Last news in Fakti

18 Юли, 2017 01:45 4 122 0

Паяци ходят като мравки, за да се спасят

  • паяк-
  • мравка-
  • мрежа

За да избегнат хищници, скачащите паяци имитират пълзенето на мравки

Паяци ходят като мравки, за да се спасят - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора се страхуват повече от паяци, отколкото от мравки. Но за хищните насекоми мравките са сериозен опонент - те щипят, хапят, отделят мравчена киселина, съобщи UPI.

Някои паяци си дават сметка за този страх от мравките и го използват в своя изгода. За да избегнат хищници, скачащите паяци имитират пълзенето на мравки.

Повечето примери за мимикрия са свързани с формата и цвета. Например молците наподобяват по външния си вид пеперуди. Скачащите паяци не заприличват на мравки, но имитират пълзенето им.
Учени от Корнелския университет използвали високоскоростни камери, за да заснемат ходенето на мравки и скачащи паяци. Било забелязано голямо сходство в начина им на придвижване.

Паяци ходят като мравки, за да се спасят
Снимка: Royal Society B

Снимките показали, че паяците често правели паузи и повдигали две от крачетата си, за да заприличат на антени по главите на мравки.

Тези трикове допринасят скачащият паяк да изглежда като мравка за хищниците, които не могат да обработят визуалната информация толкова бързо, колкото високоскоростната камера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА