13 Юни, 2016 20:13 2 168 0

Етиопия и Еритрея се обвиняват взаимно за сблъсъци по границата

  • еритрея-
  • етиопия-
  • война-
  • граница-
  • конгликт-
  • сблъсъци

Не е ясно защо сраженията в неделя са били подновени

Етиопия и Еритрея се обвиняват взаимно за сблъсъци по границата - 1
Снимка Архив АП/БТА

Етиопия и Еритрея си размениха обвинения за това, кой е започнал неделните боеве, които се разразиха на оспорваната си граница, съобщи Би Би Си.

Министърът на информацията на Етиопия Гетачю Реда описа сблъсъците в областта Церона като "инициатива на Еритрея".

По-рано правителството на Еритрея заяви, че Етиопия е започнала атаката.

Мирното споразумение, подписано през 2000 г. приключи двугодишната война на границата между двете държави, но то така и не е напълно спазено. Оттогава двете страни нито са във война нито имат мирни отношения.

Жителите от етиопската страна на границата в неделя са съобщили за стрелба и мащабно движение на войски и артилерия към границата. Има сведения, че сблъсъците са продължили и в понеделник сутринта, но нито една от страните не спомена дали има жертви.

Не е ясно защо сраженията са били подновени. Но през последните месеци двете страни засилиха враждебната реторика, като последният вербален залп дойде от президента на Еритрея - Исаяс Афеверки по време на тържества за отбелязване на 25 години от независимостта на страната. Тогава той обвини Етиопия, че е враждебно настроена към суверенитета на Еритрея. По-рано тази година министър-председателят на Етиопия Хайлемариам Десалег пък заяви, че страната му е готова да предприеме "пропорционални военни действия срещу Еритрея" за това, което той определи като "непрекъсната провокация и дестабилизация на Етиопия".

По време на конфликта 1998 - 2000 г, който се водеше за точното местоположение на границата загинаха около 80 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА