Last news in Fakti

19 Декември, 2015 08:00 24 712 6

Погребвани на лодки, добри скиори, робовладелци. Кои са те?

  • викинги-
  • племена-
  • история-
  • факти-
  • скандинавия-
  • воини-
  • хигиена-
  • викинг-
  • лодки

Викингите са били погребвани на лодки

Погребвани на лодки, добри скиори, робовладелци. Кои са те? - 1
Снимки: БТА/ AP

Съществуват много стереотипи за викингите. Някои от тях са верни, но има и такива, които не отговарят на историческата истина.

Викингите обитават през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия. Те са забележителни мореплаватели и земеделци. От началото на VI до средата на XI век различни племена на викингите напускат родните земи и предприемат походи.

Сериалът „Викинги“, излязъл на екран през 2013 година, предизвика фурор и спечели множество награди. Любопитен е начинът на живот на викингите и техните обичаи, но ето няколко неща, които може би не знаете за тях:

Викингите са известни със своята безупречна хигиена

Между плаванията с лодки и обезглавяването на враговете, викингите са били изключително старателни по отношение на личната си хигиена. Макар в някои филми и телевизионни продукции режисьорите да създават представа, че те са мръсни, потни и миришещи, това не е исторически правдоподобно. Открития на видни археолози разкриват, че те са разполагали с гребени, бръсначи и различни принадлежности за лична хигиена (включително клечки за уши, направени от животински кости). Освен това те са се къпели поне веднъж седмично – повече от много европейци по това време – и са се радвали на естествени горещи извори.

Викингите са били погребвани на лодки

Лодките и плаването са тясно свързани с викингите и тяхната история. За тези племена и народи е била изключителна чест когато умрат, да бъдат погребани на плаваща лодка. В скандинавската религия храбрите воини били погребвани в лодки, за да достигнат крайната си дестинация по пътя към безсмъртието. Храбрите воини и изтъкнатите жени били полагани в кораби и лодки, заобиколени от оръжия и ценни стоки. Понякога дори жертвани роби, пише History.com.

Викингите са били активни в търговията с роби

Като говорим за роби – викингите са забогатели от търговия с роби. По време на похода си към англо-саксонски селища те пленяват част от местното население. След това тези роби са били продавани на огромни „пазари“ за роби в Европа и Близкия изток.

Отношението към жените

Жените още от 12-годишна възраст се залавяли в домакинството и се грижели за дома и челядта, докато мъжете воювали. Въпреки това жените се радвали на много повече права и привилегии, отколкото в други краища на света по това време. Те можели да наследяват имущество, да поискат развод и да възстановят зестрата си, ако бракът приключи.

Мъжете прекарвали по-голямата част от времето си в земеделие

Този факт може да е разочарование за някои, но е истина – въпреки че са били добри и смели бойци, мъжете прекарвали по-голямата част от времето си в земеделие. Огромна част от викингите се грижели за земята си, а освен това имали и свине, овце и кози, на които също отделяли огромна част от времето си, за да осигурят препитание на семействата си.

Викингите – добри скиори

Скандинавците са създали примитивни ски още преди 6000 години. Викингите разглеждали възможността да покарат ски като възможност за отдих от ежедневните задължения. Те дори почитали бога на ските – Улр.

Русото винаги е на мода

Когато чуем думата „викинг“, веднага си представяме висок и рус войн, държащ оръжие и готов да нападне. Мъжете, които се раждали с черна коса, използвали специален сапун, за да се изрусят.

Никога единни

Викингите не са били единни като група. В действителност, най-вероятно те дори не са се наричали „викинги“ помежду си. Терминът обрисува всички скандинавци, тръгнали на поход към нови земи. В тези времена, обаче, земите са били населявани от датчани, шведи и норвежци – смесица от племена и народи, които често воювали помежду си – когато не са били заети с предизвикване на хаос по чужди брегове.

Викингите обожавали поезията

В представите ни викингите може да са варвари, издаващи нечленоразделни звуци, но всъщност те са обожавали поезията, пише History News Network. Без съмнение викингите са интересни за историци и любители. Митове и легенди се пишат за тях, а според някои историци те са открили Америка 500 години преди Колумб.

Освен това – в контраст с представите ни за тях – викингите не са носели шлемове с рога. Малкото намерени шлемове, датиращи от това време, са без рога. Има няколко сгрешени представи, свързани с викингите, но тази със сигурност е най-разпространената.

Кръвожадни пирати и смели завоеватели, викингите всяват страх и ужас и много народи в Средновековието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    9 1 Отговор
    Много завладяващ е серийният филм за тях -наистина интересен и ти се иска да не свьршва. . .Препорьчвам всеки,който обича такива филми да го гледа.
  • 2 Коко Динев

    1 1 Отговор
    Защо не написахте, че прословутата "тройка в секса" произлиза от техните нрави и обичаи??
  • 3 Келта

    1 0 Отговор
    Известните мечове, наречени Улфберт, са изработвани от стомана, която е "открита" чак през индустриалната революция. Били са доста добри ковячи

    Коментиран от #4, #5

  • 4 :) :) :)

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Келта":

    Всъщност стоманата, използвана за тези изключително редки мечове не е открита нито от викингите, нито от индустриалната революция. Става въпрос за високовъглеродна стомана получавана от стопилка при много висока температура, която арабите използвали широко. Търговските отношения на Викингите достигали арабския полуостров. По-познатото име на въпросната стомана е "дамаска", а липсата на примеси се дължала на високата температура на топене на желязната руда, при което всички ненужни вещества се отделят и изчистват механично, като доизчистването се извършва в процеса на ламиниране при коването.

    Коментиран от #6

  • 5 Олф

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Келта":

    Металургията и ковашкото искуство са научилч от древните Турки
  • 6 Олф

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от ":) :) :)":

    Арабите купуват или поробват Мемлутците които са майстори на оръжиута и стоманата родината на стоманата е Тува където при раскопки в северен Енисей и Лена е намерен и най древният стоманен меч на около 7 000 години прото Туркски поселища от където започват раселването на Турко Татарски и нау интересното и пра Българи и Монголски народи истински стоманени оръжия в рътцете на Атила попилява Римската империя които изпозвали железни и бронзови оръжия, по късно ритцарството е унищтожено от стоманените остриета на Маджари, Кумани, Татари които много лесно провиват на Европабронета на живите консервени тенекии...жалко че тия неща не говорят и къде е местото на Българина от древноста...Китай използва ЖуаЖуаните (Турко-Алански) пра племена за изработването на своите оръжия