24 Септември, 2015 19:17 1 085 0

Пробив в преговорите между Колумбия и ФАРК

  • фарк-
  • колумбия-
  • мирни преговори-
  • куба

До 6 месеца ще има мирно споразумение между правителството на Колумбия и бунтовниците от ФАРК

Пробив в преговорите между Колумбия и ФАРК - 1
Снимка АП/БТА

Колумбийския президент Хуан Мануел Сантос и лидерът на бунтовническата групировка ФАРК си поставиха срок от шест месеца да подпишат мирно споразумение.

Президентът Сантос и бунтовническия лидер Родриго Лондоно, известен като Томошенко, си стиснаха ръцете в Куба, където двете страни провеждат мирните си преговори от 2012 година насам.

В сряда те постигнаха споразумение за наказанието, което ще се прилага при нарушаване на човешките права, извършени по време на конфликта.

Анализатори смятаха, че този въпрос е едно от най-големите препятствия по пътя към мира.

"Ние няма да се провалим! Това е шанс за мир!", каза президентът Сантос и добави, че "на 23-ти март 2016 г. ние ще си кажем сбогом с най-дългия конфликта в историята на Северна и Южна Америка.".

"Нека да се присъединим към усилията за постигане на мир", заяви на свой ред лидерът на ФАРК Тимошенко в своя по-късна публикация в Twitter. Партизаните също така се съгласиха да предадат оръжията си в рамките на 60 дни от подписването на окончателното споразумение.

Президентът Сантос заяви още, че е дал инструкции на преговарящия екип да изчисти всички нерешените въпроси преди 23 март 2016 г. Той каза и, че това "не е лесна задача, тъй като има много спорни точки, които все още трябва да бъдат съгласувани".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства сделката като "исторически прогрес" и изрази "дълбоката си благодарност към папа Франциск за неговата морална подкрепа и успешната работа на Ватикана в търсенето на мир".

По време на посещението си в Куба, папа Франциск намекна за предишните неуспешни мирни преговори между двете страни и да ги предупреди, че " светът не може да позволи още един провал по пътя към мира."

Откакто започнаха официалните преговори за мир в Хавана през ноември 2012 г., двете страни спорят за неща като поземлената реформа, политическото участие в управлението на страната, незаконните наркотици, а сега и преходно правосъдие. Въпреки това, нито една от тези точки все още не е влязла в сила, докато и двете страни не поставят своите подписи под окончателното споразумение.

След като документът бъде подписан той ще бъде гласуван от колумбийския народ на референдум.

Докато много колумбийци приветстваха пробива в сряда, някои - сред тях жертви на ФАРК - заявиха, че тези преговори означават, че извършителите на тежки престъпления, ще останат безнаказани.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА