Last news in Fakti

6 Април, 2015 12:19 2 063 16

Джеймс Бейкър: САЩ трябваше да поканят Русия в НАТО след края на Студената война

  • джеймс бейкър-
  • сащ-
  • русия-
  • нато

Джеймс Бейкър смята, че е трябвало да се даде на Русия шанс да стане част от международната общност

САЩ са били длъжни да предложат на Русия да стане член на НАТО след края на Студената война. Това заяви в интервю за Си Ен Ен бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър.

След Студената война и разпада на Съветския съюз ние трябваше да измислим как да дадем на Русия възможност да влезе в НАТО, който се явява едновременно политически съюз и алианс в сферата на сигурността, заяви Бейкър Той ръководеше американската дипломация между 1989 и 1992 г.

Отношенията ни с Русия трябваше да са подобни на тези, които ние имахме с Германия и Япония след Втората световна война. Трябваше да дадем шанс на Москва да стане част от международната общност и да стане част от отбора. Това обаче не стана, отбеляза Джеймс Бейкър.

Той припомни, че в продължение на 15 години – при Борис Елцин и при първите години на Владимир Путин САЩ са имали много добри отношения с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 1 Отговор
    Стига с тия глупости бе, нали ако Русия влезе в НАТО, то съществуването на НАТО се обезсмисля.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Я, проблясък на съзнанието?
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Бе то сигурно ще стане това влиэане на Русия в НАТО,ама до тогава вие тролове дето сте тука сто пъти ще сте иэвадили България от там!Освен да си направим НАТО-2 със Сев.Корея.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Не се мъчи, иносказанието не ти се отдава...
  • 5 Valentin Waltschew

    1 0 Отговор
    Бейкър е доста мъдър, с огромен опит в външната политика. Аз си спомням много добре че Буш 2 и Путин бяха прятели, веднъж на въпрос за тези "странни" отношения между двамата, Буш отговори така .."... ни е с Владимир се чуваме всяка седмица, понякога 2, 3 пъти, да го питам какво ново ..." . Мисля че Путин и Обама не са говорили от години. Моята теория е че те не се обичат лично и си представям че се скараха по следния начин . След като беше преизбран 12-та година, Обама се е обадил на Путин, развълнуван и радостен и е казал на Владимир Владимирович ... еееее Валодя преизбраха ме ...давай сега да осъществим нашата мечта от Световен Комунизм... Путин сигурно е отговорил " идиот, какъв социализм, какъв пролетариат, тези глупости ние вече ги пробвахме..." нещо такова ...
  • 6 Истината боли

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Виж какво те чака братчед!

    "САЩ сега доставя оръжия, артилерия и други на балтийските страни, Румъния, Полша и България, това е един много интересен аспект. САЩ обявиха планове за доставката на оръжие за Украйна, по-късно опровергано, и въпреки това оръжия ще бъдат доставени!"

    "И във всички тези действия на САЩ се заобикаля НАТО, защото решенията на НАТО могат да бъдат взети само с единодушие от всички членове на НАТО

    То ест, да се консултират в рамките на НАТО не е необходимо, «плюе» на НАТО, а когато те ще трябва да се бият, да речем. В същото време, «ние» подготвяме война!"

    "Нито една страна не може да бъде винаги мирна, дори и Съединените щати. Искам да кажа, че САЩ са били засегнати «винаги» от войни"! Всъщност Съединените щати, разбира се, са мирна страна, но сега постоянно е въвлечена във война, тъй като не може да има вечен мир!"

    "Това означава, че «война» е естествено състояние. Следователно, войната в Украйна също е "естественна". И европейците "естествено" ще умират в нея, нищо неестествено!
    Pay back за идеята за "Европейска изключителност." И нека никой в Европа не говори за своята "изключителност". Обама счита, Америка за "изключителна", но все едно Европа ще плати. Каква е разликата за коя " Изключителност"!
    Превод от речта на Джордж Фридман, директор на "Стратфор"- частна разузнавателна фирма "сянка" на ЦРУ!

    Коментиран от #14

  • 7 Киро

    1 1 Отговор
    Истината, ходи на психиатър, момче!

    Такива безсмислици си наджасал, че ако ти си ги измислил, а не си преписвал глупостите на вожда Болен, направо си за освидетелстване!

    Коментиран от #9

  • 8 Али Бабата

    1 1 Отговор
    През 1954г.СССР кандидатства за член на НАТО, но е отхвърлена,защо?
    Защото,през 1946 г. по времето на президента Труман, в САЩ е прието принципно решение - каквато и политика да води съветското ръководство, самото съществуване на Съветския съюз остава несъвместимо с американската сигурност.В предвид тази постановка, а тя е крайъгълен камък във всички американски доктрини, - не се предвижда под никаква форма мирно бъдеще между САЩ и СССР.

    Повечето такива документи вече са разсекретени. В плана “Дропшоп”,/има го в интернет/ одобрен от Труман като основа за външната военна политика на САЩ и НАТО, е изложено как да се разпокъса СССР на 12 държави, всяка от тях неспособна да се защитава самостоятелно и икономически зависима от чужбина...Къде са на САЩ, НАТО базите по света,съответно тези на Русия!?!
  • 9 СССР

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Попитали Русия дали ще влиза в нато? От Москва отговорили: КОГАТО СИ ИСКАМЕ МОЖЕМ ДА ВЛЕЗЕМ В НАТО И ДОКАДЕТО СИ ИСКАМЕ МОЖЕМ ДА СТИГНЕМ КЕФ НИ ДО ПАРИЖ, КЕФ НИ ДО ВАШИНГТОН!
  • 10 ккк

    1 1 Отговор
    Опаа,човекът с 5-те чужди езика и собствен бизнес,пак се изказа/Истината боли/. Не се ли умори ,бе колега- да засипваш този сайт с руска пропаганда? Вас троловете ,скоро ще ви забраняват със закон-така чух.
  • 11 гггг

    0 1 Отговор
    haha иска ви са да ви козирува армията на русия ..дори за мечта е тъпо ..

    като сащ стане част от Брикс тогава Русия ще стане част от нато..тоест никога

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "гггг":

    Що ве пич. Много добра идея. Направо гениално решение на съвременните глобални проблеми.
  • 13 миседниш накура

    0 0 Отговор
    голям виц
  • 14 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли":

    Виж са "истина"...Не се эанимавай с политика-тя не е эа тебе!Истината боляла...ами карай като мене-с лъжата и няма да те боли нищо!Проста работа,но...эа умни хора:)

    Коментиран от #15

  • 15 Истината боли

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Това, че ви пускам преводи от умни хора не означава, че се занимавам с политика, "проста работа"..... ха ха!

    Кажи мерси за "свежата истина"!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.