиология.''. А виждате, че трябват вирусолози, то се вижда навсякъде.''

''Ще изчезне или отново ще се появи COVID: ''Смятам, че вирусът премина вече през милиони хора. Преминавайки през толкова много хора, през толкова много имунни системи, вирусът отслабва. Това отслабване може да бъде до степен напълно да изчезне и да сме свидетели на едно затихване със завършване на епидемията, така като беше случаят със SARS, предишният вирус. И както въобще широката общественост не разбра за другата епидемия в 2009 година - MERS, близкоизточният респираторен синдром. Това е също коронавирус. Тогава се разви тази епидемия, много страшна, 35% смъртност, обаче изведнъж затихна. Това е единият сценарий. Другият сценарий, който на мен ми се струва по-вероятен, е, че той ще остане като една тлееща инфекция. Примерно, има заразен, който не спазва, или той не знае може би, тези мерки на социална дистанция, заразява хората, които са около него, няколко души се разболяват, това преминава и нещата се успокояват. Тоест, в отделни райони, на отделни места, би могло да има такова нещо, спорадично ще го нарека, защото все пак не е епидемия, а заразяване. И мисля обаче, че до края на годината ще имаме такива огнища, без обаче да се налага, това съвсем сериозно го мисля, спиране на живота. Това беше повече от карантина'', изрази експертното си мнение проф. Аргирова.

Председателката на Българското дружество по медицинска вирусология е на мнение, че втора вълна през есента няма да има. ''Би трябвало да има втора вълна, ако вирусът толкова силно е мутирал, че вече се е превърнал в нов. Засега нямаме такива сведения.''.

Тя бе категорична, че не вярва на конспиративните теории за вируса и допълни, че периодите, в които настъпват такива епидемии, са най-благоприятни за развиването на конспиративни теории.

''Свинският грип, птичият грип, всичко това тръгна от Китай, всичко тръгна от тези пазари. Вече е крайно време тези пазари да бъдат закрити. Мисля, че ако СЗО иска да направи нещо полезно, трябва да накара и да направи така, че китайците да закрият или по някакъв начин да хигиенизират тези пазари. Разбирам, че това са хилядолетни традиции, но в края на краищата цялото човечество страда'', категорична бе проф. Аргирова в мнението си.

Според нея забраната за разходки в парковете, която имаше в България в доста голяма част от периода на извънредно положение, граничи с антиздравно послание, защото всички знаем, че разходките сред природата са полезни.

По повод на скорошната медийна изява на ген. Мутафчийски, в която той си изпусна нервите, проф. Радка Аргирова не пожела да коментира в конкретика, но отбеляза, че ако нея я поканят да коментира нещо свързано с хирургията, ще откаже, защото това не е нейната специалност.

В края на участието си в студиото на ФАКТИ тя припомни за печалния край на някои професори и лекари в българската история, които са се захващали с политика.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Корона вирус. 👑👑👑
1 Отговор
Професор. Аргирова я веднага при някой колега психолог. Вирусът ще изчезне когато ми цъфнат налъмите или пък когато изчезне СПИН или пък раковите заболявания......

Оценка:
-103 +15

Гостенин
2 Отговор
Е до одеве щеше да има, сега няма да има???? Абе вие с тия новини подигравате ли се?

Оценка:
-12 +21

гост
3 Отговор
Хубаво, че на времето при СПИН епидемията някой умник не препоръча групов имунитет!

Коментиран от #5, #13, #20


Оценка:
-10 +52

Бойко
4 Отговор
Един ме погледна така, както китаец гледа супата си от прилеп!

Оценка:
-4 +23

в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝
5 Отговор

До коментар #3 от "гост":


Ееееее браво каква публикация направи браво все едно чета някой виц от в-к "Стършел" браво...👍👏

Оценка:
-16 +14

6
Този коментар е премахнат от модератор
Случаен
7 Отговор
Професоре тя ,,епидемията,, не е идвала...............Вие знаете

Оценка:
-11 +40

8
Този коментар е премахнат от модератор
Д. Петров
9 Отговор
Аман от пръфесори! Това и е професията, такава и била специалността, а идея си няма какво е епидемия! Епидемия до момента НЯМА, камо ли пандемия!

Оценка:
-16 +28

Ффф
10 Отговор
С ПСР тест на разположение могат да докарат вълни когато си поискат. Това са престъпници.

Оценка:
-9 +25

ЛЪЖА
11 Отговор
Нашите политически вируси,не затихват,не умират и са ненаситни. До пълно опоскване на овчите ни душички. И най интересното за медицината , са всесезонни. Спасение овци,за вас,нема!

Оценка:
-5 +33

Шопо
12 Отговор
Чу ли ,Бойче?

Оценка:
-4 +17

Д. Петров
13 Отговор

До коментар #3 от "гост":


А друг умник пък откри, че имало СПИН епидемия, а сега няма!

Коментиран от #16


Оценка:
-3 +12

Няма изследания
14 Отговор
Няма положителни.Като дойде есента нека да видим какви приказки ще измисли тази докторка.

Коментиран от #17


Оценка:
-20 +8

Борислав
15 Отговор
Ами то на времето като се появи СПИНа, само най смелите си отживяха...

Оценка:
-0 +6

Гост
16 Отговор

До коментар #13 от "Д. Петров":


Каква епидемия от СПИН, бе... Доколкото знам ХИВ не се носи по въздуха и не се хваща от ч-ии! Има си и предпазни средства, но ако си решил да водиш радюздан живот си е твой проблем...

Оценка:
-2 +10

Гост
17 Отговор

До коментар #14 от "Няма изследания":


А ако няма "яко трупове" през есента, какви ще ги плещат "специалистите" от НОЩ, начело с годжи....

Оценка:
-6 +23

18
Този коментар е премахнат от модератор
Нилето
19 Отговор
Проверете първо тестовете не са ли самите те заразни !
В Италия ,Испания и Люксенбург обяви на 30 Март за заразни тестове !!! Заразна е била клечицата за взимането на пробата и самото и контейнерче в което се съхранява . Тези тестве са показвали на 100% наличието на вирус ,да ама са заразявали и здравите тествани.

Коментиран от #33


Оценка:
-3 +16

Другия с коня
20 Отговор

До коментар #3 от "гост":


Хахахаха Браво.....сега с тези гуми се чувствам като Коминочистач,ама това е друга тема....

Оценка:
-0 +4

21
Този коментар е премахнат от модератор
Кой лъже
22 Отговор
Е как няма да има, като Годжи каза, че има Нота за втора вълна ?

Оценка:
-2 +9

23
Този коментар е премахнат от модератор
Благой от Софстрой
24 Отговор
Не знаеж че на лабораториите вече им викат по модерно- пазари. Епидемия и пандемия не е имало,а само инфопандемия.

Оценка:
-3 +10

25
Този коментар е премахнат от модератор
Тиберий
26 Отговор
Пшшшшш

Оценка:
-0 +0

Гацо
27 Отговор
Лелий...направо че я давим като мачок..Яла,яла.

Оценка:
-1 +4

Шайба
28 Отговор
Само Батман още не се е изказал по въпроса,все пак него топите от самото начало.

Оценка:
-0 +4

Минчо
29 Отговор

До коментар #6 от "Софиянец":


С любопитство очаквам да се обосновете за твърдението си.

Оценка:
-0 +1

зззз
30 Отговор
Пандемия няма, но вече са получили инструкции кога да обявят втора вълна. Тая вълна ще отнесе или нас или тях. От нас зависи.

Коментиран от #43


Оценка:
-1 +16

Така беше и през 1918
31 Отговор
Затихване през лятото и след това - 100 000 000 чао. И къде го видяха това затихване, като в света има нарастване?

Коментиран от #32


Оценка:
-9 +7

Бельо
32 Отговор

До коментар #31 от "Така беше и през 1918":


Абе Асанчо много страхуваш на себе си бре .

Оценка:
-1 +7

А така ли е
33 Отговор

До коментар #19 от "Нилето":


А чие производство са тези заразени тестове???

Оценка:
-1 +7

Николай Колев
34 Отговор
Уважаема проф. Аргирова, моля Ви да не противоМУФЧИЙствате, защото лицето освен некомпетентно в областта на епидемиологията и заразните болести е ЗЛОБНО и ОТМЪСТИТЕЛНО.

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +15

Професор
35 Отговор
Прекрасно интервю и много точни и научно издържани мнения. Тя беше специалистът настояващ за ранно третиране с Авиган, нямаше кой да я чуе. Ясно се виждат недъзите на командно-административните ръководни методи -- слагаш за ръководители на НОЩ не компетентни хора, а дългогодишни администратори, отдавна престанали да са компетентни в професиите си. Резултатите са прости: не се направиха големи грешки, но се създадоха напрежение и антагонизъм между НОЩ и гражданите, както и между НОЩ и журналистите.

Коментиран от #41


Оценка:
-2 +10

Професор
36 Отговор

До коментар #34 от "Николай Колев":


Правилната дума е: НЕПРОТИВОМУТАФЧИЙСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ -- най-дългата дума в литературния български език.

Оценка:
-1 +11

Зорлия
37 Отговор
В 7 п.шкам, в 8 ак.м , в 9 ставам...

Оценка:
-1 +1

Gia
38 Отговор
Дано да е права за втората вълна.

Оценка:
-0 +0

Селянин
39 Отговор
Абе ще изчезне преди изборите догодина. Може и избори да няма. Играта е ясна на всички. Ако може пандемията да продължи десет години ще бъде супер за няКой.

Оценка:
-3 +6

Е сега кво
40 Отговор
Апокалипсисът се отлага до по- благоприятни условия.

Оценка:
-1 +7

Я СТИГА
41 Отговор

До коментар #35 от "Професор":


Сигурно си професорът по Стоманобетон!!! Тук няма да има висока смъртност поради ФАКТА, ЧЕ НЕ СМЕ СЕ ИМУНИЗИРАЛИ В ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ПРОТИВ ГРИПА 2019 Г. КАКТО ПРАВЯТ ЕЖЕГОДНО " ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ" ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ. ТЯХНАТА ИМУННА СИСТЕМА Е ФОРСИРАНА ОТ ТОВА И ПРАВИ ЦИТОКИННА БУРЯ, ОТ КОЯТО ВСЪЩНОСТ, СЕ УМИРА. НОРМАЛНАТА ИМУННА СИСТЕМА ЛЕСНО СЕ СПРАВЯ С КОВИД. СПРАВКА- БЕЖАНСКИТЕ ЛАГЕРИ, КЪДЕТО НЯМА НИТО ЕДИН ПОЧИНАЛ ПРИ НЕСРАВНИМО ПО- ЛОШИ БИТОВИ УСЛОВИЯ.

Оценка:
-2 +9

ИМПЕРИАЛИСТ
42 Отговор
Oт тoзи "кaпaн" излизaнe нямa, eпидeмиятa нямa дa oтминe дoкaтo нe кaжe Мутафчийски...
ИНФOРМAЦИЯТA E ВЛACТ и упрaвлявaщитe гo знaят мнoгo дoбрe!

Оценка:
-2 +5

Алфа Ромео
43 Отговор

До коментар #30 от "зззз":


Ша има вълни докато ни принудят да се ваксинираме и чипираме, ваксините ще направят хората стерилни или ще ги разболеят, отделно ще ни припържат с 5G. Трябва да се разчиства земята от хора, нямат нужда вече от толкова роби, има нови технологии, няма да има и хартиени пари, които не е чипиран системата ще го изхвърли не може да получава и виртуални пари, бъдещето ни удари по главите по-рано отколкото очаквахме...

Оценка:
-1 +2

Алфа Ромео
44 Отговор
Върви невидима за обикновените хора война между две групи световни кукловоди, едните да ги наречем са добрите другите лошите меко казано. Тръмп е на страната на добрите, публичните известни личности от другата страна са Килъри Клинтън, Илон Мъск и може би Бил Гейтс, има вероятност Тръмп да го сполети съдбата на Кенеди следващите месеци, дано да не се случи! Кемтрейлс приключи, пръскаха ни квото ни пръскаха почвата ни е отровена вече, следващия етап беше Ковид-19 и Извънредното положение, ако групата на Килъри излезе печеливша тежко ни и горко!!!

Оценка:
-2 +2

ЛЪЖА
45 Отговор
Нашите политически вируси,не затихват,не умират и са ненаситни. До пълно опоскване на овчите ни душички. И най интересното за медицината , са всесезонни. Спасение овци,за вас,нема!

Коментиран от #46


Оценка:
-2 +4

kyky
46 Отговор

До коментар #45 от "ЛЪЖА":


Задава се епидемия от политически вируси, които се репликират с невиждана ярост в човешката история :) водеща до програмирана смърт и заличаване на клетките на човешките общества.

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Волен Сидеров
Волен Сидеров коментира позицията на Путин за азбуката и Македония
Може да се каже, че в руската позиция има напредък, защото навремето се е твърдяло, че Ленин е измислил азбуката"

Още бисери