Last news in Fakti

3 Юни, 2017 20:26 3 181 19

Клонинг на НАТО в Близкия изток

  • nato-
  • нато-
  • оръжие-
  • иран

Ислямската република има превес по повечето показатели

Клонинг на НАТО в Близкия изток - 1

Анализатори считат, че безпрецедентната оръжейна сделка (360 млрд. долара), която сключи Саудитска Арабия със САЩ е необходима за Риад, ако кралството желае да оглави METO. Военният сунитски блок, който се предвижда да бъде създаден през 2018 г., ще се нарича Middle East Treaty Organization (МЕТО), по подобие на NATO (North Atlantic Treaty Organization).

Това пише в профила си във Фейсбук Владимир Чуков.

Арабски експерти са на мнение, че вероятно близкоизточният военен блок ще копира структурата, функционалността и естеството на връзките или още по-хлабави, създадени между 28-тe страни-членки на Северноатлантическия договор.

Някои експерти предполагат, че оръжейната сделка има за цел да възстанови баланса на въоръженията между Саудитска Арабия и Иран, срещу който реално е насочен новия военен блок. Ислямската република има превес по повечето показатели, а именно:

Показатели Иран Саудитска Арабия
Редовна армия 545 000 235 000
Резервисти 1, 8 млн. 25 000
Танкове 1616 единици 1142 единици
ВВС 137 самолета 177 самолета
ВМС 398 бойни съда 55 бойни съда
Бюджет $ 6,3 млрд. $ 56 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    21 16 Отговор
    По принцип Ойропа вече поне 50 години не е в състояние да води глобална война, а и се кози на ФАЩ, така че е и в противовес на ЕС!!!
    Многокомбинативна е тази схема.
    А НАТО е пред разпад...

    Коментиран от #5, #7

  • 2 55555

    22 12 Отговор
    Путин и чичо Китай ще ги затрият, пъргавите китайчета не обичат разни лоени топки в чаршафи да се правят на господарчета а руснаците също не ги харесват, въбобще да си мургав, лош и дебел не вярвам да харесва на някой
  • 3 Варна

    27 5 Отговор
    Изключително опасна ситуация!
    Да заредиш с оръжие джихадисти каквито са саудитците е равносилно на Трета Световна Война. Тези същите наливат милиарди в останалите мюсюлмански страни с цел да ги превърнат отново в шериат.
    Към момента наливат огромни средства в Турция, като сподвижници на Ердоган. А това означава че сме много застрашени. Който има съмнения в думите ми да се поразрови в нета за да разбере какви порядки имат Саудитска Арабия.
    Там все още обезгавяват на улицата без съд и присъда и това е държавна политика. Поровете се има записи

    Коментиран от #4

  • 4 55555

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Единственото решение е страни от ЕС да почнат да заемат обективна позиция, което означава излизане от НАТО, която в момента е терористична организация и публично поставяне на темите на дневен ред - изолация на С. Арабия и други държави отговорни за тероризъма, ама явно докато Путин не започне да изстрелва ядрени ракети няма да стане нищо
  • 5 Путинонефил

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Тия ги слушахме през 80: то не бяха ватенки с комунизъм, псевдоинтелектуалци дето им се привиждаше залеза на запада, световни революции и пр. Какво стана накрая? Гнилият капитализъм още си гние, а Сесере се пренесе в небитието. Най-върлите комунисти се превърнаха в най-лакомите капиталисти. Русия остана без по-голямата част от европейските си колонии и сателити. Та не се знае кой по-напред ще се
    разпадне.

