31 Юли, 2015 00:45 1 038 0

Тайван напредва в борбата с трафика на хора

  • тайван-
  • трафик на хора-
  • превенция-
  • борба-
  • годишен доклад-
  • държавен департамент-
  • сащ-
  • стандарти-
  • правата на човека-
  • престъпления-
  • престъпления-
  • правителства

Страната попада в Tier 1 според Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за шеста поредна година нарежда Република Китай в Tier 1 сред останалите страни, борещи се с трафика на хора. Тайван продължава усилено да работи в тази посока, независимо от постигнатите до този момент резултати.

Докладът е своеобразен дипломатически инструмент на правителството на САЩ, чрез който се ангажират и други страни и правителства за борба с трафика на хора. Той отразява широката гама от правителствени действия в тази област. Насърчава страните да участват в диалога с цел създаване и провеждане на редица реформи, програми за превенция и защита на жертвите.

Докладът класира страните в общо три групи (Tier 1, Tier 2 и Tier 3) въз основа на степента на усилията на техните правителства да се съобразяват с „минималните стандарти за премахване на трафика”, описани в раздел 108 на Закона за защита на жертвите на трафика на хора. В Tier 1 попадат страните, които са постигнали най-големи успехи в тази област, но това далеч не означава, че изцяло са елиминирали проблема, напротив. Tier 1 посочва, че правителството на дадената страна е признало съществуването на този проблем, положило е усилия за неговото разрешаване и е в съответствие с минималните стандарти.

Усилията за превенция на престъпления от подобен характер и защита на жертвите са спомогнали за регистриране на значителен напредък през последните години. Тайван регулярно провежда конференции, семинари и работни срещи с цел повишаване на обществената информираност по темата.  Организират се и обучения на служители, прокурори и съдии. Въпреки това обаче, в Доклада се казва, че все още се забелязва по-скоро ограничено разбиране за този тип престъпления.

Сред страните в Tier 1 Тайван е една от четирите в Азиатско-тихоокеанския регион заедно с Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея. Хонконг, Япония и Сингапур са в Tier 2.

В своето изявление по време на тридневния международен семинар, посветен на Стратегиите за борба с трафика на хора и организиран от Националната агенция по имиграцията в столицата Тайпе, президентът Ма Инцзю заяви, че се радва на постигнатото, но винаги има какво още да се желае и той се ангажира да продължава са се бори в тази посока. Негова цел е да запази репутацията на Тайван като „шампион” в областта на защита на правата на човека в Азиатско-тихоокеанския регион.

На свой ред заместник-директорът на Американския институт в Република Китай заяви, че страната се откроява като лидер в региона, що се отнася до превенцията на престъпленията от такова естество и очаква Тайван да регистрира още по-големи успехи в тази област през следващите години, служейки за пример и за останалите страни в международната общност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА