Last news in Fakti

6 Февруари, 2018 14:38 2 210 2

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)

  • малдиви-
  • абдула ямин-
  • мохамед нашид

Обявените мерки задълбочават допълнително кризата в Малдивите

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение в страната, което ще продължи 15 дни, предаде Reuters.

Извънредното положение засилва правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране. Правителството ще има и допълнителни правомощия да разпорежда претърсвания и запориране на имущество.

Обявеното извънредно положение задълбочава кризата в архипелага, намиращ се в Индийския океан.

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)

Миналата седмица Върховният съд анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания. Съдът настоя за освобождаването на онези, които се намират в ареста. Мотивите му за това решение бяха, че присъдите са били политически.

Президентът на Малдивите обаче отказа да изпълни заповедта на съда и отправи предупреждение срещу всякакъв опит да бъде свален или арестуван. Държавният глава прати и три писма до Върховния съд, в които го призовава да промени решението си за освобождаването на опозиционерите.

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)

Върховният съд освен това постанови миналата седмица в парламента да се върнат 12 депутати, отстранени след като се отцепиха от партията на Ямин. Това решение позволява теоретично на опозицията да си върне абсолютното мнозинство в парламента, наброяващ 85 депутати. Така тя може да свали правителството и президента.

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)

Репресиите, извършвани от президента над опозицията в последните години, навредиха на имиджа на Малдивите като райска и луксозна туристическа дестинация. Архипелагът наброява 400 000 жители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баси

    0 2 Отговор
    Тоя да не управлява чрез герб франчайзинг ?
  • 2 МПД

    0 0 Отговор
    и там се гласи арабска пролет !