Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 14:04 1 533 0

Историческа среща между папата и руския патриарх

  • папа-
  • патриарх-
  • среща-
  • историческа-
  • франциск-
  • кирил

Безпрецедентната среща ще бъде в Куба

На 12 февруари папа Франциск ще се срещне с патриарха на Москва и цяла Руския, Кирил. Вестта за историческата среща бе дадена от директора на Ватиканския пресцентър, отец Федерико Ломбарди, на специално свикана за събитието пресконференция, съобщи радио Ватикана.

„Срещата ще се проведе на международното летище „Хосе Марти“ в Куба, където Светия отец ще кацне на път към Мексико и където Московския патриарх е на официална визита“, посочва съвместно комюнике на Светия престол и Московската патриаршия. По време на срещата двамата духовни водачи ще проведат частен разговор, който ще приключи с подписването на съвместна декларация.

„Тази среща на примасите на Католическата църква и Руската православна църква, подготвяна от дълго време, ще бъде първата в историята и ще бележи един важен етап в отношенията между двете Църкви. Светият престол и Московската патриаршия пожелават тя да бъде и знак на надежда за всички хора с добра воля и приканват всички християни да се молят горещо Бог да благослови тази среща, за да донесе обилни плодове“, се чете още в съвместното комюнике.

Разговорът между двамата примаси ще продължи „два часа“, посочи отец Ломбарди, като уточни, че при размяната на дарове към тях ще се присъедини и кубинския президент Раул Кастро. В първата историческа среща между Римския първосвещеник и Московския патриарх, освен подписването на съвместна декларация ще бъдат отправени и обръщения.

Раул Кастро ще посрещне папата на пистата на международното летище на Хавана и след около три часа ще го придружи отново до папския самолет, с който светия отец ще се отправи към Мексико Сити.

„Папа Франциск и Кирил ще се срещнат след около две годишна подготовка на срещата. Куба е едно „неутрално място“, но много важно за двете страни, защото е кръстопът в съвременния свят и своето развитие и е място добре познато на Руската православна църква, но също и на Светия престол, след три папски визити от 1998 до днес“, каза отец Ломбарди

Ватиканският говорител поясни, че от своя страна „Вселенския патриарх Вартоломей I, информиран за срещата между папата и патриарх Кирил, е изразил своето задоволство и радост за тази прегръдка между главата на Католическата църква и тази на най-многобройната православна общност в света“.

Вече дълги години се говори за възможността за среща между папата и Московския патриарх. Визитата в Москва остана нереализираната мечта на Йоан Павел II. Въпреки икуменическата отвореност на папа Войтила, който в своята Енциклика Ut unum sint, показа готовността си да се обсъди упражняването на примата на Петър, все още много врати останаха затворени. Не може да се забрави, че за руските православни полския произход на папата беше виждан като препятствие: отношенията между руснаците и поляците невинаги са били сред най-добрите и Епископът на Рим родом от Вадовице беше описван като „католически завоевател“. Тези отношения се изостриха още повече след решението на Йоан Павел II да основе католически диоцези в Русия.

С избирането на богослова Бенедикт XVI за Свети Петров наместник хипотезата за срещата между двамата примаси бе по-вероятна, но не се реализира. Междувременно на московския патриаршески престол, след смъртта на Алексей II, се изкачва Кирил. Руският патриарх има юрисдикцията над две трети от двеста милиона православни по света. Срещата му с папа Франциск в Хавана е една нова важна стъпка към „размразяването на отношенията“, което несъмнено ще има последствия не само за отношенията между католицизма и православието, но и за мира по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА