Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 11:51 1 125 1

Световното население става 7 млрд. до месец

  • население-
  • оон
Световното население става 7 млрд. до месец - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато в Западна Европа, Япония и Русия се тревожат за притеснително ниското ниво на раждаемост и застаряването, останалата част от света не спи и до месец се очаква населението на нашата планета да надмине 7 милиарда души. Според експерти по световна демография на ООН на 31 октомври ще се роди жител № 7 000 000 000, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

В африканските страни, особено тези на юг от Сахара, раждаемостта и бедността са най-високи. Годишно там се появяват на бял свят около 900 млн. деца, но до 40 години цифрата може да набъбне до 2 лимиарда годишно. Според експерти от Ню Йорк именно там ще е новият „бейби бум“. Африканските страни, както и Пакистан, и Афганистан, ще имат все по-големи трудности да изхранват нарастващото си население, както и да му осигуряват вода, подслон и работа.

Китай и Индия отдавна се борят с подобни проблеми и са минали границата от 1 млрд. души на жителите си.

Към 2025 г. около 1,8 млрд. души ще живеят при остър недостиг на вода. Тогава планетата Земя ще обитават 8 млрд. души, показва прогнозата на ООН. 10-милиардният жител ще се роди към 2083 година.

Цифрите може и да не са такива, ако се вземат мерки за ограничаване на раждаемостта, особено в местата, където нейна спътница е бедността. Светът вече се е сблъскал с предизвикателството да се справи с в пъти увеличаващо се население, но занапред трудности ще идват от поскъпването на храните, петрола и природното замърсяване. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HighTorquePower

    1 0 Отговор
    "...на 31 октомври ще се роди жител № 7 000 000, пише британският..." - да сложим още 3 нули все пак? The world's population is due to reach 7 billion on Oct 31, according to the UN Population Fund.