Last news in Fakti

1 Октомври, 2016 18:04 1 979 4

Ирационалните отношения на САЩ със Саудитска Арабия

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • ирационални-
  • 11 септември-
  • вето-
  • барак обама

Унизително поражение за администрацията на Обама

Ирационалните отношения на САЩ със Саудитска Арабия - 1
Снимки: БТА/ AP

За пръв път от близо седем и половина години управление на Барак Обама, Сенатът отхвърли вето, наложено от държавния глава. Законопроектът, известен като JASTA – Правосъдие срещу спонсорите на терористични атаки – дава право близките на жертви на атентати да вкарат в съда чужди правителства, ако имат подозрение за тяхно участие.

The National Interest написа в свой коментар, че отношенията на Съединените американски щати със Саудитска Арабия са ирационални.

С 97 на 1 гласа бе отхвърлено ветото на Барак Обама, което е унизително поражение за администрацията на държавния глава, чийто втори мандат е към своя край. Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест определи решението на Сената като най-срамното нещо, правено от 1983 година насам.

В един момент Саудитска Арабия е най-важният партньор на американците в регион, раздиран от конфликти и тероризъм. В следващия на страната се гледа като престъпна такава, спонсорираща терористи.

Първо сенаторите се доверяват на Рияд да използва US оръжия – в съответствие с международните закони – а след това съюзниците биват определени като съучастници, които да станат финансово отговорни за атентатите от 11 септември 2001 години, променили геополитическия климат в световен мащаб за години напред.

Ирационалните отношения на САЩ със Саудитска Арабия

Ако крал Салман и принц Мохамед са объркани относно решенията на Вашингтон, то няма да са единствените. За американците изглежда не е проблем първо да продадат танкове „Ейбрамс“ на стойност 1.15 милиарда долара, а после да нарекат Саудитска Арабия съучастник в атаките от 2001 година.

Това е не само иронично, но и ирационално. Саудитска Арабия вече гледа на Съединените американски щати с подозрение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fuck nazis

    1 0 Отговор
  • 2 Картър

    0 1 Отговор
    Поздравявам Сената, арабелията са абсолютни престъпници. Купуват от България оръжие и го дават на Идил. После, ние виновни.
  • 3 Фактите

    1 0 Отговор
    Някой учуден ли е???? Нормално е за подлата и алчна политика на САЩ...нищо ново...
  • 4 съучастник в атаките

    0 0 Отговор
    97 на 1 гласа си е бая разлика. Килъри сега като спечели изборите да не вземе да им накъса догодина чаршафите... То станаха много алтернативните източници на Е и нефта вече няма да ги храни, нито да ги пази!