2 Юли, 2017 10:53 6 449 13

Специалните части SAS са убивали цивилни

  • афганистан-
  • великобритания-
  • спецчасти-
  • sas
Специалните части SAS са убивали цивилни - 1
Снимка: АР/БТА

Британските специални части SAS са убивали цивилни хора в Афганистан в периода 2010-2013 г., съобщи вестник The Times позовавайки се на източник, работещ във военната полиция. Един от отрядите на SAS по време на нощните си обиколки по домовете на мирни жители, заподозрени във връзки с талибаните, вместо да ги арестуват са ги убивали. В докладите сътрудниците на британските спецчасти са посочвали, че операциите са водени основно от сътрудници на специалните части на Афганистан и твърдят, че последните са правили снимки с вече мъртви граждани, в чийто ръце са поставяни пистолети Макаров, които често са се използвали от командирите на афганистанските отряди. В телата на част от убитите обаче са намерени патрони от оръжия, които се ползват от британската армия, а понякога в рапортите е упоменат един и същи номер на оръжията на убитите.

Разследването, което е започнало през 2014 г. с кодовото име Nortmoore, проследява 675 случая на неправомерни действия на специалните части SAS и обхваща тригодишен период (2010-2013 гг.). По 90% от случите разследванията са приключили, съобщава Министерството на отбраната на Великобритания. „Кралската военна полиция не намери доказателства за престъпно поведение на британските въоръжени сили разположени в Афганистан”, съобщават от ведомството.

Следствените действия трябваше да продължат до 2021 г., но Министерството на отбраната на Великобритания е взело решение те да приключат още това лято.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    58 6 Отговор
    Някой да е учуден от това варварство...То да е било само в Афганистан..
  • 2 mediator37

    55 3 Отговор
    При този морален облик на SAS не виждам защо да критикуваме моралния облик на SS.
  • 3 Гнида

    42 1 Отговор
    От Европа с любов. ......
  • 4 FURY

    49 5 Отговор
    за това всеки ден в англия я бомба ще гръмне я кола ще блъсне хора...за спомен от безчинствата на англииската паплач обрала света...а помни ли някой какво са правили в индия?????
  • 5 Kcaniba

    29 5 Отговор
    инак, все Русия им крива....
    Варвари!!!!
  • 6 Барчо

    13 5 Отговор
    Те са сталинисти. Няма човек, няма проблем.
  • 7 БУМ БАМ

    24 3 Отговор
    САМО АКО ЗНАЕТЕ КВО ОЩЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЯТА НА НАТОВСКАТА КОАЛИЦИЯ .....РУСНАЦИТЕ КЪТ БЯХА В АФГАНИСТАН НЯПРАУ БЯХА КЪТ АНГЕЛИ И СЕ БИЕХА МЪЖ СРЕЩУ МЪЖ И НЕ ПАДНАХА ТОЛКОЗ НИЗКО КЪТ ТИЯ ДА УБИВАТ ЖЕНИ ДЕЦА И ЦИВИЛНИ.БИТКАТА БЕШЕ ЕДИНСТВЕНО НА БОЙНОТО ПОЛЕ.
  • 8 ккк

    9 2 Отговор
    Четох Господари на войната - от Крис Райън той пише че е САС аджия с отклонения от войната и ги описва тия работи как убиват семейство с малък бизнес след вечерния час и го обират.... и др работи пише който според мен са истина, но неудобна за политиците. Има я книжката ако някой му се чете за това каво ги карат да правят войниците
  • 9 оня

    4 5 Отговор
    Поне SS трепеха отрепките, а сега отрепки управляват държавата ни. За това сме на това положение.
  • 10 ели

    7 2 Отговор
    Всичко е нормално те имат право на всичко нещо повече;Американците (с извинение за израза) пикаеха върху труповете им.
  • 11 Пазарен Либерализатор

    5 3 Отговор
    Какво значи цивилни-без отличителни униформи? Афганците са на херца от деца, задръжки никакви, в началното училище ги обучават как се стреля с калашник и как се навива взривател. Там и "великата" руска армия яде бой дълго време. Няма екскурзии в района. :) САЩ се опитаха да заменят маковите плантации с маслодайна роза, ама розовото масло хем няма цена, хем не става за пафкане...
  • 12 Лвке

    0 0 Отговор
    Победителят пише историята
  • 13 Лвке

    0 0 Отговор
    И на колегата първи са били Франция