Last news in Fakti

9 Март, 2018 18:27 1 731 10

България иска по-високи вноски в ЕС

  • българия-
  • владислав горанов-
  • ес

Това беше обявено от министъра на финансите Владислав Горанов

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Това се разбра от думите на министъра на финансите Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, пише ДИР.бг

На въпрос доколко България може да си позволи да задели като процент от бюджета за вноската в ЕС той отговори, че не са правени прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10% от сегашния бюджет, е постижимо на фона на ползите от тази политика.

За нас всички опции да преодолеем новите предизвикателства след Брекзит са отворени. Споделяме, че с оглед запазването на кохезионната политика и общата селскостопанска политика може да се наложи увеличение на вноските и сме готови да подкрепим едно подобно решение, посочи министърът при влизането си за срещата.

По думите му ограничаването на кохезионната политика и фокусирането й само върху най-бедните райони ще намали интереса на големите държави към нея и представлява риск за самата кохезионна политика.

Има региони в някои от нетните донори, в които дори да се ограничи кохезионната политика, ще трябва федералните правителства на тези държави да компенсират недостига в средства на тези провинции или региони, които ще бъдат извадени от тази политики, каза Горанов.

Имаме предизвикателството да финансираме повече неща с по-малко ресурси и преодоляването на този проблем може да стане, от една страна, с по-добро приоритизиране, но вероятно ще се наложи увеличаване на вноските на държавите членки, допълни той.

Австрия вече се обяви против предложението и настоя за орязване на някои програми, най-вече плащания за страни от Източна Европа. Лидерите на балтийските страни пък подкрепиха идеята да плащат повече за бюджета на блока след 2020 г., за да запълнят дупката. Очаква се Европейската комисия да направи официално предложение за многогодишната финансова рамка през май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    17 1 Отговор
    Този гений на двойното счетоводство само ме кара да съжалявам за Дянков.
  • 2 Анонимен

    19 1 Отговор
    Защо най-бедните да не дадем на богатите да не обеднеят?!? Защо само с 10% вдигнете повече!
  • 3 onq s konq

    1 11 Отговор
    Замисълът на Правителството в лицето на Горанов ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ГОДИШНИТЕ ДЪРЖАВНИ ВНОСКИ КЪМ ЕС с 10%е доста хитър ход,но дано успее.Естествено след Брексита на Атглия се получи доста чувствителна дупка в бюджета на ЕС и Юнкер неслучайно заяви, че е изправен пред факта че "БОГАТИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ,А БЕДНИТЕ-ДА ПОЛУЧАВАТ ПО-МАЛКО".С тая стъпка на Правителството ни на практика се прави опит да се запази статуквото на плащане чрез РАВЕН % УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДЪРЖАВИТЕ-т.е. ако плащахме по 900 мил. лева до сега,да плащаме 990млн...но да си запазим ежегодните постъпления от 5,4 МИЛИАРДА ЛВ.Друг е въпросът,че една Германия например,която до сега внася по 30 МИЛИАРДА годишно,10% ще й струват допълнително 3 млр.
  • 4 onq s konq

    2 12 Отговор
    Да поясня-30 милиарда вноска на Германия ежегодно е не лева,А ЕВРО!
  • 5 Иванов

    12 1 Отговор
    Офф, 10 милиарда лв. годишно за циганите, 10 милиарда за политиците и 10 милиарда за европейците.
    ЕРДУГАНЕЕЕЕ, ИДВАЙ ДА НИ АНЕКСИРАШ, ЗАЩОТО ТУК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ВЕЧЕ!

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    11 1 Отговор
    С 10 % повече ще прибират в джобовете си герберастите.
  • 7 име

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    ако дойде Ердоган ще трябва да се плаща и за кюрдите. Кюрдите в Турция също са на държавна издръжка, както циганите в България.
  • 8 Гостът

    6 0 Отговор
    Ами много добре имаме 240 хрантутника в парламента и още не знам колко около тях,натресоха ни няколко хиляди терористи имаме около милион цигани сега г-н Горанов доброволно ни набутайте и по-големи вноски да плащаме.Купени ОЛИГОФРЕНИ.
  • 9 Жана д,арк2977

    3 0 Отговор
    Както,, нормално,, и... винаги - добре измислено !!!! Дават се по високи вноски от нашите пари..., и после ги крадат когато Европа,, ни дава,, за развитие на сел.стопанство,образование и т. н. т. НАЙ ВАЖНО Е : докато са на власт да могат много да крадат Хорат, народа... - да духат супата, да мрат!!!!!
  • 10 Патриот

    2 0 Отговор
    10% повече пари за ЕС, 10% повече за 5-те фирми в България, които усвояват всичките пари от ЕС.
    УМНО!!!
    Как не се досетихме сами?