29 Април, 2017 10:06 2 005 0

7.2 по Рихтер удариха Филипините

  • филипини-
  • земетресение

Тихоокеанският център за предупреждение обяви за опасност от цунами чак до Индонезия

7.2 по Рихтер удариха Филипините - 1
Снимка: Shutterstock

Силно земетресение с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер разтърси южната част на Филипините. Трусът е причинил щети на сгради и е принудил хиляди жители да напуснат домовете си, предаде ДПА, като се позовава на местните власти.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че трусът бил на дълбочина от 10 км и с епицентър 57 км югозападно от град Сарангани на остров Минданао, най-големия в южната част на архипелага. Няма данни за пострадали.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами обяви за опасност от големи вълни чак до Индонезия, съобщи "Ройтерс". Според американския център има риск от опасни вълни на разстояние до 300 км от епицентъра. Но шефът на филипинския сеизмологичен институт заяви за "Ройтерс", че не е издавано предупреждение за цунами и не се налага евакуация. Все пак институтът е отправил препоръка хората да стоят далеч от брега.

Таванът на търговски център в град Генерал Сантос се е срутил, а прозорците и вратите са се разтрошили в резултат на труса, както се вижда от снимки на местни жители. Стара сграда на градския пазар се е срутила, а електричеството за кратко е било прекъснато, съобщи ДПА.

Хората излезли масово от домовете си на улицата по време на земетресението, но след това повечето се прибрали и няма признаци за паника. Според представител на властите в провинция Давао хората на брега видели как водата се отдръпва навътре и после се връща обратно към нормалното, предаде "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА