Last news in Fakti

26 Март, 2017 01:16 3 581 0

Учени установиха възрастта на Амазонка

  • амазонка-
  • възраст-
  • река-
  • южна америка

Най-пълноводната река в света съществува от най-малко 9 милиона години

Учени установиха възрастта на Амазонка - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Амстердамския университет и от Бразилския университет установиха, че най-пълноводната река в света Амазонка се е образувала преди най-малко 9 милиона години.

Учените са направили геохимичен и палинологичен анализ на речните наноси и утаячни пясъци чрез сондажи. Резултатите показали значителна промяна в седиментния състав и остатъчната растителна маса по време на късния Миоцен (преди 9,4 - 9 млн. години). Така те открили, че в този период е имало голяма промяна на водоизточника в тропическите низини под Андите.

Амазонка осигурява една пета от общия отток на прясна вода в световния океан и има най-големия водосборен басейн от всички останали реки на планетата. Образуването на реката преди милиони години е било ключов момент в преобразуването на палеогеографията на Южна Америка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА