Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 18:31 1 207 0

Нищят Тимошенко и за убийство

  • украйна-
  • тимошенко

Украинската прокуратура започва ново разследване срещу експремиера Юлия Тимошенко, която в момента е зад решетките – този път името й е замесено в убийството на важен депутат от 1996 година, предаде РИА Новости. Става дума за влиятелния бизнесмен и политик Евгений Шчербан, който бе застрелян със съпругата си на летището в Донецк. Убийците им били преоблечени като полицаи и така стигнали до частния самолет на семейството, за да дръпнат спусъка.

Вече има осем осъдени по делото през 2002 година, а изнесени от Уикилийкс американски доклади разкриват, че покушението е поръчано от бившия премиер Павло Лазаренко. Причината е, че Шчербан не се вслушвал в разбиранията му за бизнеса с природен газ.

Лазаренко излежава в американски затвор присъда за злоупотреба и  пране на пари. Подобни обвинения идват и от Украйна, както и за поръчителство на убийството на Шчербан и на шефа на украинската национална банка. САЩ обаче не разрешава екстрадицията, тъй като между двете държави няма подписан документ, който да урежда такива въпроси.

Заместник-главният прокурор на Украйна твърди, че разполага с показания, от които става ясно, че убийството на бизнесмена е платено от Лазаренко и Тимошенко. Свидетелят е американци, но разполага с документи.

Юлия Тимошенко вече получи присъда да лежи зад решетките заради подписването на неизгоден газов договор с Русия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА