Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 18:31 1 620 1

Президент под прицел (СНИМКИ)

  • африкански национален конгрес-
  • джейкъб зума-
  • южна африка

Управляващата партия в Южна Африка поиска държавният глава Джейкъб Зума да подаде оставка

Президент под прицел (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Южноафриканският президент Джейкъб Зума трябва бързо да напусне поста, за да може Южна Африка да се придвижи към политическа стабилност и икономическо възстановяване, заяви днес управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК), цитирана от Reuters.

Националният изпълнителен комитет на АНК реши да "отзове" Зума на маратонско заседание, завършило през нощта, каза генералният секретар на партията Ас Магашуле.

Зума се е съгласил да се оттегли и е поискал да остане на поста още няколко месеца, но Магашуле каза, че комитетът е отхвърлил това предложение, защото е искал бързо да се справи с несигурността по въпроса с лидерството.

Президент под прицел (СНИМКИ)

АНК очаква "миролюбиво решение" и "е очевидно", че партията иска вицепрезидентът Сирил Рамафоза да замени Зума, каза Магашуле.

Той заяви, че очаква Зума да отговори утре на решението.

Според южноафрикански медии, които цитираха неназовани източници от АНК, Зума е поискал държавна охрана за семейството си и плащане на съдебни такси.

Президент под прицел (СНИМКИ)

Президент под прицел (СНИМКИ)

Зума, който дойде на власт през 2009 г., изпълнява втори петгодишен президентски мандат. Той е дискредитиран от корупционни скандали, отслабили популярността на управляващата партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    1 0 Отговор
    Слугите на ФАЩ започнаха да ги гонят повсеместно