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост читател

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Найш ли от кога го чакат НАТО да се разпадне? И то си стои.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост читател

    27 7 Отговор
    И не знам къф ви е зора да се разпадне ЕВропа и НАТО? Да идем при руснаците.Нали не се заблуждавате , че както преди , ще ни заливат с газ и петрол на безценица и в замяна ще си продаваме цигарите и консервите там? Нищо от преди няма да се върне. Руснаците сега са едни от най-яростните капиталисти и не им дреме за нас. Както и на всички останали. Спасяването ни е единствено и само в нашите ръце.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Kcaniba

    17 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гост читател":

    То е нещо като ордена на Тамплиерите, твоето НАТО - няма срещо кого да си бори (СССР и Варшавският Договор, срещо които бе създаден този миролюбив блок, не съществуват от 1989), но има какво да усвоява, като 2-3% от ВВП, от всеки член, като и закупуване на необходимите дивайси от страната , която после ще им продава и софта, и подръжката и реновациите и апдейта и ще обучава контингента - за доларес!!!
    Панимаеш матрьошка
  • 10 Kcaniba

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "Гост читател":

    Оди при арабелите, турците и т.н.
    Като не знаеш - там ти е мястото

    Коментиран от #19

  • 11 да се вземе предвид

    13 7 Отговор
    В крайна сметка няколко ядрени ракети могат да заличат С. Арабия и да решат проблема, ако той стане прекалено голям. Може и да се действа по-хуманно, тоест ликвидиране на сегашното управление в тая тъпа гаджалска дължава - всичкото "благородници" под ножа и създаване на светска република.
  • 12 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Путинонефил":

    Що? Кой предполагаш ще се разпада? То не остана. Май само САЩ като държава без нация, ЕС - като смес на много нации и НАТО, като каквото е там, неравнопоставeно следващо интересите на членовете си. А и 80-те са вече много назад във времето. Времето в което Китай беше страна от третият свят.

    Все ми се струва, че ако или по-скоро когато думите на Kcaniba станат реалност, Европа и Светът ще вземат глътка свеж въздух.
    Не ми се вярва обаче САЩ за изпуснат златната кокошка, но напоследък взеха да стават много непредсказуеми, нагли и прекалено много взеха да си вярват и да подценяват всички останали.
  • 13 гост

    18 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гост читател":

    Няма "наши ръце", не разбираш ли? България няма шанс докато ЕС и НАТО са машата в ръцете на САЩ. Единственият вариант е в Европа, но не против Русия. Всъщност сега Русия в основният "враг", утре ще е Китай. Въпросът е: искаме ли да сме врагове с Русия и Китай, само и само да угодим на САЩ и то без никакви дивиденти за нас? Глупост пълна!
  • 14 onq s konq

    12 12 Отговор
    Най-добре е нещата да се оставят да се оправят от самосебеси-имам предвид че процедурата по излизане от НАТО е доста дълга и сложна ,а СЛЕД КАТО НАТО ЩЕ СЕ РАЗПАДА СЪВСЕМ СКОРО,просто няма смисъл да се занимаваме с глупости.Същото е и със Руските санкции-те и тъй и тъй нямат никакъв ефект върху Русия/само Путин си го мести от единия в другия/,така че НЕКА СИ СТОЯТ-даже са полезни,защото направиха Русия "САМОДОСТАТЪЧНА ДЪРЖАВА",т.е. да си произвежда всичко и да не зависи от внос!
  • 15 Туз

    10 0 Отговор
    А някой дали попита еврейте дали са съгласни?
    Силно се съмнявам, че организацията ще е насочена към Иран, по-скоро е към Израел.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мутата

    4 6 Отговор
    Много съветски мнения, никаква логика...
    Тролчета си тролят и мечтаят да се разпадне НАТО и да се възроди Варшавския договор и каскетите...

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мутата":

    Дааа, прав си ... няма АБСОЛЮТНО никаква логика и следствие между сегашното състояние на ЕС, респективно България и интересите на САЩ в региона. Всичко е свързано САМО и ЕДИНСТВЕНО с националните интереси на държавите членки.

    За сметка на това си в голяма грешка в предположението, че някой си мечтае за възраждане на Варшавският договор. НЕ!

    Просто мечтата е за реален договор между равнопоставени държави, без идеи от сорта "Европа на две скорости" и без постоянно тотално загърбване националните интереси, за сметка на чужди такива.
  • 19 Гост читател

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    Много си прост. Дай ми доводи,докажи тезата си, не ми говори общи приказки.