Last news in Fakti

24 Януари, 2016 17:39 2 391 0

11 военни арестувани за планиран преврат в Буркина Фасо

  • буркина фасо-
  • преврат-
  • арестувани-
  • военни-
  • полицейска акция-
  • оръжеен склад

Арестът е извършен при полицейска акция в склад за оръжия край столицата Уагадугу

Властите в Буркина Фасо са арестували 11 бивши членове на президентската гвардия, взели участие в опита за преврат миналата година, са арестувани при полицейска акция в склад за оръжия край столицата Уагадугу, съобщи Ройтерс.

Гвардията бе един от стълбовете на режима на сваления президент Блез Компаоре.

Щурма на оръжейния склад идва по-малко от седмица след като бойци на Ал Кайда убиха 30 души, много от които чужденци, в нападения срещу столицата Уагадугу. Атаката подчерта предизвикателствата пред сигурността за новия президент Марк Каборе.

По думите на представителя на армията на Буркина Фасо Махамади Бонкоунгу, арестуваните са били членове на екипа „РСП“ (президентската охрана), който е бил разформирован, след като за кратко завзе властта в провалилия се преврат през септември.

Длъжностни лица от армията се опитаха да омаловажат количество оръжия, намерени и конфискувани по време на операцията, като заявиха, че калашниците и гранатометите не са били заредени.

Бонкоунгу призова жителите на страната към „сътрудничество с властите“ и добави, че полицията все още издирва 15 военнослужещи, свързани с опита за преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА