Last news in Fakti

24 Юни, 2015 08:00 1 012 1

Тайван разкрива силата на четенето

  • тайван-
  • четене-
  • подход-
  • кампания-
  • хора в нужда-
  • учене

Нов подход при четенето минимизира вредите, нанесени при масовата

В Тайван бе разработен специален подход при четене, който спечели редица академични отличия.

„Ръководеният” подход при четенето се базира на принципа на разбирането как и защо да се чете и на задълбочените техники за повишаване на читателското разбиране, изразяване и мислене. Той също така значително подобрява степента на запомняне и съхраняване на веднъж запомнената информация за по-дълго време – процеси, силно застрашени след навлизането на електронните и компютърните игри, смартфоните, таблетите и другите преносими устройства.

Алберт Уанг, председател на Фондацията Минг –Дао за култура и образовани и президент на Гимназия Минг-Дао сподели, че вярва в новия подход, доколкото според него фокусираното четене е от ключово значение за ефективното усвояване на информацията.

„Четенето е наистина само първата стъпка”, заяви той. „То отваря портал към знанието”.

Според Уанг този подход ще донесе много дивиденти на страната. Неговата същност се състои в това, че учениците биват карани да четат широк спектър от материали и след това да правят критичен анализ на прочетеното. Така се намалява процентът на наизустяването на информация, която реално остава неразбрана и неусвоена от децата и съответно лесно бива забравяна.  Подходът стимулира критичното мислене, анализирането и спомага за по-качественото запомняне на информацията.

По време на кампанията, посветена на новия подход, ученици биват карани да прочетат огромен обем от информация, като се разчита, че това ще развие и техните умения за четене.  Привържениците на метода са на мнение, че този подход ще превърне хората с проблеми с ученето в „добри читатели”, а това е правилният начин да учиш, правилният начин станеш добър лекар или университетски преподавател.

Основен двигател на подхода са организираните читателски лагери в цялата страна. „Ние насърчаваме местните деца да общуват със своите колеги от чужбина, особено с тези от Сингапур и Китай. И през последните години предоставяме възможност за комуникация и с по-бедните части на Африка и Югоизточна Азия чрез инициативата „Училище без граници””, каза Уанг.

„Чрез изграждане на навик за четене тайванските младежи демонстрират високо ниво на надеждност и изобретателност”, допълни Уанг, споделяйки, че е оптимист и вярва, че добрата практика ще се разпространи по целия свят.

„Много от нашите ученици вече са ангажирани в международни образователни кампании, подавайки ръка на хората в нужда. Ние гледаме на това като на последен завет на силата на четенето”, заяви още той.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.